Det første biologiske hus skal bygges i Middelfart
Hvornår begynder vi for alvor at udnytte de mange biologiske overskudsprodukter fra landbruget til bæredygtige byggematerialer? Svaret er nu.
Den endelige aftale om etablering af Det Biologiske Hus er nu på plads, og det bliver Danmarks største, permanente bygge- og bolig-udstilling, HUSET i Middelfart, der lægger parcel til.
Det Biologiske Hus spås at revolutionere både forbrugerens krav til bæredygtige boliger og til hele samfundets ressourcekredsløb. Det Biologiske Hus er en moderne bæredygtig, modulbaseret bolig, der er fleksibel i designet, og som er hurtig at bygge og samle med den nyeste digitale produktionsteknologi.
Men derudover er det udelukkende bygget af genanvendelige overskudsprodukter fra landbruget. Bioaffald, hvis egenskaber som byggematerialer er gennemtestede og konkurrencedygtige. Alt sammen biomaterialer, der ikke bruges til andre formål, og som derfor betragtes som affald, der oven i købet kræver ressourcer at bortskaffe.
Hvis nødvendigt, kan Det Biologiske Hus fjernes igen, uden at efterlade sig spor i naturen.
Projektet er støttet af Miljøministeriet
Det Biologiske Hus er et samarbejde mellem arkitektfirmaerne EEN TIL EEN og GXN, Deloitte, Teknologisk Institut og NCC med AB CLAUSEN som rådgivende ingeniører. Desuden støttes projektet af Miljøministeriets pulje for økologisk byggeri med 4,0 millioner kroner.
Det lyder som science fiction, at man kan bygge et hus ud af ting som tomatstængler, halm og søgræs, der både er lige så holdbart som almindeligt byggeri og samtidig har sund økonomi og overholder reglerne. Men Det Biologiske Hus viser, at det kan lade sig gøre her og nu. På den måde får vi virkelig værdi ud af materialer, der ellers var endt på forbrændingen, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Læs også: Regeringen vil styrke bæredygtigt byggeri
Det Biologiske Hus skal stå færdigt i foråret 2016.
- JKK