Danske virksomheders CSR-rapportering er usammenhængende
Et flertal af de danske virksomheder, som skal rapportere om deres CSR-arbejde, formår ikke at skabe sammenhæng mellem politikker, handlinger og resultater i deres rapportering. Dermed bryder de loven. Erhvervs- og vækstministeren mener, at virksomhederne skal øve sig.
Over halvdelen af de godt 1100 danske virksomheder, der lovmæssigt er forpligtiget til at rapportere om deres CSR-arbejde, lever ikke fuldt op til lovkravet. Det viser undersøgelsen Samfundsansvar og Rapportering i Danmark", som Erhvervs- og vækstministeriet har offentliggjort for tredje år i træk.
Læs også: Danmark dumper i CSR-rapportering
Ifølge årsregnskabslovens paragraf 99a skal virksomhederne rapportere om både deres politikker, handlinger og resultater på CSR-området. Det er altså ikke nok bare at skrive, at man eksempelvis vil gøre en øget indsats for at bekæmpe korruption. Virksomhederne skal også beskrive, hvordan de gør det, og ikke mindst, hvad der kommer ud af anstrengelserne. Den opgave er det dog kun 44 procent af virksomhederne, der forstår at løse. De resterende 56 procent har enten afleveret en CSR-rapport uden nogen form for konsistens mellem de tre dimensioner overhovedet(17 procent), eller kun formået at skabe konsistens mellem to af de tre dimensioner(39 procent).
Gammelt problem
Allerede i 2010 blev problemet beskrevet i flere medier, og meldingen fra Erhvervsstyrelsen har været, at man ville sætte yderligere fokus på, at reglerne blev overholdt. Det skulle blandt andet ske i forbindelse med styrelsens kontrol af regnskaber for børsnoterede selskaber og som led i det offentlige tilsyn med revisorer.
Læs også: Revisorer ignorerer CSR-lovgivning
Den nyeste undersøgelse af området viser dog, at der ikke er sket en nævneværdig forbedring på området. Andelen af virksomheder, der slet ikke formår at skabe konsistens mellem de tre dimensioner, er sågar steget fra 15 procent i 2010 til 17 procent i 2011, viser undersøgelsen.
Vilhelmsen: virksomhederne skal øve sig
Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen mener dog ikke, at virksomhedernes lovbrud skal medføre større sanktioner.
En stor del af virksomhederne er allerede rigtig gode til at formidle, hvordan sammenhængen mellem deres strategi og konkrete handlinger er. For de, der endnu ikke gør det, er det korte svar: Øvelse, skriver Annette Vilhelmsen i et skriftligt svar til csr.dk
Derudover nævner hun, at Erhvervs- og Vækstministeriet har flere initiativer i støbeskeen, der skal få virksomhederne til at overholde loven.
Erhvervsstyrelsen vil se på, hvordan best practise kan blive formidlet bredt ud, så alle kommer med på vognen. Derudover ligger der en klar opgave hos virksomhedernes revisorer i at påtale, hvis der er fejl og mangler i virksomhedernes rapportering. Derfor er Erhvervsstyrelsen allerede i dialog med revisorbranchen for at sikre, at revisorerne påtaler mangler i rapporteringen, lyder det fra Annette Vilhelmsen.