Debat: Teknologisk Institut vil have retningslinjer for cirkulær økonomi på linje med klimaloven
Hver dansker forbruger 24,5 tons nye materialer om året, og af dem genanvender vi 4 procent. Skal vi gøre os nogen forhåbninger om en grøn førertrøje, kræver det en storstilet indsats, mener Mette Glavind og Sune Dowler Nygaard fra Teknologisk Institut.
Fire procent. Så lidt bliver alverdens indkøbte produkter genanvendt om året i Danmark, viser Circularity Gap-rapporten.
Derfor foreslår Mette Glavind, direktør for divisionen Byggeri og Anlæg hos Teknologisk Institut, og Sune Dowler Nygaard, direktør for miljøteknologi, at der skal handling til. Det skriver de i et debatindlæg i Altinget.
Læs også: Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
De peger på, at rapporten selv har opsat fem hovedområder, hvor det er oplag at sætte ind nu for at fordoble cirkulariteten i danskernes materialevalg.
Et af hovedområderne er at få mere cirkulært byggeri, da branchen alene står for 31 procent af materialeforbruget. Mette Glavind og Sune Dowler Nygaard har derfor udarbejdet 28 initiativer – men for at de kan implementeres kræver det en kombination af teknologiudvikling, adfærdsændring, lovgivning og politisk fokus.
Derudover mener de, at vi skal tilbage til at reparere tøj, lade cyklen gå i arv og generelt købe tøj af bedre kvalitet. Men det skal virksomhederne også.
”På Teknologisk Institut samarbejder vi med over 10.000 virksomheder hvert år, og vi oplever heldigvis en stigende efterspørgsel på cirkulære løsninger. Men der skal mere turbo på, og politikerne er nødt til at overveje skærpede krav og rammer for byggeriet, transportsektoren og industrien,” skriver Mette Glavind og Sune Dowler Nygaard.
Læs også: Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
Ifølge dem skal det både komme i form af lovgivning, incitamenter og deciderede afgifter.
Der skal simpelthen en national strategi til, der ligesom klimaloven kan sætte mål og retningslinjer for accelerationen af Danmarks cirkulære økonomi.
- HCL