"Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, når det drejer sig om grøn omstilling"

Det kan være svært at forholde sig til klimakrisen og mange virksomheder forholder sig derfor stadig afventede i forhold til den grønne omstilling. Men den grønne omstilling kan i virkeligheden forbedre bundlinie og fastholde medarbejdere.

11.01.2021

CSR.dk

Et studie viser at 23 procent af Nordens befolkning ikke tror, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Man må derfor også formode, at der sidder nogle såkaldte ’klimatøvere’ på ledende poster ude i de danske virksomheder.

En dansk undersøgelse har sat sig for at undersøge den problemstilling igennem blandt andet dybdegående interviews med medarbejdere i chefstillinger. De adspurgte sad alle i virksomheder, der havde et uudnyttet potentiale i forhold til grøn omstilling.

Paradoksalt nok så ingen af de adspurgte sig selv som ’klimatøvere’. Den manglende grønne omstilling skyldtes i højere grad blandt andet antagelser om stigende omkostninger i forbindelse med omstillingen. Flere studier peger dog i retning af, at det faktisk i de fleste tilfælde vil være økonomisk rentabelt at omstille sin virksomhed. 

I forbindelse med undersøgelsen – og i et forsøg på at finde metoder til at motivere de tøvende virksomheder til grøn omstilling – kiggede man i retning af Per Espen Stoknes, psykolog med en ph.d. i økonomi. Han peger på psykologiske forsvarsmekanismer, der står i vejen for handling på klimaområdet, som fx at klimaforandringerne kan være svære at forholde sig til, at man bliver lammet af den negative kommunikation, der er omkring klimakrisen eller at man afventer en politisk beslutning eller udviklingen af en ny, grønnere teknologi.

Læs også: Hver anden dansker er skeptisk overfor virksomhedernes klimaløfter

Men hvordan kommer man så i gang? Det kommer Per Espen Stoknes også med nogle bud på.

- Brug FN’s 17 verdensmål som værktøj til at afklare, hvor I allerede gør en positiv forskel, og hvor I kan byde ind med mere
- Fokuser på mulighederne i kommunikationen, og hvordan der kan kommunikeres positivt eksternt
- Sammenlign din egen virksomhed med andre for at se, hvor barren er sat for at skubbe til din egen.
- Udnyt de åbninger, der eksempelvis er, når gammelt udstyr/maskiner alligevel skal udskiftes, eller team op med leverandører, som der kan udvikles grønnere løsninger i samarbejde med

”Der er ingen grund til at nøjes med at plukke de lavest hængende frugter, og stoppe efter at man har skiftet til LED-pærer, når man kan forbedre sin bundlinje, rekruttering og fastholdelse af kolleger, fremtidssikringen af sin virksomhed og sit forbrug af dyre ressourcer ved at plukke frugten lidt højere oppe på træet”, lyder det afslutningsvist fra Trine Plambech, der har været medvirkende til undersøgelsen.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V