Dansk kaffekoncept styrker kvinder i Kenya

Kvindernes Kampdag: ”Når vi investerer i os kvinder, investerer vi i hele verden. Stærke kvinder styrker nemlig familien og lokalsamfundet”, konstaterer Naome, der er kaffebonde i Kenya.

”Når vi investerer i os kvinder, investerer vi i hele verden", siger kaffebonde Naome. .

08.03.2023

Sponseret

NGUVU

Alice og Naome er kaffebønder i Kenya. De har altid haft svære vilkår, især fordi de ikke har en mand ved deres side.

”Min mand smuttede, da jeg var gravid med vores tredje barn. Jeg kunne ikke forstå, hvordan han bare kunne smutte fra ansvaret. Men på den anden side, så slap jeg for også at tage mig af ham”, fortæller Naome. 

Kvindelige kaffebønder i Kenya har ikke samme vilkår som mændene, f.eks. når det gælder adgang til lån, jord, ressourcer og uddannelse. Det er ikke bare uretfærdigt. Det er også med til at bremse udviklingen, mener Alice. 

”Mænd har ikke samme ansvarsfølelse over for familien som os kvinder. De fleste af pengene ødsler de væk på dem selv, især på lidt for meget alkohol”, siger Alice.

Dansk koncept giver kvinderne tro på fremtiden

Naome og Alice er sammen med 198 andre kvinder med i danske NGUVU’s kaffekoncept, som Rune Sandholt står bag.

”Der er et stort behov for at sikre kvinderne bedre vilkår, især nu hvor de også er ramt af forandringerne i klimaet. Det betyder, at kvinderne står overfor endnu flere udfordringer, som de har brug for hjælp og støtte til at løse”, fortæller Rune Sandholt, der stiftede NGUVU i 2016.

Tidligere fik kvinderne i NGUVU ikke bare en dårlig betaling for kaffebærrene. Ofte fik de også først betalingen et helt år efter levering. Det betød, at de var fastholdt i gæld og fattigdom. En ond cirkel som var umulig at komme ud af, da der aldrig var midler til at investere i kaffefarmen. 

”Nu er kvinderne sikret en ordentlig betaling til tiden. Samtidig giver vi dem træning med agronomer, så de får den rette viden til at forbedre farmene. De får flere kaffetræer fra vores planteskole, så de kan øge indtægtsgrundlaget. De får vandtanke, så de ikke skal bruge tid og kræfter på at hente vand langvejs fra. Og så får de køer, der giver gødning og på sigt mælk, som de kan sælge på det lokale marked”, fortæller Rune Sandholt.

Både Alice og Naome fortæller, at NGUVU har givet dem en større tro på fremtiden. 

”Nu kan vi skridt for skridt styrke vores små kaffeforretninger, så vi kan skabe en bedre fremtid for os selv og børnene. Det er ikke uden grund, at mange kvinder i området står i kø for at komme med i NGUVU”, slutter Naome. 

Brenda vil ikke giftes

17-årige Brenda er blevet sendt hjem fra skole, da moren, Evelyn, ikke har betalt skolepenge det sidste stykke tid.

”Min mor gør alt for at sende mig i skole, men det er hårdt at være kaffefarmer. Det er svært at tjene penge nok, så hun kan sende alle os tre børn i skole hver dag”, fortæller Brenda.

Brenda drømmer om at blive stewardesse, så hun kan komme ud og opleve verden. Men det kræver, at hun får afsluttet sine eksaminer. 

”Mange af mine veninder i området er hoppet helt ud af skolen, og en del af dem er allerede blevet gift med en mand. Det er eneste udvej, hvis du ikke får din uddannelse”, siger Brenda, hvorefter hun straks udbryder; 

”Dét er det sidste, jeg vil. Jeg vil ikke giftes allerede nu – med børn og madlavning. Det er slet ikke mig”.

Mange familier i Meru forsøger at sende alle børnene i skole, men hvis de er nødt til at vælge, så er det sønnen, der står forrest i køen. Sønnen bliver set som en mere sikker pensionsopsparing, der kan forsørge forældrene, når han bliver voksen. 

Glæder sig til kaffehøsten

Til april begynder årets store kaffehøst i Meru, og her er Evelyn gennem NGUVU sikret en ordentlig betaling for sine kaffebær – omkring 20 procent mere end markedsprisen. Samtidig får hun betalingen med det samme, hvor hun før kunne vente et helt år. 

Evelyn kan høste omkring 500 kilo kaffebær på én høst, men med træning fra agronomer og flere kaffetræer fra NGUVU’s planteskole tror hun på, at det antal kan vokse til april og de næste mange år. 

”Min største drivkraft er børnene. Når jeg får en højere indkomst, kan jeg give dem en fremtid med bedre muligheder”, siger Evelyn.

Om NGUVU

NGUVU blev stiftet i 2016 af Rune Sandholt. Formålet med virksomheden er at skabe arbejde og ordentlige arbejdsforhold til kvinder i Kenya. 

200 kvindelige kaffebønder er med i NGUVU’s kaffekoncept i Meru, nær Mount Kenya. Kvinderne har tidligere været fanget i gæld og fattigdom, men gennem NGUVU er de sikret en ordentlig betaling til tiden og hjælp til at forbedre kaffefarmene. Både danske virksomheder og privatpersoner støtter op om kvinderne ved at købe deres kaffebønner.

NGUVU skaber også arbejde til otte kvinder i Nairobis slum, som blandt andet laver smykker for smykkebrandet ANNI LU.  

I 2022 modtog Rune Sandholt Verdensmålsprisen i kategorien "Årets Ildsjæl" for sit arbejde med at styrke kvinder i Kenya.

Læs mere på www.nguvu.dk

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

22.01.2024NGUVU

Sponseret

Nye træer giver mere end skygge

06.11.2023NGUVU

Sponseret

Kaffevirksomhed styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.10.2023NGUVU

Sponseret

Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.08.2023NGUVU

Sponseret

Klimaforandringer rammer kaffefarmere