Danske erhvervsgiganters udledninger eksploderer
Fem af Danmarks største virksomheder har oplevet en betydelig stigning i deres CO₂-udledninger det seneste år. Den største udfordring ligger i værdikæden, hvor emissionerne vokser trods ambitiøse klimamål.
Nogle af de største virksomheder i Danmark kæmper fortsat med at bremse de stigende CO2-udledninger.
Mærsk, Novo Nordisk, DSV, Ørsted og Vestas har tilsammen øget deres CO2-udledning med over 10 millioner ton i 2024. Det betyder, at de fem virksomheder nu står for et samlet aftryk på 117 millioner ton – næsten dobbelt så meget som Danmarks samlede husholdninger.
Virksomhederne har ellers nogle af de mest ambitiøse klimamål og arbejder målrettet med bæredygtighed, men deres indsats har hidtil primært været fokuseret på interne tiltag, kendt som scope 1- og scope 2-udledninger.
De stigende udledninger skyldes primært væksten i scope 3-emissioner, som dækker udledninger fra underleverandører og brugen af virksomhedernes produkter. Særligt Mærsk tegner sig for en stor del af stigningen med næsten 6 millioner ekstra ton CO2 i 2024.
Må stille større krav til værdikæden
Trods udfordringerne fastholder virksomhederne deres klimamål om CO2-neutralitet. Men Bjarke Møller, administrerende direktør i Rådet for Grøn Omstilling, peger på, at vejen dertil kræver mere end interne tiltag.
"Disse virksomheder er så store, at de har en forpligtelse til at presse deres leverandører og samarbejdspartnere," siger han til Finans.
En dansk virksomhed, der ser ud til at have knækket koden, er bryggeriet Carlsberg. De har i løbet af de seneste to år formået at reducere udledninger fra værdikæden, og Simon Boas Hoffmeyer, bæredygtighedschef hos Carlsberg, har et bud på hvordan.
Han mener, at Carlsbergs tidlige og målrettede arbejde med at indsamle data og fastsætte mål via det anerkendte Science Based Targets-initiativ har været afgørende. Konkret handler det om at identificere hotspots, hvor de største emissionsreduktioner kan opnås for pengene - også inden for scope 3.
Carlsberg har for eksempel stillet krav om, at de landmænd, de samarbejder med, skal omlægge til regenerative dyrkningsmetoder for at forblive leverandører.
- lhs