CO2-fangst eller træplantning: Kan milliarderne bruges bedre?
Aalborg Portlands EU-støttede CO2-fangst projekt vækker skepsis hos eksperter, der peger på træplantning som en langt mere omkostningseffektiv løsning.
Danmarks største enkeltudleder, cementfabrikken Aalborg Portland, får nu EU-støtte til at bygge et CO2-fangstanglæg med henblik på at blive CO2-neutral i 2030.
Cementsektoren står for omkring otte procent af de globale udledninger og er derfor central i den grønne omstilling. Målet for Aalborg Portlands projekt er at reducere udledninger med 1,5 mio. tons CO2 årligt og forventes i fuld drift fra 2030. Projektet er sat til at kunne fange og lagre 95 procent af udledningerne fra cementovnene.
Om teknologien kan levere reduktionerne, er der dog uenighed om. Bjarke Møller, direktør for Rådet for Grøn Omstilling, er skeptisk:
“Det er meget, meget tvivlsomt. Der findes intet fangstanlæg i verden, der på årsbasis kan fange 95 pct. Typisk ligger fangstraterne mellem 20-80 pct.,” siger han til Børsen.
Han fortæller desuden, at det endnu ikke er lykkedes nogen at bygge fangstanlæg inden for den oprindelige tidsplan, og at de altid har overskredet budgetterne, og han mener derfor, at det er et mirakel, hvis det lykkes.
I stedet peger han på træplantning som langt mere omkostningseffektivt end CO2-fangst og at CO2-neutraliteten i sidste ende også er betinget af et fossiltfrit energisystem.
Søren Holm Christensen, adm. direktør hos Aalborg Portland, forholder sig derimod optimistisk til teknologien, da den ifølge ham er afgørende for at nedbringe udledningerne i forbindelse med fremstillingen af cement:
“60 pct. af vores udledning kommer fra selve fremstillingsprocessen, hvor kridt opvarmes og dermed frigiver naturligt bundet CO2. Den udledning kan ikke bremses, og derfor er man nødt til at bruge CO2-fangst,” skriver Søren Holm Christensen til Børsen.
Ud over Aalborg Portland er European Energy, Siemens Gamesa, Vestas, Hydrogen og Ineos blandt dem, EU’s Innovationsfond har valgt at støtte.
- lhs