11.07.2022 | Klima, miljø og energi
Danske virksomheder har kæmpe, uforløst IT-miljøpotentiale
”Danske virksomheder har store lagre af gammelt IT stående, der samler støv”. Sådan lyder det fra IT-virksomheden 3stepIT, der gennem egen undersøgelse viser, at næsten alt udstyret kan genanvendes, men kun 4 ud af 10 virksomheder har en defineret politik inden for det.
Ifølge 3StepIT går det fremad med den grønne omstilling for IT-indkøb i Danmark, men der mangler fortsat en overordnet plan for mange virksomheder. Foto: 3stepIT.
Selvom bæredygtighed i stigende grad prioriteres i indkøbene af IT til virksomheder og kommuner, er der fortsat et stort uforløst potentiale i organisationernes ophobende lagre af brugt IT-udstyr.
Det er konklusionen på det seneste regnskab fra virksomheden 3stepIT, der i 20 år har arbejdet med grøn omstilling inden for IT-branchen.
”Selv om der er sket meget på bæredygtighedsfronten hos danske virksomheder, så oplever vi fortsat, at der er store mængder brugt IT-udstyr, som står og samler støv rundt omkring i kældre og lagre, fordi virksomheden endnu ikke har en plan for afskaffelsen”, siger Morten Rooed Hansen, salgsdirektør i 3stepIT, og tilføjer:
Læs også: Elektronikvirksomheder går sammen om grøn drøm
”I 98 procent af tilfældene kan vi gøre enhederne til et aktiv igen ved at genanvende dem på andre markeder, mens de resterende 2 procent bliver splittet op, udvundet og genbrugt til produktion af nyt udstyr. Der er altså store miljø-gevinster at hente ved at tænke en livscyklusløsning ind allerede i indkøbsprocessen af nye enheder”.
4 ud af 10 har en plan for genbrug
Ifølge 3stepIT er der ingen tvivl om, at bæredygtig IT er kommet på dagsordenen hos danske virksomheder.
Virksomheden har på andet år i træk fået flere kunder og eksisterende kunder udvider engagementet med flere enheder indkøbt gennem selskabets tredelte såkaldte Technology Lifecycle Management-løsning.
”Selvom flere af vores kunder har udvidet deres engagement inden for det seneste år, er der fortsat mange danske virksomheder, som kunne have gavn af at tænke livscyklus ind for både deres eksisterende IT-enheder og fremtidige indkøb. Vores markedsundersøgelser viser, at det kun er 37 procent af de adspurgte nordiske virksomheder, som har en færdig plan for at reducere deres e-waste. Vi har derfor meget at arbejde med fremover”, siger Morten Rooed Hansen.
Slet ikke så besværligt at skifte
3stepIT har håndteret over 560.000 enheder i 2021, men skal de fortsætte deres ekspansion i Europa, skal de dog gøre op med den misforståede opfattelse i samfundet af, at cirkulær IT er tidskrævende og besværligt at komme i gang med.
Læs også: Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik
”Et godt råd er, at jo tidligere i indkøbsprocessen livscyklussen tænkes ind, desto bedre. Og så kan det være helt afgørende, at der dannes et samlet overblik over de enheder, man allerede har på lager, og de enheder, som man reelt har brug for”, siger Morten Rooed Hansen, og fortsætter:
”Når de indledende manøvrer er på plads, bliver det meget nemmere at definere en plan for, hvor længe udstyret skal i brug og hvad der skal ske med enhederne efterfølgende. Det er slet ikke så svært at komme i gang, som mange frygter, når bare de får den rette hjælp og de rigtige værktøjer. Og det er der altså flere og flere, som indser”.
- HCL
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.