26.07.2016  |  Klima, miljø og energi

Dansk-tysk solcelleaftale underskrevet

Danmark og Tyskland indgik i sidste uge en samarbejdsaftale, der åbner op for støtte til opførsel af solcelleanlæg i de to lande, for at imødegå EU-kritik.

For nylig kritiserede Europa-Kommissionen finansieringen af udbygningen af vedvarende energi i både Danmark og Tyskland. Som en midlertidig løsning på denne udfordring indgik de to lande i sidste uge en samarbejdsaftale, der åbner op for gensidig støtte til at opføre solcelleanlæg på begge sider af grænsen.

Læs også: Den amerikanske solcelledrøm bliver aldrig til virkelighed

Konkret består løsningen i, at begge lande afholder udbud af støtte til solcelleanlæg, hvor alle eller en del af solcelleanlæggene også kan placeres i det andet land. Samtidig vil energien fra anlæggene kunne tælles med i andelen af vedvarende energi i det land, der betaler støtten. De to udbud vil finde sted inden udgangen af 2016

”Aftalen med Tyskland er et vigtigt skridt på vejen til at løse PSO-problemet for 2015 og 2016. Vi vil opnå værdifulde erfaringer med udbudsmodellen, og samtidig vil udbuddene vise, hvor lidt støtte danske solcelleanlæg reelt kan klare sig med. Den markedstest bliver det interessant at følge”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Vigtigt signal
Som følge af aftalen vil Danmark give mulighed for støtte til 2,4 MW solceller i Tyskland, mens man fra tysk side åbner for støtte til, at 50 MW solceller kan placeres i Danmark.

”Integrationen af vedvarende energi i det interne energimarked er en stor udfordring i forhold til en succesfuld omstilling af energiproduktionen i Europa. Med den her aftale sender vi et vigtig signal omkring den rolle, regionalt samarbejde kan spille her, med fordele for begge parter”, siger statssekretær i det tyske finans- og energiministerium, Rainer Baake, i en pressemeddelelse.

Fra 2017 har regeringen foreslået at løse Europa-Kommissionens kritik af den danske PSO-opkrævning ved at overføre finansieringen af udbygningen af vedvarende energi fra PSO-ordningen til finansloven.

Læs også: Solceller på hver fjerde danske tag i 2040

”Der er klare fordele ved at flytte PSO-ordningen til finansloven særligt i forhold til konkurrenceudsatte virksomheder, men også i forhold til den elektrificering, vi ellers er i gang med i det danske samfund”, siger Lars Chr. Lilleholt.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere