11.01.2021 | Kommunikation
"Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, når det drejer sig om grøn omstilling"
Det kan være svært at forholde sig til klimakrisen og mange virksomheder forholder sig derfor stadig afventede i forhold til den grønne omstilling. Men den grønne omstilling kan i virkeligheden forbedre bundlinie og fastholde medarbejdere.
Et studie viser at 23 procent af Nordens befolkning ikke tror, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Man må derfor også formode, at der sidder nogle såkaldte ’klimatøvere’ på ledende poster ude i de danske virksomheder.
En dansk undersøgelse har sat sig for at undersøge den problemstilling igennem blandt andet dybdegående interviews med medarbejdere i chefstillinger. De adspurgte sad alle i virksomheder, der havde et uudnyttet potentiale i forhold til grøn omstilling.
Paradoksalt nok så ingen af de adspurgte sig selv som ’klimatøvere’. Den manglende grønne omstilling skyldtes i højere grad blandt andet antagelser om stigende omkostninger i forbindelse med omstillingen. Flere studier peger dog i retning af, at det faktisk i de fleste tilfælde vil være økonomisk rentabelt at omstille sin virksomhed.
I forbindelse med undersøgelsen – og i et forsøg på at finde metoder til at motivere de tøvende virksomheder til grøn omstilling – kiggede man i retning af Per Espen Stoknes, psykolog med en ph.d. i økonomi. Han peger på psykologiske forsvarsmekanismer, der står i vejen for handling på klimaområdet, som fx at klimaforandringerne kan være svære at forholde sig til, at man bliver lammet af den negative kommunikation, der er omkring klimakrisen eller at man afventer en politisk beslutning eller udviklingen af en ny, grønnere teknologi.
Læs også: Hver anden dansker er skeptisk overfor virksomhedernes klimaløfter
Men hvordan kommer man så i gang? Det kommer Per Espen Stoknes også med nogle bud på.
- Brug FN’s 17 verdensmål som værktøj til at afklare, hvor I allerede gør en positiv forskel, og hvor I kan byde ind med mere
- Fokuser på mulighederne i kommunikationen, og hvordan der kan kommunikeres positivt eksternt
- Sammenlign din egen virksomhed med andre for at se, hvor barren er sat for at skubbe til din egen.
- Udnyt de åbninger, der eksempelvis er, når gammelt udstyr/maskiner alligevel skal udskiftes, eller team op med leverandører, som der kan udvikles grønnere løsninger i samarbejde med
”Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, og stoppe efter at man har skiftet til LED-pærer, når man kan forbedre sin bundlinje, rekruttering og fastholdelse af kolleger, fremtidssikringen af sin virksomhed og sit forbrug af dyre ressourcer ved at plukke frugten lidt højere oppe på træet”, lyder det afslutningsvist fra Trine Plambech, der har været medvirkende til undersøgelsen.
- MTN
Klima, miljø og energi

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.