CO2-kvote og miljølovgivning er ikke en hæmsko for konkurrencen

Ny rapport fra OECD afviser, at CO2-kvoter og stram national miljølovgivning skader eksportvirksomheders konkurrenceevne.

”Vi finder ingen beviser for, at en stor forskel mellem to givne landes miljøpolitikker væsentligt påvirker deres samlede varehandel”, konkluderer OECD’s cheføkonom Catherine L. Mann på baggrund af rapportens undersøgelser. .

17.03.2016

CSR.dk

Det er ikke en ny påstand, at miljølovgivning skader konkurrenceevnen. I politiske debatter vil mange ofre miljøet til fordel for erhvervets evne til at klare sig ude i den store verden – for de to kan ikke sammen.

Eller kan de?

Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) har netop offentliggjort en ny rapport, der viser, at de gamle fordomme ikke holder stik, skriver Information. Rapporten undersøger samhandlen mellem de tre OECD-lande med strengest miljøregler (Danmark, Tyskland og Schweiz) og BRIKS-landene.

Læs også: CSR megatrends i 2016

Ifølge rapporten er det som motiverer handel mellem lande med strengere miljøregler og lande med mindre strenge regler alle de sædvanelige ting – dvs. eksempelvis afstand, lønudgifter og tariffer.

”Vi finder ingen beviser for, at en stor forskel mellem to givne landes miljøpolitikker væsentligt påvirker deres samlede varehandel”, slår OECD’s cheføkonom Catherine L. Mann fast i en præsentation af rapporten i London.

CO2-kvote er ikke problemet
Samme konklusion kommer Antoine Dechezleprêtre til. Han er leder af Grantham Researche Institutes Energi-, Teknologi- og Handelsforskning og i 2014 var han medforfatter på en anden rapport: The impacts of enviromental regulations on competitiveness.

Læs også: Fakta om CO2-kvoter

Forskningslederen har især undersøgt konsekvensen af EU’s CO2-kvotehandelssystem (EU ETS):

"Effekten var meget tæt på nul. Der var ingen effekt på omsætningen ved at have en pris på CO2-udslip. Der var heller ikke nogen reduktion i beskæftigelsen i disse virksomheder," siger Dechezleprêtre i en præsentation på London School of Economics i forlængelse af OECD-rapportens offentliggørelse.

Miljøskade kan redde jobs
Med resultater som disse, burde tilslutningen til en grøn stramning være oplagt. Intet er dog (naturligvis) så sort/hvidt. Industrier, der af natur forurener meget og oven i købet ikke er særlig konkurrencedygtige, vil i mange tilfælde blive lagt i graven af en grønnere lovgivning.

Det viser sig for tiden i Europas stålindustri, hvor massefyringer ødelægger mange menneskers hverdag, hvilket yderligere lægger pres på de nationale politikere for at give fripas til de forurenende virksomheder. For hvad er værst – arbejdsløshed eller miljøskade?

”Det er et klassisk ’politisk økonomi’-spørgsmål. Der er nogle meget veldefinerede potentielle tabere, mens vinderne er virksomheder, som måske slet ikke eksisterer endnu. Men man bør tænke sig meget godt om, før man giver den slags undtagelser, for det er meget sandsynligt, at man forspilder en chance”, siger seniorøkonom i OECD Thomas Kozluk, der tager stilling til problemet som medforfatter af rapporten.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J