CO2-fangst eller træplantning: Kan milliarderne bruges bedre?

Aalborg Portlands EU-støttede CO2-fangst projekt vækker skepsis hos eksperter, der peger på træplantning som en langt mere omkostningseffektiv løsning.

31.10.2024

CSR.dk

Danmarks største enkeltudleder, cementfabrikken Aalborg Portland, får nu EU-støtte til at bygge et CO2-fangstanglæg med henblik på at blive CO2-neutral i 2030.

Cementsektoren står for omkring otte procent af de globale udledninger og er derfor central i den grønne omstilling. Målet for Aalborg Portlands projekt er at reducere udledninger med 1,5 mio. tons CO2 årligt og forventes i fuld drift fra 2030. Projektet er sat til at kunne fange og lagre 95 procent af udledningerne fra cementovnene. 

Om teknologien kan levere reduktionerne, er der dog uenighed om. Bjarke Møller, direktør for Rådet for Grøn Omstilling, er skeptisk:

“Det er meget, meget tvivlsomt. Der findes intet fangstanlæg i verden, der på årsbasis kan fange 95 pct. Typisk ligger fangstraterne mellem 20-80 pct.,” siger han til Børsen.

Han fortæller desuden, at det endnu ikke er lykkedes nogen at bygge fangstanlæg inden for den oprindelige tidsplan, og at de altid har overskredet budgetterne, og han mener derfor, at det er et mirakel, hvis det lykkes. 

I stedet peger han på træplantning som langt mere omkostningseffektivt end CO2-fangst og at CO2-neutraliteten i sidste ende også er betinget af et fossiltfrit energisystem.

Søren Holm Christensen, adm. direktør hos Aalborg Portland, forholder sig derimod optimistisk til teknologien, da den ifølge ham er afgørende for at nedbringe udledningerne i forbindelse med fremstillingen af cement:

“60 pct. af vores udledning kommer fra selve fremstillingsprocessen, hvor kridt opvarmes og dermed frigiver naturligt bundet CO2. Den udledning kan ikke bremses, og derfor er man nødt til at bruge CO2-fangst,” skriver Søren Holm Christensen til Børsen.

Ud over Aalborg Portland er European Energy, Siemens Gamesa, Vestas, Hydrogen og Ineos blandt dem, EU’s Innovationsfond har valgt at støtte.

- lhs

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

31.10.2024CSR.dk

CO2-fangst eller træplantning: Kan milliarderne bruges bedre?

31.10.2024CSR.dk

Drop bilen for fridage

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

04.11.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - DMA med værdi

I dette webinar dykker vi sammen med ingeniørvirksomheden DIS/CREADIS ned i dobbelt væsentligheds-processen og de faser, man skal igennem for at sikre overholdelse af kravene – men vi stopper ikke der. Vi ser også på, hvordan man kan udnytte processen til at skabe konkrete tiltag, der både styrker virksomhedens bæredygtighedsprofil og bundlinjen.

Dato

05.11.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen