Dansk initiativ skaber samarbejde med udviklingslande

For 1½ år siden lancerede Udenrigsministeriet en ny samarbejdsform, der skal støtte kontakten mellem myndigheder i udviklingslande og Danmark, og samtidig åbne døre for danske virksomheder. Programmets første årsberetning vidner om god aktivitet.

Indonesien, her hovedstaden Jakarta, er et af de lande, hvor Myndighedssamarbejdet har etableret sig, til glæde for danske virksomheder. Foto: Flickr/Stefan Magdalinski.

15.09.2016

CSR.dk

I 2014 modtog de danske myndigheder en henvendelse fra Sydafrikas ministerium for vand, der søgte hjælp til at forbedre landets vandforsyning. Et traditionelt bistandssamarbejde var grundet Sydafrikas styrkede økonomi ikke længere muligt, og det danske miljøministerium havde ikke mandat eller budget til at tage opfordringen op.

Læs også: Bygge- og boliginspiration fra Danmark til Vestafrika

Bl.a. på den baggrund lancerede den daværende regering derfor initiativet ”Myndighedssamarbejdet” (på engelsk ”Partnering with Denmark”), der er finansieret af udviklingsbistanden og netop går ud på at støtte samarbejder mellem myndigheder i udviklingslande og relevante myndigheder i Danmark. Samtidig skal initiativet være med til at give danske virksomheder adgang til nogle nye markeder.

Efter godt 1½ års arbejde er programmet nu i gang i 12 forskellige lande i både Asien, Afrika og Sydamerika. Det fremgår af samarbejdets første årsberetning, der blev offentliggjort for nylig, og som beretter om de aktiviteter, programmet har igangsat.

Eksempelvis skal danske myndigheder, virksomheder og organisationer være med til at fremme IT og innovation i Brasilien, sikre bedre arbejdsmiljø i tekstilindustrien i Bangladesh, sætte skub i den grønne dagsorden i Indonesien og Tyrkiet, og opbygge en bæredygtig produktion af svinekød i Colombia og Vietnam. 

Både politisk og forretningsmæssig glæde
I alt er 17 danske såkaldte vækstrådgivere med faglig baggrund inden for den sektor, de arbejder med, på plads, og 20 myndighedssamarbejder er i gang eller lige ved at komme det inden for en række sektorer. Aktivitetsniveauet skaber tilfredshed fra politisk hold.

”Myndighedssamarbejdet er kommet godt fra start. Vi samarbejder på tværs af regeringen - 8 ministerier i 12 forskellige vækst- og udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika. Udenrigsministeriet, fagministerierne og dansk erhvervsliv bidrager alle, og det er helt nødvendigt for at vi opnår succes. Vi vil gerne inddrage byer, kommuner og regioner. Det er udtryk for et mere ligeværdigt samarbejde med udviklingslande og vækstøkonomier”, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Også hos erhvervslivet er man glade for perspektiverne i initiativet.

”Ideen med Partnering with Denmark-programmet er helt rigtig: På én gang at bidrage til at skabe vækst og udvikling og skabe muligheder for danske virksomheder på nye markeder, hvor der er behov for de ting, danske firmaer har at byde på,” siger markedschef i Dansk Industri, Jens Holst-Nielsen, og bliver bakket op at en anden af landets store interesseorganisationer.

”En spændende nyskabelse i udviklingsbistanden, der er som skabt til at bygge bro imellem det traditionelle udviklingssamarbejde og en ny form for samarbejde på mere lige fod mellem Danmark og en række spændende lande”, siger områdedirektør for handelspolitik og afsætning i Landbrug & Fødevarer, Jan Laustsen, om programmet.

Læs også: Solvatten giver rent vand i udviklingslande

For perioden 2015-2017 har Myndighedssamarbejdet en samlet pulje på 99 mio. kr. til vækstrådgivere og 117 mio. kr. til strategisk sektorsamarbejde, men regeringen ønsker at udvide og forlænge ordningen.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V