24.08.2015  |  Klima, miljø og energi

Dansk Energi: Bekymring frem mod COP21

Med mindre end 100 dage til den store klimakonference COP21 i Paris mangler en lang række lande stadig at levere et bud på deres bidrag til at modvirke den globale opvarmning. Det skaber panderynker hos Dansk Energi.

Med ganske få undtagelser vil hele verden være repræsenteret på statslederniveau (eller tæt på), når Paris til december er vært for årets udgave af den internationale klimakonference COP21. 190 nationer skal således blive enige om, hvordan den globale opvarmning kan holdes under de to grader, der har været et mål i mange år.

Læs også: Økologisk Råd: Hold fast i klimaambitionerne frem mod Paris

Men selvom kun en lille håndfuld af verdens selvstændige lande vil mangle ved forhandlingsbordet i den franske hovedstad, så er der anderledes langt mellem bidragene fra de deltagende nationer, når det kommer til egentlige udmeldinger omkring konkrete klimatiltag.

Således har kun 57 stater indgivet deres målsætninger om CO2-reduktion, de såkaldte INDC'er, og en række af verdens største økonomier er fortsat tavse angående deres ambitioner. Situationen skaber bekymring hos Dansk Energi for, at de tårnhøje forventninger – endnu engang – ikke vil blive indfriet.

”Flere store lande sidder endnu på lidt hænderne. Her har man den opfattelse, at klimapolitik er omvendt proportionelt med vækst. Og uden profit sker der ingenting. Men i Danmark har vi bevist, at grøn omstilling kan gå hånd i hånd med økonomisk vækst – og det eksempel må vi bruge, når vi skal overbevise resten af verden om, at CO2-reduktioner også betyder energibesparelser, forsyningssikkerhed og jobskabelse,” siger administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, til organisationens hjemmeside.

Læs også: Store demonstrationer i vente til COP21

Oveni det er den foreløbige forhandlingstekst stadig uoverskueligt lang og fyldt med firkantede parenteser, hvor teksten endnu ikke er forhandlet på plads. Det gør, kombineret med de manglende, unilaterale bidrag, et kompromis sværere at nå. Håbet lever dog hos den store danske brancheaktør.

”Jeg krydser selvfølgelig fingre for et håndslag i Paris for klimaets skyld. Men også fordi en ambitiøs aftale om CO2-reduktioner vil få betydning for energipolitikken i Danmark og Europa, som altid har været foregangsregion. Her vil den grønne omstilling af energisystemet blive lettere og billigere, hvis resten af verdens store økonomier går samme vej,” siger Lars Aagaard.

-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Kommunikationsrådgiver/journalist

Uddannelse: cand.comm, Roskilde Universitet 2010, speciale om CSR. Tidligere job: kommunikationsmedarbejder, Erhvervsstyrelsen, kommunikationskonsulent, Københavns Kommune, forskningsmedarbejder og kommunikationsrådgiver inkl. CSR-konsulent, Samfundscentret. Fokusområder: Adskillige aspekter omkring bæredygtighed i forhold til klima, transport, supply chain, produkti…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere