Danmark har fået sig endnu en forening for lokal, vedvarende energi
Tanken om at etablere energifælleskaber er begyndt at spire i danske lokalsamfund. Ny forening vil organisere og realisere tanken.
Høje energiregninger og et ønske om at deltage i den grønne omstilling har fået Haastrup på en idé. Den fynske landsby vil nemlig gerne etablere et energifælleskab, hvor man deles om strømmen fra fjernvarmeanlæg og solceller.
Det skriver Klimamonitor efter et interview med initiativtagerne på året Klimafolkemøde i Middelfart.
Et energifællesskab skal demokratisere tanken om strøm, og blandt andet gøre det muligt for folk, der ikke har råd til at opsætte solceller, at få glæde af grøn strøm.
Læs også: Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Det er også den grundlæggende tanke hos landets nye forening ’Energifællesskaber i Danmark, som Stephan Krabsen, community manager i Ebo Consult, har været med til at stifte i august i år.
Foreningen mener, at der mangler organisationer som dem, som kan hjælpe lokale med at stifte fællesskaberne og som kan fungere som et talerør for politikerne på Christiansborg.
”Vi oplever en stor og støt stigende efterpørgsel (sic) fra borgere, virksomheder og kommuner om at gå samme om forbrug og produktion,” siger Stephan Krabsen til Klimamonitor.
I skrivende stund ved man ikke konkret, hvor mange energifællesskaber der lige nu er realiseret eller er på tegnebrættet – foreningsstifteren anslår, at der er cirka 10 etablerede, mens mellem 50 og 60 er i proces.
Læs også: El-indkøbsaftale skal bane vejen for it-sektorens overgang til vedvarende energi
Det er nemlig ikke helt lige til bare sådan at etablere et energifællesskab. Stephan Krabsen fortæller blandt andet, at det er en meget håndholdt proces. Og for at kunne indfri tankens potentiale skal man også have myndighederne med på den.
Foreningsstifteren mener, at kommunerne generelt er med på idéen, og energibranchen er igang med at bløde op.
Der, hvor der mangler engagement, er hos Energistyrelsen og relevante ministerier, påpeger Stephan Krabsen.
- HCL