Det giver mening at certificere

Der findes et hav af danske og internationale standarder under CSR-hatten og det kan være svært særligt som mindre virksomhed at finde ud af, hvad man har brug for. Men flere danske SMV´er viser nu interesse for at få et uvildigt stempel på deres CSR-arbejde.

29.09.2014

Jesper With, CSR.dk

Stadig flere virksomheder og organisationer viser interesse for at blive CSR-certificeret. Det gælder primært dem, der i forvejen har en række certificeringer inden for miljø eller arbejdsmiljø.

”De ved, hvad certificering betyder, og hvordan det kan gavne dem”, siger Jens Peter Høiseth, der er nøglekundechef i certificeringsbureauet DNV GL (Det Norske Veritas).

<p>”Jeg er sikker på, at de, der er certificeret, har åbnet døre, de ellers ikke ville kun få åbnet” </p>

Jens Peter Høiseth, nøglekundechef i DNV GL

Han ser flere motiver bag det stigende antal henvendelser. Nogle har en egeninteresse i at styrke virksomhedens CSR-profil, andre har en ejerkreds, der forlanger, at virksomheden har CSR-certificering, mens andre igen har kunder, som man står bedre hos, hvis man kan dokumentere, at man har styr på alt fra miljø, klima og arbejdsmiljø til anti-korruption og socialt ansvar. Jens Peter Høiseth har kendskab til en række virksomheder, der har glæde af deres certificeringsarbejde:

”Jeg er sikker på, at de, der er certificeret, har åbnet døre, de ellers ikke ville kun få åbnet”, siger han.

Certificering er ikke en naturlov
Spørgsmålet er så, om certificeringer er en god ide for alle SMV´er. Ifølge Jens Peter Høiseth er det ikke nogen naturlov.

”Men det er en god idé for virksomheder, der vil have et ledelsessystem, der gør dem i stand til at arbejde med bæredygtighed i hele organisationen. Udfordringen er jo at få implementeret CSR fra topledelse til medarbejderne på gulvet. Det kan et ledelsessystem for samfundsmæssigt ansvar hjælpe med, og det danner DS 49001 grundlag for”, siger Jens Peter Høiseth.

”I mange tilfælde har de (SMV’er, red.) faktisk arbejdet med dele af CSR, men uden at gøre sig klart, at det faktisk er CSR”…, siger Peter Engel, chefkonsulent i Dansk Standard. Foto: DS. .

Verdens mest populære
ISO lyder måske gammeldags i nogles ører, men faktisk er det verdens mest populære ledelsesstandard. Idéen er, at alle standarder bygges op over samme læst, herunder DS 49001, som er den danske ledelsesstandard for samfundsmæssigt ansvar.

”ISO-organisationen (som Dansk Standard er medlem af) er i gang med en ny strategi for deres ledelsesstandarder, der går ud på, at alle standarder skal underbygge en samfundsmæssig ansvarlig udvikling”, fortæller Jens Peter Høiseth.

Alt bygges op omkring samme overordnede struktur, så standarderne ligner hinanden i de forskellige lande og kan samkøres. En struktur, der minder om DS 49001.

”Alle virksomheder kommer til at gå ind i de her overvejelser, fordi deres eksisterende ISO-certificeringer på kvalitet, miljø og arbejdsmiljø skal opdateres. De kan så overveje, om ikke de skal tage det sidste skridt og blive certificeret som en samfundsmæssig ansvarlig virksomhed ved at opnå en DS 49001-certificering. Det er det tætteste, de kan komme ISO 26000-certificeringen indtil videre”, siger han.

Kommunikation er et vigtigt led
Jens Peter Høiseth påpeger, at kommunikation er et vigtigt led i CSR. Man skal kommunikere ud, hvad man gør, og hvordan man gør det. Det styrker virksomheden. Men det skal gøres på en transparent måde, så man også erkender, hvor der eventuelt er udfordringer.

