Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Det nationale program for cirkulær økonomi, Closing Loops, præsenterer 12 eksempler på, hvordan virksomheder, brancher og vidensmiljøer kan samarbejde i værdikæder, når der 24. og 25. april afvikles Loop Forum på Lokomotivværkstedet i København.

Foto: 123rf.com

18.04.2024

CSR.dk

Virksomheden Amolia indgår i et nyt værdikædesamarbejde. Amolia specialiserer sig i at indsamle og upcycle kasserede tekstiler, og stifter Rikke Juel Thykier oplever, at hun i samarbejdet får meget knowhow om, hvad det kræver at arbejde med recycling:

“Der er rigtig mange aha-udbrud hos os alle, når vi holder møder, fordi der kommer meget frem, som vi ikke vidste, at de andre stod med. Pludselig kan vi forbedre hinandens forretninger ved at udveksle data og erfaringer,” siger Amolia-stifteren, der skaber nye produkter som tasker, puder og håndklæder af de kasserede tekstiler.

I et værdikædesamarbejde med BORCH Textile Group, New Retex, Region Sjælland og Textile Pioneers eksperimenteres med at udnytte tekstilaffald fra sygehusvaskerier. Frem for at brænde kasserede og udslidte tekstiler, skal de gøres til en ressource, så behovet for at producere nye tekstiler reduceres.

Med 195 millioner i medfinansiering fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er der betydelige handlingsmuskler bag ønsket om at skabe mere cirkulær økonomi i programmet Closing Loops, der handler om cirkulær økonomi; at minimere affald og maksimere genbrug af ressourcer for at fremme bæredygtighed. På LOOP Forum præsenteres 12 af i alt 27 værdikædesamarbejder med danske små og mellemstore virksomheder.

Konkret handling skaber forandring

Danmark halter bagefter andre lande både i EU og globalt, når det handler om at forbruge cirkulært. Det viste Circularity Gap-rapporten, der udkom med danske tal første gang i august 2023.

Analysen vurderer verdens fremskridt mod cirkulær økonomi ved at måle, hvor stor en andel af ressourcerne, der genbruges globalt. I 2023 stod det klart, at det for Danmark, med kun 4%’s cirkularitet, er nødvendigt at arbejde på tværs af både brancher, virksomheder og vidensinstitutioner for at hæve tallet.  

Netop dette adresserer Closing Loops, som fokuserer på konkrete handlinger i værdikæder.

Food & Bio Cluster Denmark er programansvarlig for de ti operatører, der står ba.g Closing Loops, og herfra ser direktør Lars Visbech Sørensen det som en forudsætning at samarbejde i værdikæder for at omstille danske virksomheder til cirkulær økonomi.

”Ingen virksomhed kan blive cirkulær alene, for værdikæder går på tværs af brancher. Man er afhængig af ressourceinput fra leverandører og salg til kunderne. Det er afgørende, at alle sektorer tænker cirkulært og ikke lineært og genbruger ressourcerne mange gange. Derfor er Closing Loops, hvor vi arbejder i hele værdikæder så vigtig,” siger han.

Closing Loops vil sammen med ca. 200 små og mellemstore virksomheder transformere viden om cirkulær økonomi til konkret handling og dermed skabe forandring og nye forretningsmuligheder og konkurrencefordele.

For det kræver mere end enkeltstående initiativer i specifikke virksomheder eller brancher at lykkes med nye cirkulære forretningsmodeller. Hele værdikæder skal i spil, og nye ressourcestrømme, ny viden og nye samarbejder skal indgå i at skabe løsninger.

Udstillingen af de 12 værdikædesamarbejder på LOOP Forum tilbyder en unik mulighed for at se Closing Loops' arbejde i praksis og tale med de deltagende virksomheder fra forskellige brancher. Besøg standen og hør diskussionerne, der former fremtiden for Danmarks cirkulære økonomi.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

10.04.2025CSR.dk

Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø