Derfor er det godt for dig at samle affald

Du gør ikke kun naturen og miljøet en tjeneste, når du med pose og handsker går ud og samler skrald i naturen. Ifølge forsker kan affaldsindsamling også have en positiv effekt på din mentale sundhed.

Der bliver flittigt samlet affald rundt omkring i Danmark, og på Facebook-sider som Danmark samler affald bliver der dagligt delt billeder af skrald, som frivillige borgere har samlet i naturen og i byerne.

Men faktisk er det ikke kun godt for natur og miljø, når man som frivillig giver grøftekanten, skovbunden eller strandbredden en kærlig hånd. Dét at samle affald kan også gavne den mentale sundhed, vurderer Charlotte Meilstrup, der er forsker og projektchef på ’ABC for mental sundhed’ ved Statens Institut for Folkesundhed.

Affaldsindsamling kan nemlig rumme flere faktorer, som er helt centrale for vores velbefindende.

– I vores projekt ’ABC for mental sundhed’ arbejder vi ud fra tre budskaber, som vi fra forskningen ved er med til at fremme mental sundhed. Det er at gøre noget aktivt, at gøre noget sammen, og at gøre noget meningsfuldt. Jeg tænker, at affaldsindsamling i naturen kan opfylde alle tre, siger hun og tilføjer, at det i det hele taget er godt for den mentale sundhed at opholde sig i naturen.

Læs også: 20.000 er med på Esbens affaldsinitiativ: Vi manglede et positivt fællesskab

En meningsfuld og fælles aktivitet

At gøre noget aktivt – hvad enten det er fysisk, mentalt, spirituelt eller socialt – har i sig selv stor betydning for vores mentale sundhed, forklarer Charlotte Meilstrup. Men det er altså ikke det eneste, der gavner, når man er ude at samle affald.

– Det her med, at man bidrager til noget større samfundsmæssigt, er noget, som ifølge forskningen kan styrke ens mentale sundhed. Vi ved også fra forskning i frivillighed, at det ikke kun er godt for dem, man hjælper, men også for ens egen mentale sundhed, når man mærker, at man gør en forskel. Det, tænker jeg, er det samme i forhold til at samle affald. At man føler, at man gør en forskel, siger Charlotte Meilstrup.

Selvom man i denne tid ikke kan gå ud i større grupper, og selvom Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling er blevet rykket til efteråret, kan man også stadig føle, at man er en del af et fællesskab, og at man gør noget sammen med andre.

På de sociale medier findes der adskillige grupper og digitale fællesskaber, hvor de mange frivillige affaldsindsamlere kan inspirere og motivere hinanden. Og det spiller også en rolle, mener Charlotte Meilstrup.

– Man kan se, at der faktisk er andre, der støtter op om det, og som gør det sammen med en. Og så kan det godt være, at man ikke går sammen med nogen, men man ved, at der er andre, der også gør det samme rundt omkring i hele landet. Man er fælles om at løfte noget, og man føler måske, at det batter endnu mere.

Frivillig: ”Bedste terapi ever”

En af de mange danskere, der frivilligt rydder op i naturen, er Hanne Bo Nielsen fra Skovlunde. Hun kan i den grad nikke genkendende til, at man får det godt af at samle affald.

Siden starten af april har hun stort set dagligt ryddet op i sit lokalområde – noget hun efter eget udsagn er blevet grebet af.

– Den ene dag havde jeg gået derude i tre timer fuldstændigt opslugt af det her. Jeg ænsede nærmest ikke folk omkring mig, fordi jeg bare gik og nussede rundt, siger Hanne Bo Nielsen, der efter en af sine ture delte sin begejstring på Facebook-siden Danmark samler affald:

– Jeg bliver sgu glad i låget af det her... bedste terapi ever.

Hun mener selv, at glæden ved at samle affald skyldes flere ting. Ikke alene kobler hun af, når hun gentagende gange fører gribetangen fra jord til sæk. Det giver hende også en følelse af, at hun gør noget godt.

– Jeg tror, at jeg kommer lidt ind i en meditativ tilstand, fordi det er til at gå til. Det er jo ikke noget, jeg skal tænke over. Jeg skal bare gå derudaf, finde skidt og samle det op. Det er helt håndgribeligt, og man kan se, at man gør en forskel. Jeg får en følelse af, at nu gør jeg noget godt for Moder Jord, for naturen og for os mennesker. Noget godt for os alle sammen, siger hun.

Læs også: Sådan registrerer du dit affald

Særlig rolle under coronakrisen

Hanne Bo Nielsen er ikke i tvivl om, at affaldsindsamling kan have en særlig betydning under coronakrisen.

– Jeg tror helt sikkert, at der er mange, der har brug for noget at være fælles om i de her tider - om det så er at stå og synge på altanerne, eller om det er at samle skrald. Selvom vi ikke gør det fysisk tæt på hinanden, så ved man, at man gør det sammen med andre. Det, er jeg sikker på, har en betydning, siger hun.

Og det kan der være noget om. I en tid, hvor mange er blevet afskåret fra fællesskaber, og hvor man måske føler sig magtesløs, kan dét at samle affald give en følelse af, at man alligevel godt kan gøre noget og bidrage til noget.

Og så kan det få os til at tænke på noget andet end corona, forklarer Charlotte Meilstrup.

– Det kan måske også bidrage til at få fokus lidt væk fra alt det her coronavirus, som fylder rigtig meget. Jeg tror i høj grad, at det kan bidrage positivt til den mentale sundhed, at man er optaget af noget andet, og at man så måske kan glemme corona for en stund, siger Charlotte Meilstrup.

Læs også: Nu kan du komme af med dit indsamlede affald

Vil du være en del af affaldsfællesskabet?

På Facebook-siden Danmark samler affald kan du følge med i årets affaldsindsamling og udveksle oplevelser, billeder og tips og tricks med andre frivillige indsamlere.

Du har desuden mulighed for at blive en del af det officielle resultat for Affaldsindsamlingen 2020. Det kræver blot, at du registrerer, hvor meget affald du har fundet. Se her, hvordan du gør.

Resultatet er vigtigt, fordi det afslører, hvor meget affald der flyder i naturen, og at henkastet affald er et reelt problem i Danmark – et resultat, som Danmarks Naturfredningsforening kan bruge i arbejdet på at få politikerne til at gøre noget ved problemet.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: sundhed og bæredygtighed

01.06.2023Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Regeringen vil ikke love mere beskyttet natur frem mod 2030

27.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling

20.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder

08.06.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm

07.12.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald

03.06.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej