Det giver mening at certificere

Der findes et hav af danske og internationale standarder under CSR-hatten og det kan være svært særligt som mindre virksomhed at finde ud af, hvad man har brug for. Men flere danske SMV´er viser nu interesse for at få et uvildigt stempel på deres CSR-arbejde.

29.09.2014

Jesper With, CSR.dk

Stadig flere virksomheder og organisationer viser interesse for at blive CSR-certificeret. Det gælder primært dem, der i forvejen har en række certificeringer inden for miljø eller arbejdsmiljø.

”De ved, hvad certificering betyder, og hvordan det kan gavne dem”, siger Jens Peter Høiseth, der er nøglekundechef i certificeringsbureauet DNV GL (Det Norske Veritas).

<p>”Jeg er sikker på, at de, der er certificeret, har åbnet døre, de ellers ikke ville kun få åbnet” </p>

Jens Peter Høiseth, nøglekundechef i DNV GL

Han ser flere motiver bag det stigende antal henvendelser. Nogle har en egeninteresse i at styrke virksomhedens CSR-profil, andre har en ejerkreds, der forlanger, at virksomheden har CSR-certificering, mens andre igen har kunder, som man står bedre hos, hvis man kan dokumentere, at man har styr på alt fra miljø, klima og arbejdsmiljø til anti-korruption og socialt ansvar. Jens Peter Høiseth har kendskab til en række virksomheder, der har glæde af deres certificeringsarbejde:

”Jeg er sikker på, at de, der er certificeret, har åbnet døre, de ellers ikke ville kun få åbnet”, siger han.

Certificering er ikke en naturlov
Spørgsmålet er så, om certificeringer er en god ide for alle SMV´er. Ifølge Jens Peter Høiseth er det ikke nogen naturlov.

”Men det er en god idé for virksomheder, der vil have et ledelsessystem, der gør dem i stand til at arbejde med bæredygtighed i hele organisationen. Udfordringen er jo at få implementeret CSR fra topledelse til medarbejderne på gulvet. Det kan et ledelsessystem for samfundsmæssigt ansvar hjælpe med, og det danner DS 49001 grundlag for”, siger Jens Peter Høiseth.

”I mange tilfælde har de (SMV’er, red.) faktisk arbejdet med dele af CSR, men uden at gøre sig klart, at det faktisk er CSR”…, siger Peter Engel, chefkonsulent i Dansk Standard. Foto: DS. .

Verdens mest populære
ISO lyder måske gammeldags i nogles ører, men faktisk er det verdens mest populære ledelsesstandard. Idéen er, at alle standarder bygges op over samme læst, herunder DS 49001, som er den danske ledelsesstandard for samfundsmæssigt ansvar.

”ISO-organisationen (som Dansk Standard er medlem af) er i gang med en ny strategi for deres ledelsesstandarder, der går ud på, at alle standarder skal underbygge en samfundsmæssig ansvarlig udvikling”, fortæller Jens Peter Høiseth.

Alt bygges op omkring samme overordnede struktur, så standarderne ligner hinanden i de forskellige lande og kan samkøres. En struktur, der minder om DS 49001.

”Alle virksomheder kommer til at gå ind i de her overvejelser, fordi deres eksisterende ISO-certificeringer på kvalitet, miljø og arbejdsmiljø skal opdateres. De kan så overveje, om ikke de skal tage det sidste skridt og blive certificeret som en samfundsmæssig ansvarlig virksomhed ved at opnå en DS 49001-certificering. Det er det tætteste, de kan komme ISO 26000-certificeringen indtil videre”, siger han.

Kommunikation er et vigtigt led
Jens Peter Høiseth påpeger, at kommunikation er et vigtigt led i CSR. Man skal kommunikere ud, hvad man gør, og hvordan man gør det. Det styrker virksomheden. Men det skal gøres på en transparent måde, så man også erkender, hvor der eventuelt er udfordringer.

