11.07.2022  |  Klima, miljø og energi

Danske virksomheder har kæmpe, uforløst IT-miljøpotentiale

Danske virksomheder har store lagre af gammelt IT stående, der samler støv”. Sådan lyder det fra IT-virksomheden 3stepIT, der gennem egen undersøgelse viser, at næsten alt udstyret kan genanvendes, men kun 4 ud af 10 virksomheder har en defineret politik inden for det.

Selvom bæredygtighed i stigende grad prioriteres i indkøbene af IT til virksomheder og kommuner, er der fortsat et stort uforløst potentiale i organisationernes ophobende lagre af brugt IT-udstyr.

Det er konklusionen på det seneste regnskab fra virksomheden 3stepIT, der i 20 år har arbejdet med grøn omstilling inden for IT-branchen.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Selv om der er sket meget på bæredygtighedsfronten hos danske virksomheder, så oplever vi fortsat, at der er store mængder brugt IT-udstyr, som står og samler støv rundt omkring i kældre og lagre, fordi virksomheden endnu ikke har en plan for afskaffelsen”, siger Morten Rooed Hansen, salgsdirektør i 3stepIT, og tilføjer:

Læs også: Elektronikvirksomheder går sammen om grøn drøm

”I 98 procent af tilfældene kan vi gøre enhederne til et aktiv igen ved at genanvende dem på andre markeder, mens de resterende 2 procent bliver splittet op, udvundet og genbrugt til produktion af nyt udstyr. Der er altså store miljø-gevinster at hente ved at tænke en livscyklusløsning ind allerede i indkøbsprocessen af nye enheder”.

4 ud af 10 har en plan for genbrug
Ifølge 3stepIT er der ingen tvivl om, at bæredygtig IT er kommet på dagsordenen hos danske virksomheder.

Virksomheden har på andet år i træk fået flere kunder og eksisterende kunder udvider engagementet med flere enheder indkøbt gennem selskabets tredelte såkaldte Technology Lifecycle Management-løsning.

”Selvom flere af vores kunder har udvidet deres engagement inden for det seneste år, er der fortsat mange danske virksomheder, som kunne have gavn af at tænke livscyklus ind for både deres eksisterende IT-enheder og fremtidige indkøb. Vores markedsundersøgelser viser, at det kun er 37 procent af de adspurgte nordiske virksomheder, som har en færdig plan for at reducere deres e-waste. Vi har derfor meget at arbejde med fremover”, siger Morten Rooed Hansen.

Slet ikke så besværligt at skifte
3stepIT har håndteret over 560.000 enheder i 2021, men skal de fortsætte deres ekspansion i Europa, skal de dog gøre op med den misforståede opfattelse i samfundet af, at cirkulær IT er tidskrævende og besværligt at komme i gang med.

Læs også: Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik

”Et godt råd er, at jo tidligere i indkøbsprocessen livscyklussen tænkes ind, desto bedre. Og så kan det være helt afgørende, at der dannes et samlet overblik over de enheder, man allerede har på lager, og de enheder, som man reelt har brug for”, siger Morten Rooed Hansen, og fortsætter:

”Når de indledende manøvrer er på plads, bliver det meget nemmere at definere en plan for, hvor længe udstyret skal i brug og hvad der skal ske med enhederne efterfølgende. Det er slet ikke så svært at komme i gang, som mange frygter, når bare de får den rette hjælp og de rigtige værktøjer. Og det er der altså flere og flere, som indser”.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere