Dansk initiativ skaber samarbejde med udviklingslande

For 1½ år siden lancerede Udenrigsministeriet en ny samarbejdsform, der skal støtte kontakten mellem myndigheder i udviklingslande og Danmark, og samtidig åbne døre for danske virksomheder. Programmets første årsberetning vidner om god aktivitet.

Indonesien, her hovedstaden Jakarta, er et af de lande, hvor Myndighedssamarbejdet har etableret sig, til glæde for danske virksomheder. Foto: Flickr/Stefan Magdalinski.

15.09.2016

CSR.dk

I 2014 modtog de danske myndigheder en henvendelse fra Sydafrikas ministerium for vand, der søgte hjælp til at forbedre landets vandforsyning. Et traditionelt bistandssamarbejde var grundet Sydafrikas styrkede økonomi ikke længere muligt, og det danske miljøministerium havde ikke mandat eller budget til at tage opfordringen op.

Læs også: Bygge- og boliginspiration fra Danmark til Vestafrika

Bl.a. på den baggrund lancerede den daværende regering derfor initiativet ”Myndighedssamarbejdet” (på engelsk ”Partnering with Denmark”), der er finansieret af udviklingsbistanden og netop går ud på at støtte samarbejder mellem myndigheder i udviklingslande og relevante myndigheder i Danmark. Samtidig skal initiativet være med til at give danske virksomheder adgang til nogle nye markeder.

Efter godt 1½ års arbejde er programmet nu i gang i 12 forskellige lande i både Asien, Afrika og Sydamerika. Det fremgår af samarbejdets første årsberetning, der blev offentliggjort for nylig, og som beretter om de aktiviteter, programmet har igangsat.

Eksempelvis skal danske myndigheder, virksomheder og organisationer være med til at fremme IT og innovation i Brasilien, sikre bedre arbejdsmiljø i tekstilindustrien i Bangladesh, sætte skub i den grønne dagsorden i Indonesien og Tyrkiet, og opbygge en bæredygtig produktion af svinekød i Colombia og Vietnam. 

Både politisk og forretningsmæssig glæde
I alt er 17 danske såkaldte vækstrådgivere med faglig baggrund inden for den sektor, de arbejder med, på plads, og 20 myndighedssamarbejder er i gang eller lige ved at komme det inden for en række sektorer. Aktivitetsniveauet skaber tilfredshed fra politisk hold.

”Myndighedssamarbejdet er kommet godt fra start. Vi samarbejder på tværs af regeringen - 8 ministerier i 12 forskellige vækst- og udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika. Udenrigsministeriet, fagministerierne og dansk erhvervsliv bidrager alle, og det er helt nødvendigt for at vi opnår succes. Vi vil gerne inddrage byer, kommuner og regioner. Det er udtryk for et mere ligeværdigt samarbejde med udviklingslande og vækstøkonomier”, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Også hos erhvervslivet er man glade for perspektiverne i initiativet.

”Ideen med Partnering with Denmark-programmet er helt rigtig: På én gang at bidrage til at skabe vækst og udvikling og skabe muligheder for danske virksomheder på nye markeder, hvor der er behov for de ting, danske firmaer har at byde på,” siger markedschef i Dansk Industri, Jens Holst-Nielsen, og bliver bakket op at en anden af landets store interesseorganisationer.

”En spændende nyskabelse i udviklingsbistanden, der er som skabt til at bygge bro imellem det traditionelle udviklingssamarbejde og en ny form for samarbejde på mere lige fod mellem Danmark og en række spændende lande”, siger områdedirektør for handelspolitik og afsætning i Landbrug & Fødevarer, Jan Laustsen, om programmet.

Læs også: Solvatten giver rent vand i udviklingslande

For perioden 2015-2017 har Myndighedssamarbejdet en samlet pulje på 99 mio. kr. til vækstrådgivere og 117 mio. kr. til strategisk sektorsamarbejde, men regeringen ønsker at udvide og forlænge ordningen.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online