Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost
I kampagner og kostråd spiller bælgfrugter en stadigt større rolle grundet deres lave klimaaftryk sammenlignet med animalske proteinkilder. Dog fylder de meget lidt i den gennemsnitlige danskers hverdag. Det vil to danske kantinegiganter lave om på.
Hver dag serverer Compass Group Danmark og ISS Danmark frokost til 140.000 danskere landet over gennem frokostordninger.
Her bestræber de sig begge på at medvirke til den grønne omstilling af danskernes kost. Konkret vil de øge gennemsnitsdanskerens forbrug af bælgfrugter, som er en afgørende plantebaseret proteinkilde.
Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen spiser danskerne imidlertid kun mellem 2 og 5 gram bælgfrugter om dagen. Det er meget langt fra de officielle kostråds anbefaling på 100 gram om dagen og meget lidt sammenlignet med de omkring 140 gram kød, danskerne spiser dagligt.
I ISS Danmarks kantiner bliver der dog serveret omkring 25 gram bælgfrugter per gæst, hvor målet er at nå op på 70 gram inden 2030.
Fremtidens madkultur
Også uden for kantinerne har Compass Group Danmark og ISS Danmark engageret sig i at udbrede bælgfrugten.
Compass Group Danmark er eksempelvis med i ”Projekt Dansk Bælg,” der skal fremme brugen af bælgfrugter.
En af hovedleverandørerne af bælgfrugter i Danmark, Dava Foods i Hadsund, beretter også om stigende salgstal drevet af det øgede fokus på en bæredygtig kost.
Det kunne dog godt gå hurtigere, hvor en del af løsningen kan være at udbrede viden om bælgfrugter. Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen ved eksempelvis kun halvdelen af danskerne, hvad bælgfrugter overhovedet er.
- lhs