”Medierne vil jo helst finde hullerne i ens strategi, men hvis man lægger tingene åbent frem og har et godt system, kan man bedre lukke omtalen, før det fører til skadelig omtale for ens virksomhed. Der har været historier nok om green washing i medierne, men holder ens historier vand, får man en fordel”, siger Jens Peter Høiseth.

”Det vigtige er, at vi er kommet i gang med at ændre organisationen og tænke CSR ind i alle dele af den”, siger Mikkel Minor, CSR-ansvarlig hos DBU. Foto: DBU. .

Projekt sætter proces i gang
Seks danske SMV´er fra vidt forskellige brancher deltager i år i et projekt, der på en række workshops skal lære dem at arbejde med den internationale standard ISO 26000 i praksis. Formålet er at benytte CSR systematisk og strategisk som ledelsessystem, så det bliver en integreret del af virksomheden eller organisationen. Deltagerne er Gran Living, DBU, Eltwin, Dansk Affald, Horisont Rejser og plejecenteret Sønderhaven, og de har alle hidtil kun arbejdet sporadisk med emnet. Og dog.

”I mange tilfælde har de faktisk arbejdet med dele af CSR, men uden at gøre sig klart, at det faktisk er CSR, når de for eksempel har øget genanvendelse eller påtaget sig et socialt ansvar i lokalsamfundet. Projektet handler meget om at åbne deltagernes øjne for, hvad CSR er for en størrelse og forstå, hvad man kan bruge det til, herunder at synliggøre indsatsen”, siger Peter Engel, der er chefkonsulent i Dansk Standard og projektleder for projektet.

Samarbejde mellem Erhvrvsstyrelsen og Dansk Standard
Projektet er et samarbejde mellem Erhvervsstyrelsen og Dansk Standard, der blandt andet leverer rådgivning om standarder til virksomheder og organisationer.
Generelt gør mange SMV´er allerede en lang række ting uden at tænke over, at det er CSR og uden at bruge det aktivt i branding eller promovering.

Det giver goodwill at synliggøre det, man gør, påpeger Peter Engel, og det opdager projektdeltagerne, når de arbejder med ISO 26000 og DS 49001. Et afgørende element i projektet er at få deltagerne til at arbejde systematisk med at forbedre sig på et specifikt område og at gå i dialog med underleverandører og andre interessenter om prioriteringen af CSR-indsatsen.

”Hovedsigtet er at introducere dem til ISO 26000 og 49001 og derigennem få værktøjer og metoder til at arbejde systematisk med CSR. Og at forstå, at det kan lade sig gøre også som SMV”, siger Peter Engel.

Arbejdet med ISO 26000 i DBU har medvirket til unionens målsætning om at påtage sig et samfundsansvar. Det er fodboldskoler i udsatte boligområder et eksempel på. Foto: Brian Rohde. .

DBU påtager sig samfundsansvar
Sådan ser man det også hos Dansk Boldspil-Union (DBU). Arbejdet med ISO 26000 er en nødvendig proces, der er sat i gang uden slutdato.

”Det vigtige er, at vi er kommet i gang med at ændre organisationen og tænke CSR ind i alle dele af den. Vores nye strategi er blandt andet at involvere alle interessenter i samfundet. Vi er i gang med at tænke udefra og ind i stedet for altid at sætte os selv i centrum for alting”, siger Mikkel Minor.

Han er CSR-ansvarlig hos DBU og har derfor deltaget i workshopforløbet.

CSR som lederredskab
Idéen er at bruge CSR som et ledelsesredskab, der skal føre frem til, at DBU påtager sig et samfundsansvar med alle de potentialer, der nu ligger i fodbolden. For nylig lancerede man derfor mottoet ”En del af noget større”.

”Det har været lærerigt at diskutere med organisationer fra helt andre områder end den oplevelsesøkonomi, vi selv er en del af”, siger Mikkel Minor. Han tilføjer, at det var god timing, at DBU fik tilbuddet om at gå med i projektet, samtidig med at DBU gik i gang med at rebrande og omstrukturere organisationen under en ny ledelse.

”På den måde har vi kunne koble arbejdet med ISO 26000 direkte i det daglige arbejde”, siger han. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup