Danske kommuner og regioner skriver international klimahistorie
Alle landets kommuner inviteres nu til at blive en del af projektet 'DK2020 – klimaplaner for hele Danmark', for at sætte skub i udviklingen af lokale klimaplaner.
Fra efteråret 2020 inviteres alle landets kommuner til at blive en del af DK2020, hvor de kan hente rådgivning og sparring til at udvikle lokale klimaplaner med et ambitionsniveau, der lever op til Parisaftalen.
Tyve danske kommuner er allerede i gang med at udvikle en sådan, for at nedbringe lokale CO2-udledninger til nul senest i 2050, og vise hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringer, og en ny bevilling på 45 mio. kroner fra Realdania, KL og landets fem regioner har gjort det muligt at invitere alle landets kommuner med i projektet fra efteråret 2020 under titlen 'DK2020 -klimaplaner for hele Danmark'.
Selvom langt de fleste kommuner ifølge Kommunernes Landsforening (KL) allerede har mål for CO₂-reduktion og ambitiøse planer for vejen derhen, er det ganske få kommuner, hvis klimaplaner i dag flugter med Parisaftalens mål. Det skal det nye partnerskab være med til at ændre.
”Ambitionen om at opnå et CO2-neutralt samfund kommer til at få stor betydning for, hvordan vi lever og indretter vores samfund. Alle skal spille en rolle, og kommunerne er tæt på både borgere og virksomheder og kan på den måde drive udviklingen og samarbejdet mellem parterne. Derfor er klimapolitik også lokalpolitik, og med DK2020 sætter vi for alvor skub i udviklingen af ambitiøse kommunale klimaplaner, som lever op til Paris-aftalen og kan sætte retningen for hele Danmark,” siger Jacob Bundsgaard, formand for KL.
DK2020 – de første 20 kommuner
Realdania etablerede i 2019 projektet DK2020, hvor 20 danske kommuner har gennemgået et forløb, der ruster dem til at videreudvikle, opgradere eller tilpasse deres eksisterende klimaarbejde til den globale ”best practice” på området og i sidste ende udvikle klimaplaner, der lever op til Parisaftalens 1,5°C målsætning.
De 20 første kommuner i DK2020 er Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.
Fra global vejledning til lokale planer
Projektets principper lægger sig op ad det internationale bynetværk C40, som anvendes af nogle af de største og mest ambitiøse byer i verden hvad angår klimaplanlægning. Med DK2020 er det første gang, C40’s internationale standard ’The Climate Action Planning Framework’ (CAPF) bliver brugt og videreudviklet til brug i mindre byer og kommuner. Dermed er DK2020 kommunerne med til at skrive historie i kampen mod klimaforandringer.
Baggrunden for DK2020 er rapporten ”Deadline 2020”, som det internationale bynetværk C40 udgav sammen med konsulentbureauet Arup i 2016 i kølvandet på Parisaftalen. Rapporten sætter en global standard for, hvordan byer og kommuner kan bidrage til at opnå Parisaftalens målsætninger. Den peger samtidig på, at op til 40% af Parisaftalens mål kan nås ved at gennemføre de rette klimaindsatser i verdens byer og kommuner.
Efter at have udgivet Deadline2020-rapporten har C40 udarbejdet en global vejledning til, hvordan bynetværkets 96 medlemsbyer kan udarbejde klimaplaner, der kan levere Parisaftalens mest ambitiøse 1,5°C målsætning. Og det er denne globale og ambitiøse tilgang, de danske kommuner skal realisere gennem DK2020.
Forpligtet på højeste niveau
DK2020-arbejdet forankres på det højeste politiske niveau i kommunerne. Borgmester og byråd underskriver ved ansøgning om deltagelse et brev, der forpligter kommunen til at udvikle og understøtte politisk behandling af en klimaplan, der lever op til Parisaftalens målsætninger, både hvad angår reduktion i udledning af drivhusgasser og tilpasning til klimaforandringerne. Kommunen forpligtiger sig også til at tage de nødvendige skridt for at blive klimaneutral og modstandsdygtig senest i 2050.
Opgaven med at rådgive de kommuner, der fremover bliver en del af DK2020, og facilitere deres arbejde med at udvikle klimaplaner, organiseres i samarbejde mellem hver af de fem regioner og KL’s Kommune Kontakt Råd (KKR) i. Den grønne tænketank CONCITO er overordnet projektleder, sekretariat og videnspartner i projektet.
Der vil blive gennemført to forløb med to hold af kommuner. Første hold gennemfører forløbet fra november 2020 til april 2022.
- MT/EHS