12.12.2019  |  Klima, miljø og energi

Designtænkning: et uundværligt redskab i den grønne omstilling

Indhold fra partner Hvad er dette?

Designtænkningens evne til at bidrage med løsninger på komplekse problemer gør værktøjet ideelt til at arbejde med grøn omstilling i danske virksomheder. Ved hjælp af designtænkningsmetoder kan man opnå innovative løsninger på komplekse problemer.

De globale klimaudfordringer udgør det man på engelsk vil kalde et ”Wicked Problem”. Det er et problem der er så komplekst, sammenfiltret med andre problemer og i sin natur uoverskueligt, at der ikke findes nogle entydige løsninger. For at løse klimakrisens udfordring har vi brug for værktøjer, der egner sig til kompleks problemløsning. Værktøjer som kan finde innovative, helhedstænkende løsninger. Designtænkning udgør netop sådan et værktøj. 

Men hvad er det lige designtænkning er? Designtænkning er en metode, en arbejdsform, en filosofi.   

” Designtænkning egner sig især som en tilgang til at løse komplekse problemer, hvor det er nødvendigt at inddrage viden fra mange fagområder for at anskueliggøre problemet fra mange forskellige vinkler.” Citat: https://innovation.sites.ku.dk/model/design-thinking/  

I praksis er designtænkning en række metoder som kan sammensættes til procesforløb, der har til formål at udforske og løse en bestemt problemstilling. Problemstillingen eller den udfordring man ønsker at løse er kendt på forhånd, mens udbyttet er ukendt. Når man bruger designtænkningsmetoder åbner man op for at udforske et problem, komme rundt om alle perspektiver og finde frem til innovative løsninger. Med den rigtige facilitering styres procesforløbet, hvilket kvalitetssikrer den endelige løsning, men indholdet af forløbet er ukendt fra start.  

Et procesforløb er en iterativ proces hvor der er plads til at genbesøge og udforske tidligere idéer, forkaste dem igen og bevæge sig frem og tilbage i udforskningen af en problemstilling. Det er et fundamental greb i designtænkning at arbejde med begreberne ”at åbne op” og ”lukke i”. Det betyder, at man gennem sit metodevalg sikrer, at deltagerne i processen arbejder kreativt og idéskabende og får belyst sin problemstilling fra mange vinkler, fagligheder og positioner og derefter udvælger de bedste ideer. Derefter ”lukker man i”; gennem andre metoder indsnævrer man sine idéer, konkretiserer og kvalificerer dem. Denne proces er ikke lineær, men bølger frem og tilbage. Man skal derfor – i det mindste i en tidsbegrænset periode – kunne tåle at være i et let kaotisk rum, der tilsyneladende er uden struktur.  Det iterative afløses dog af struktur, orden og systematik, som giver et resultat, der er beriget med mange nye aspekter i den kreative fase. 

En udbredt metode er ”Dobbeltdiamanten”, hvor den ovenfor beskrevne proces finder sted to gange. Det betyder, at man først åbner op, leder efter en løsning, udvælger den og beslutter den i en lukke-fase – og derefter åbner op igen, undersøger hvordan man skal arbejde med den udvalgte løsning, og derpå i en lukkefase definerer den præcise udførelsesform.  

I arbejdet med at løse de problemer som klimaforandringerne medfører, med den grønne omstilling af samfundet og med at ressourceeffektivisere danske virksomheder, tilbyder designtænkning en unik arbejdsmetode til at finde bæredygtige løsninger: 

Designtænkning kan give dig en på en og samme gang kreativ og struktureret arbejdsmetode, hvor dit genstandsfelt undersøges og beriges fra forskellige fagligheder og perspektiver, så det kvalificeres langt ud over det banale, indlysende og åbenlyse, hvorved komplekse problematikker behandles i et helhedsorienteret perspektiv.  

Virksomheders omstilling til en mere klimavenlig og ressourceeffektiv forretningsmodel kan derfor hjælpes intelligent på vej ved at gøre brug af designtænkningens metoder og arbejde med tværgående perspektiver. 

Eller sagt helt kort: designtænkning giver bedre løsninger på komplekse problemer.  

Mere fra Green Moves

Green Moves

https://greenmoves.dk/

Har du brug for en hånd til den grønne omstilling i din virksomhed? Der er oftest god økonomi i at gøre din virksomhed mere klimamæssigt bæredygtig, men det kan være svært at tage sig tiden i hverdagen eller vide hvordan man griber grøn omstilling an. Hos Green Moves kan du få strategisk sparring, taktiske overvejelser og beskrivelser…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere