Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid
Det nationale program for cirkulær økonomi, Closing Loops, præsenterer 12 eksempler på, hvordan virksomheder, brancher og vidensmiljøer kan samarbejde i værdikæder, når der 24. og 25. april afvikles Loop Forum på Lokomotivværkstedet i København.
Virksomheden Amolia indgår i et nyt værdikædesamarbejde. Amolia specialiserer sig i at indsamle og upcycle kasserede tekstiler, og stifter Rikke Juel Thykier oplever, at hun i samarbejdet får meget knowhow om, hvad det kræver at arbejde med recycling:
“Der er rigtig mange aha-udbrud hos os alle, når vi holder møder, fordi der kommer meget frem, som vi ikke vidste, at de andre stod med. Pludselig kan vi forbedre hinandens forretninger ved at udveksle data og erfaringer,” siger Amolia-stifteren, der skaber nye produkter som tasker, puder og håndklæder af de kasserede tekstiler.
I et værdikædesamarbejde med BORCH Textile Group, New Retex, Region Sjælland og Textile Pioneers eksperimenteres med at udnytte tekstilaffald fra sygehusvaskerier. Frem for at brænde kasserede og udslidte tekstiler, skal de gøres til en ressource, så behovet for at producere nye tekstiler reduceres.
Med 195 millioner i medfinansiering fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er der betydelige handlingsmuskler bag ønsket om at skabe mere cirkulær økonomi i programmet Closing Loops, der handler om cirkulær økonomi; at minimere affald og maksimere genbrug af ressourcer for at fremme bæredygtighed. På LOOP Forum præsenteres 12 af i alt 27 værdikædesamarbejder med danske små og mellemstore virksomheder.
Konkret handling skaber forandring
Danmark halter bagefter andre lande både i EU og globalt, når det handler om at forbruge cirkulært. Det viste Circularity Gap-rapporten, der udkom med danske tal første gang i august 2023.
Analysen vurderer verdens fremskridt mod cirkulær økonomi ved at måle, hvor stor en andel af ressourcerne, der genbruges globalt. I 2023 stod det klart, at det for Danmark, med kun 4%’s cirkularitet, er nødvendigt at arbejde på tværs af både brancher, virksomheder og vidensinstitutioner for at hæve tallet.
Netop dette adresserer Closing Loops, som fokuserer på konkrete handlinger i værdikæder.
Food & Bio Cluster Denmark er programansvarlig for de ti operatører, der står ba.g Closing Loops, og herfra ser direktør Lars Visbech Sørensen det som en forudsætning at samarbejde i værdikæder for at omstille danske virksomheder til cirkulær økonomi.
”Ingen virksomhed kan blive cirkulær alene, for værdikæder går på tværs af brancher. Man er afhængig af ressourceinput fra leverandører og salg til kunderne. Det er afgørende, at alle sektorer tænker cirkulært og ikke lineært og genbruger ressourcerne mange gange. Derfor er Closing Loops, hvor vi arbejder i hele værdikæder så vigtig,” siger han.
Closing Loops vil sammen med ca. 200 små og mellemstore virksomheder transformere viden om cirkulær økonomi til konkret handling og dermed skabe forandring og nye forretningsmuligheder og konkurrencefordele.
For det kræver mere end enkeltstående initiativer i specifikke virksomheder eller brancher at lykkes med nye cirkulære forretningsmodeller. Hele værdikæder skal i spil, og nye ressourcestrømme, ny viden og nye samarbejder skal indgå i at skabe løsninger.
Udstillingen af de 12 værdikædesamarbejder på LOOP Forum tilbyder en unik mulighed for at se Closing Loops' arbejde i praksis og tale med de deltagende virksomheder fra forskellige brancher. Besøg standen og hør diskussionerne, der former fremtiden for Danmarks cirkulære økonomi.