Dansk initiativ skaber samarbejde med udviklingslande
For 1½ år siden lancerede Udenrigsministeriet en ny samarbejdsform, der skal støtte kontakten mellem myndigheder i udviklingslande og Danmark, og samtidig åbne døre for danske virksomheder. Programmets første årsberetning vidner om god aktivitet.
I 2014 modtog de danske myndigheder en henvendelse fra Sydafrikas ministerium for vand, der søgte hjælp til at forbedre landets vandforsyning. Et traditionelt bistandssamarbejde var grundet Sydafrikas styrkede økonomi ikke længere muligt, og det danske miljøministerium havde ikke mandat eller budget til at tage opfordringen op.
Læs også: Bygge- og boliginspiration fra Danmark til Vestafrika
Bl.a. på den baggrund lancerede den daværende regering derfor initiativet ”Myndighedssamarbejdet” (på engelsk ”Partnering with Denmark”), der er finansieret af udviklingsbistanden og netop går ud på at støtte samarbejder mellem myndigheder i udviklingslande og relevante myndigheder i Danmark. Samtidig skal initiativet være med til at give danske virksomheder adgang til nogle nye markeder.
Efter godt 1½ års arbejde er programmet nu i gang i 12 forskellige lande i både Asien, Afrika og Sydamerika. Det fremgår af samarbejdets første årsberetning, der blev offentliggjort for nylig, og som beretter om de aktiviteter, programmet har igangsat.
Eksempelvis skal danske myndigheder, virksomheder og organisationer være med til at fremme IT og innovation i Brasilien, sikre bedre arbejdsmiljø i tekstilindustrien i Bangladesh, sætte skub i den grønne dagsorden i Indonesien og Tyrkiet, og opbygge en bæredygtig produktion af svinekød i Colombia og Vietnam.
Både politisk og forretningsmæssig glæde
I alt er 17 danske såkaldte vækstrådgivere med faglig baggrund inden for den sektor, de arbejder med, på plads, og 20 myndighedssamarbejder er i gang eller lige ved at komme det inden for en række sektorer. Aktivitetsniveauet skaber tilfredshed fra politisk hold.
”Myndighedssamarbejdet er kommet godt fra start. Vi samarbejder på tværs af regeringen - 8 ministerier i 12 forskellige vækst- og udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika. Udenrigsministeriet, fagministerierne og dansk erhvervsliv bidrager alle, og det er helt nødvendigt for at vi opnår succes. Vi vil gerne inddrage byer, kommuner og regioner. Det er udtryk for et mere ligeværdigt samarbejde med udviklingslande og vækstøkonomier”, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).
Også hos erhvervslivet er man glade for perspektiverne i initiativet.
”Ideen med Partnering with Denmark-programmet er helt rigtig: På én gang at bidrage til at skabe vækst og udvikling og skabe muligheder for danske virksomheder på nye markeder, hvor der er behov for de ting, danske firmaer har at byde på,” siger markedschef i Dansk Industri, Jens Holst-Nielsen, og bliver bakket op at en anden af landets store interesseorganisationer.
”En spændende nyskabelse i udviklingsbistanden, der er som skabt til at bygge bro imellem det traditionelle udviklingssamarbejde og en ny form for samarbejde på mere lige fod mellem Danmark og en række spændende lande”, siger områdedirektør for handelspolitik og afsætning i Landbrug & Fødevarer, Jan Laustsen, om programmet.
Læs også: Solvatten giver rent vand i udviklingslande
For perioden 2015-2017 har Myndighedssamarbejdet en samlet pulje på 99 mio. kr. til vækstrådgivere og 117 mio. kr. til strategisk sektorsamarbejde, men regeringen ønsker at udvide og forlænge ordningen.
-AK