11.01.2021  |  Kommunikation

"Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, når det drejer sig om grøn omstilling"

Det kan være svært at forholde sig til klimakrisen og mange virksomheder forholder sig derfor stadig afventede i forhold til den grønne omstilling. Men den grønne omstilling kan i virkeligheden forbedre bundlinie og fastholde medarbejdere.

Et studie viser at 23 procent af Nordens befolkning ikke tror, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Man må derfor også formode, at der sidder nogle såkaldte ’klimatøvere’ på ledende poster ude i de danske virksomheder.

En dansk undersøgelse har sat sig for at undersøge den problemstilling igennem blandt andet dybdegående interviews med medarbejdere i chefstillinger. De adspurgte sad alle i virksomheder, der havde et uudnyttet potentiale i forhold til grøn omstilling.

Paradoksalt nok så ingen af de adspurgte sig selv som ’klimatøvere’. Den manglende grønne omstilling skyldtes i højere grad blandt andet antagelser om stigende omkostninger i forbindelse med omstillingen. Flere studier peger dog i retning af, at det faktisk i de fleste tilfælde vil være økonomisk rentabelt at omstille sin virksomhed. 

I forbindelse med undersøgelsen – og i et forsøg på at finde metoder til at motivere de tøvende virksomheder til grøn omstilling – kiggede man i retning af Per Espen Stoknes, psykolog med en ph.d. i økonomi. Han peger på psykologiske forsvarsmekanismer, der står i vejen for handling på klimaområdet, som fx at klimaforandringerne kan være svære at forholde sig til, at man bliver lammet af den negative kommunikation, der er omkring klimakrisen eller at man afventer en politisk beslutning eller udviklingen af en ny, grønnere teknologi.

Læs også: Hver anden dansker er skeptisk overfor virksomhedernes klimaløfter

Men hvordan kommer man så i gang? Det kommer Per Espen Stoknes også med nogle bud på.

- Brug FN’s 17 verdensmål som værktøj til at afklare, hvor I allerede gør en positiv forskel, og hvor I kan byde ind med mere
- Fokuser på mulighederne i kommunikationen, og hvordan der kan kommunikeres positivt eksternt
- Sammenlign din egen virksomhed med andre for at se, hvor barren er sat for at skubbe til din egen.
- Udnyt de åbninger, der eksempelvis er, når gammelt udstyr/maskiner alligevel skal udskiftes, eller team op med leverandører, som der kan udvikles grønnere løsninger i samarbejde med

”Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, og stoppe efter at man har skiftet til LED-pærer, når man kan forbedre sin bundlinje, rekruttering og fastholdelse af kolleger, fremtidssikringen af sin virksomhed og sit forbrug af dyre ressourcer ved at plukke frugten lidt højere oppe på træet”, lyder det afslutningsvist fra Trine Plambech, der har været medvirkende til undersøgelsen.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere