Cirkulære tanker fra bæredygtige brands

En håndfuld danske og udenlandske virksomheder delte ud af deres strategier i forhold til cirkulær økonomi og lukkede kredsløb, ved en session på Sustainable Brands-konferencen i går. Bred enighed om, at der er langt igen.

Louise Koch fra Dell fortalte bl.a. om virksomhedens program for at genbruge pap til sin emballageproduktion. Foto: Anders Kampmann.

29.09.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

For et stigende antal virksomheder verden over repræsenter principperne i den cirkulære økonomi et af de mest lovende håb i forhold til den grønne omstilling, der skal ske i verdenssamfundet, hvis temperaturmålet fra Parisaftalen skal være realistisk. Og det er ikke mindst erhvervslivet, der skal tage ansvar i den sammenhæng.

Læs også: Forbrugere ønsker sig virksomheder der gør en forskel, men kender ikke nogen

Med det udgangspunkt var en session på denne uges Sustainable Brands-konference i København dedikeret til netop den cirkulære økonomi, og sigtede efter at give nogle svar på, hvordan man som virksomhed kan styrke sin strategi på området.

I et nærmest speeddatingagtigt format (ca. syv minutters taletid pr. hoved) fik fem indbudte virksomheder fra ind- og (primært) udland mulighed for at berette om deres respektive indsatser på området. Ordstyrer Andy Ridley, CEO for hollandske Circle Economy, der laver ’roadmaps to circularity’ lagde fra start pres på oplægsholderne ved ikke kun at spørge dem om, hvad der virker i deres strategier, men også hvad der ikke virker.

Regler giver bump på vejen
Første mand til at søge at svare på det spørgsmål, var Head of Group Sustainability for Rockwool, Anthony Abbotts, der repræsenterede sessionens eneste danske virksomhed. Han kunne fortælle om en langsigtet proces, der skal føre til mindre affald på lodsepladser rundt omkring, men som er udfordret af lovgivning og regler.

”Vi er i gang med at udvide vores fokus på take back-programmer i de lande, vi er aktive. Målet hedder 15 lande i 2022 og 30 lande i 2030, men der er bump på vejen. EU's regler om bortskaffelse af affald kontra genanvendelse er baseret på vægt, og det går ud over businesscasen for flere af vores produkter, eksempelvis stonewall-elementer. De vejer ikke særlig meget, og derfor er det meget billigere for fx nedrivningsselskaber at køre dem på deponi i stedet for til genanvendelse”, sagde han.

Louise Koch, som mange nok kender fra hendes fortid som CSR-chef i DI, overtog i sommer rollen som Corporate Sustainability Lead EMEA hos Dell, og hun talte ligesom Anthony Abbotts om bl.a. take back som metode til at nedbringe mængden af elektronikskrot verden over. Igen er der imidlertid regionale strukturer, der skaber forhindringer.

”Vi har et stort genanvendelsesprogram, hvor vi samler tusindvis af ton brugt elektronik sammen, herunder også en masse plastik. Her i Europa har vi så den udfordring, at det meste plastaffald bliver kværnet i småstykker, og på den måde bliver det reelt downcyclet, fordi det taber værdi når det bliver blandet. Men det er noget vi arbejder videre med”, sagde hun.

Fra den amerikanske erhvervsmøbelproducent Steelcase fortalte Program Leader for Sustainable Systems Innovation, Raphael Stermann, om udfordringer omkring skiftet fra blot at handle med sine kunder, til at indgå et mere holdbart partnerskab, der involverer begge parter i arbejdet med at sikre zero waste.

Samme overvejelser gør man sig hos den internationale tæppeflisefabrikant Interface, hvorfra Assistant Vice President Co-innovation, Miriam Turner, samtidig fremhævede den gode businesscase, der for dem ligger i den cirkulære tilgang til sin forretning.

”Vi har dyrket de her principper i mange år, og et af de konkrete produkter, vi har kommerciel succes med i den sammenhæng, er tæpper fremstillet af gamle udtjente fiskenet. Nettene bliver samlet sammen af fiskerne og andre folk fra de små lokalsamfund, hvor vi køber dem, og bidrager dermed med noget økonomi, samtidig med, at de forsvinder som forureningskilde. Så alle vinder, og det er en god historie i salgsøjemed”, sagde hun.

Meget at gøre endnu
Og så skal der jo som bekendt lys over land, før det hele giver mening. Derfor var Philips Lighting inviteret og på dagen repræsenteret af Director Global Public & Government Affairs, Barbara Kreissler. I lighed med både Steelcase og Dell er Philips medlem af Ellen MacArthur Foundations Circular Economy 100-netværk, med fokus på bl.a. energibesparelser. Den nye teknologi er vigtig i den sammenhæng, men den gør det ikke alene.

”LED-pæren har på mange måder revolutioneret vores branche, og det går stærkt. I 2012 udgjorde konventionelle glødepærer 80 procent af markedet, i 2020 vil den andel være overtaget af LED, hvilket vil give massivt lavere energiforbrug. Men vi har en barriere i forhold til at få virksomheder, store som små, til at tænke belysning ind i deres forretning og som en del af en bæredygtighedsstrategi”, forklarede hun.

Læs også: Marketing – nu med god karma

Dermed tilsluttede Philips sig også beskeden fra sessionens øvrige deltagere. For som Louise Koch afslutningsvis sagde på et enigt panels vegne: ”Vi er godt på vej, men det er rigtig meget arbejde at gøre endnu”.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

12 arbejdspladser tager kampen op mod skæv kønsbalance

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J