”Medierne vil jo helst finde hullerne i ens strategi, men hvis man lægger tingene åbent frem og har et godt system, kan man bedre lukke omtalen, før det fører til skadelig omtale for ens virksomhed. Der har været historier nok om green washing i medierne, men holder ens historier vand, får man en fordel”, siger Jens Peter Høiseth.

”Det vigtige er, at vi er kommet i gang med at ændre organisationen og tænke CSR ind i alle dele af den”, siger Mikkel Minor, CSR-ansvarlig hos DBU. Foto: DBU. .

Projekt sætter proces i gang
Seks danske SMV´er fra vidt forskellige brancher deltager i år i et projekt, der på en række workshops skal lære dem at arbejde med den internationale standard ISO 26000 i praksis. Formålet er at benytte CSR systematisk og strategisk som ledelsessystem, så det bliver en integreret del af virksomheden eller organisationen. Deltagerne er Gran Living, DBU, Eltwin, Dansk Affald, Horisont Rejser og plejecenteret Sønderhaven, og de har alle hidtil kun arbejdet sporadisk med emnet. Og dog.

”I mange tilfælde har de faktisk arbejdet med dele af CSR, men uden at gøre sig klart, at det faktisk er CSR, når de for eksempel har øget genanvendelse eller påtaget sig et socialt ansvar i lokalsamfundet. Projektet handler meget om at åbne deltagernes øjne for, hvad CSR er for en størrelse og forstå, hvad man kan bruge det til, herunder at synliggøre indsatsen”, siger Peter Engel, der er chefkonsulent i Dansk Standard og projektleder for projektet.

Samarbejde mellem Erhvrvsstyrelsen og Dansk Standard
Projektet er et samarbejde mellem Erhvervsstyrelsen og Dansk Standard, der blandt andet leverer rådgivning om standarder til virksomheder og organisationer.
Generelt gør mange SMV´er allerede en lang række ting uden at tænke over, at det er CSR og uden at bruge det aktivt i branding eller promovering.

Det giver goodwill at synliggøre det, man gør, påpeger Peter Engel, og det opdager projektdeltagerne, når de arbejder med ISO 26000 og DS 49001. Et afgørende element i projektet er at få deltagerne til at arbejde systematisk med at forbedre sig på et specifikt område og at gå i dialog med underleverandører og andre interessenter om prioriteringen af CSR-indsatsen.

”Hovedsigtet er at introducere dem til ISO 26000 og 49001 og derigennem få værktøjer og metoder til at arbejde systematisk med CSR. Og at forstå, at det kan lade sig gøre også som SMV”, siger Peter Engel.

Arbejdet med ISO 26000 i DBU har medvirket til unionens målsætning om at påtage sig et samfundsansvar. Det er fodboldskoler i udsatte boligområder et eksempel på. Foto: Brian Rohde. .

DBU påtager sig samfundsansvar
Sådan ser man det også hos Dansk Boldspil-Union (DBU). Arbejdet med ISO 26000 er en nødvendig proces, der er sat i gang uden slutdato.

”Det vigtige er, at vi er kommet i gang med at ændre organisationen og tænke CSR ind i alle dele af den. Vores nye strategi er blandt andet at involvere alle interessenter i samfundet. Vi er i gang med at tænke udefra og ind i stedet for altid at sætte os selv i centrum for alting”, siger Mikkel Minor.

Han er CSR-ansvarlig hos DBU og har derfor deltaget i workshopforløbet.

CSR som lederredskab
Idéen er at bruge CSR som et ledelsesredskab, der skal føre frem til, at DBU påtager sig et samfundsansvar med alle de potentialer, der nu ligger i fodbolden. For nylig lancerede man derfor mottoet ”En del af noget større”.

”Det har været lærerigt at diskutere med organisationer fra helt andre områder end den oplevelsesøkonomi, vi selv er en del af”, siger Mikkel Minor. Han tilføjer, at det var god timing, at DBU fik tilbuddet om at gå med i projektet, samtidig med at DBU gik i gang med at rebrande og omstrukturere organisationen under en ny ledelse.

”På den måde har vi kunne koble arbejdet med ISO 26000 direkte i det daglige arbejde”, siger han. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø