"Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, når det drejer sig om grøn omstilling"

Det kan være svært at forholde sig til klimakrisen og mange virksomheder forholder sig derfor stadig afventede i forhold til den grønne omstilling. Men den grønne omstilling kan i virkeligheden forbedre bundlinie og fastholde medarbejdere.

11.01.2021

CSR.dk

Et studie viser at 23 procent af Nordens befolkning ikke tror, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Man må derfor også formode, at der sidder nogle såkaldte ’klimatøvere’ på ledende poster ude i de danske virksomheder.

En dansk undersøgelse har sat sig for at undersøge den problemstilling igennem blandt andet dybdegående interviews med medarbejdere i chefstillinger. De adspurgte sad alle i virksomheder, der havde et uudnyttet potentiale i forhold til grøn omstilling.

Paradoksalt nok så ingen af de adspurgte sig selv som ’klimatøvere’. Den manglende grønne omstilling skyldtes i højere grad blandt andet antagelser om stigende omkostninger i forbindelse med omstillingen. Flere studier peger dog i retning af, at det faktisk i de fleste tilfælde vil være økonomisk rentabelt at omstille sin virksomhed. 

I forbindelse med undersøgelsen – og i et forsøg på at finde metoder til at motivere de tøvende virksomheder til grøn omstilling – kiggede man i retning af Per Espen Stoknes, psykolog med en ph.d. i økonomi. Han peger på psykologiske forsvarsmekanismer, der står i vejen for handling på klimaområdet, som fx at klimaforandringerne kan være svære at forholde sig til, at man bliver lammet af den negative kommunikation, der er omkring klimakrisen eller at man afventer en politisk beslutning eller udviklingen af en ny, grønnere teknologi.

Læs også: Hver anden dansker er skeptisk overfor virksomhedernes klimaløfter

Men hvordan kommer man så i gang? Det kommer Per Espen Stoknes også med nogle bud på.

- Brug FN’s 17 verdensmål som værktøj til at afklare, hvor I allerede gør en positiv forskel, og hvor I kan byde ind med mere
- Fokuser på mulighederne i kommunikationen, og hvordan der kan kommunikeres positivt eksternt
- Sammenlign din egen virksomhed med andre for at se, hvor barren er sat for at skubbe til din egen.
- Udnyt de åbninger, der eksempelvis er, når gammelt udstyr/maskiner alligevel skal udskiftes, eller team op med leverandører, som der kan udvikles grønnere løsninger i samarbejde med

”Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, og stoppe efter at man har skiftet til LED-pærer, når man kan forbedre sin bundlinje, rekruttering og fastholdelse af kolleger, fremtidssikringen af sin virksomhed og sit forbrug af dyre ressourcer ved at plukke frugten lidt højere oppe på træet”, lyder det afslutningsvist fra Trine Plambech, der har været medvirkende til undersøgelsen.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle