Digitale redskaber skaber muligheder og risici i kampen mod korruption

Blockchain kan forhindre korruption i fordelingen af nødhjælp i flygtningelejre, siger en ny rapport om brug af teknologi i kampen mod korruption. Omvendt kan teknologien også komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande.

Blockchain kan forhindre korruption i fordelingen af nødhjælp i flygtningelejre, siger en ny rapport om brug af teknologi i kampen mod korruption. Omvendt kan teknologien også komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande. Foto: Udenrigsministeriet..

24.10.2018

CSR.dk

Digitaliseringen giver nye redskaber til at bekæmpe korruption, men det er ikke altid uden risici.

Sådan kan konklusionen i Udenrigsministeriets rapport “Code to Integrity: digital avenues to anti-corruption – also for her!”, der bliver præsenteret i forbindelse med den internationale anti-korruptionskonference i København i disse dage, kort opsummeres.

Det skriver Globalnyt.

Læs også: Dansk virksomhed fortæller sin succeshistorie på antikorruptions-konference

På den positive side giver rapporten en række eksempler på, hvordan digitalisering kan bruges i kampen mod korruption. Crowdsourcing giver f.eks. nye muligheder for whistleblowing og anonym rapportering af korruption. Blockchain-teknologi kan skabe øget transparens i administreringen af eksempelvis jordrettigheder og pengeoverførsler. Og digitalisering af offentlige indkøb og offentlige services til borgerne mindsker mulighederne for korruption i de digitaliserede led af processerne.

”Med de digitale teknologier har vi fået nogle nye værktøjer i redskabskassen til at bekæmpe korruption. Med rapporten ønsker vi at starte en diskussion om potentialer og dilemmaer. Der er på den ene side enorme muligheder og på den anden side skal vi ikke glemme de risici, der følger med”, sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), da hun præsenterede rapporten på konferencen mandag 22. oktober.

Kan forstærke skel mellem mænd og kvinder
Af risici ved digitaliseringen peger rapporten bl.a. på, at mænd og kvinder påvirkes forskelligt, når teknologi benyttes til at bekæmpe korruption. Kvinder i udviklingslande har typisk ringere adgang til teknologi end mænd. Og kvinder er i højere grad end mænd beskæftiget i den uformelle sektor, der er svær at digitalisere.

”Rapporten har særligt fokus på, hvordan brugen af digitale teknologier kan komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande. Simpelthen fordi kvinder generelt har ringere adgang til internettet, mobilteknologi og digitale løsninger. Denne ubalance skal tænkes ind fra start, så vi også får kvinderne med, når vi bringer digitale løsninger i spil – også i anti-korruptions initiativer”, sagde Ulla Tørnæs.

Læs også: To ud af tre virksomheder ignorer korruption i deres forsyningskæde

Rapporten er blevet bestilt af Udenrigsministeriet og er udarbejdet af eksterne konsulenter.

Den 22.-24. oktober er Danmark vært for verdens største anti-korruptionskonference, International Anti-Corruption Conference (IACC), som arrangeres i samarbejde med Transparency International og IACC Council.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle