24.10.2018  |  Samfund

Digitale redskaber skaber muligheder og risici i kampen mod korruption

Blockchain kan forhindre korruption i fordelingen af nødhjælp i flygtningelejre, siger en ny rapport om brug af teknologi i kampen mod korruption. Omvendt kan teknologien også komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande.

Digitaliseringen giver nye redskaber til at bekæmpe korruption, men det er ikke altid uden risici.

Sådan kan konklusionen i Udenrigsministeriets rapport “Code to Integrity: digital avenues to anti-corruption – also for her!”, der bliver præsenteret i forbindelse med den internationale anti-korruptionskonference i København i disse dage, kort opsummeres.

Det skriver Globalnyt.

Læs også: Dansk virksomhed fortæller sin succeshistorie på antikorruptions-konference

På den positive side giver rapporten en række eksempler på, hvordan digitalisering kan bruges i kampen mod korruption. Crowdsourcing giver f.eks. nye muligheder for whistleblowing og anonym rapportering af korruption. Blockchain-teknologi kan skabe øget transparens i administreringen af eksempelvis jordrettigheder og pengeoverførsler. Og digitalisering af offentlige indkøb og offentlige services til borgerne mindsker mulighederne for korruption i de digitaliserede led af processerne.

”Med de digitale teknologier har vi fået nogle nye værktøjer i redskabskassen til at bekæmpe korruption. Med rapporten ønsker vi at starte en diskussion om potentialer og dilemmaer. Der er på den ene side enorme muligheder og på den anden side skal vi ikke glemme de risici, der følger med”, sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), da hun præsenterede rapporten på konferencen mandag 22. oktober.

Kan forstærke skel mellem mænd og kvinder
Af risici ved digitaliseringen peger rapporten bl.a. på, at mænd og kvinder påvirkes forskelligt, når teknologi benyttes til at bekæmpe korruption. Kvinder i udviklingslande har typisk ringere adgang til teknologi end mænd. Og kvinder er i højere grad end mænd beskæftiget i den uformelle sektor, der er svær at digitalisere.

”Rapporten har særligt fokus på, hvordan brugen af digitale teknologier kan komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande. Simpelthen fordi kvinder generelt har ringere adgang til internettet, mobilteknologi og digitale løsninger. Denne ubalance skal tænkes ind fra start, så vi også får kvinderne med, når vi bringer digitale løsninger i spil – også i anti-korruptions initiativer”, sagde Ulla Tørnæs.

Læs også: To ud af tre virksomheder ignorer korruption i deres forsyningskæde

Rapporten er blevet bestilt af Udenrigsministeriet og er udarbejdet af eksterne konsulenter.

Den 22.-24. oktober er Danmark vært for verdens største anti-korruptionskonference, International Anti-Corruption Conference (IACC), som arrangeres i samarbejde med Transparency International og IACC Council.

- JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere