Digitale redskaber skaber muligheder og risici i kampen mod korruption

Blockchain kan forhindre korruption i fordelingen af nødhjælp i flygtningelejre, siger en ny rapport om brug af teknologi i kampen mod korruption. Omvendt kan teknologien også komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande.

Blockchain kan forhindre korruption i fordelingen af nødhjælp i flygtningelejre, siger en ny rapport om brug af teknologi i kampen mod korruption. Omvendt kan teknologien også komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande. Foto: Udenrigsministeriet..

24.10.2018

CSR.dk

Digitaliseringen giver nye redskaber til at bekæmpe korruption, men det er ikke altid uden risici.

Sådan kan konklusionen i Udenrigsministeriets rapport “Code to Integrity: digital avenues to anti-corruption – also for her!”, der bliver præsenteret i forbindelse med den internationale anti-korruptionskonference i København i disse dage, kort opsummeres.

Det skriver Globalnyt.

Læs også: Dansk virksomhed fortæller sin succeshistorie på antikorruptions-konference

På den positive side giver rapporten en række eksempler på, hvordan digitalisering kan bruges i kampen mod korruption. Crowdsourcing giver f.eks. nye muligheder for whistleblowing og anonym rapportering af korruption. Blockchain-teknologi kan skabe øget transparens i administreringen af eksempelvis jordrettigheder og pengeoverførsler. Og digitalisering af offentlige indkøb og offentlige services til borgerne mindsker mulighederne for korruption i de digitaliserede led af processerne.

”Med de digitale teknologier har vi fået nogle nye værktøjer i redskabskassen til at bekæmpe korruption. Med rapporten ønsker vi at starte en diskussion om potentialer og dilemmaer. Der er på den ene side enorme muligheder og på den anden side skal vi ikke glemme de risici, der følger med”, sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), da hun præsenterede rapporten på konferencen mandag 22. oktober.

Kan forstærke skel mellem mænd og kvinder
Af risici ved digitaliseringen peger rapporten bl.a. på, at mænd og kvinder påvirkes forskelligt, når teknologi benyttes til at bekæmpe korruption. Kvinder i udviklingslande har typisk ringere adgang til teknologi end mænd. Og kvinder er i højere grad end mænd beskæftiget i den uformelle sektor, der er svær at digitalisere.

”Rapporten har særligt fokus på, hvordan brugen af digitale teknologier kan komme til at forstærke eksisterende skel mellem mænd og kvinder i udviklingslande. Simpelthen fordi kvinder generelt har ringere adgang til internettet, mobilteknologi og digitale løsninger. Denne ubalance skal tænkes ind fra start, så vi også får kvinderne med, når vi bringer digitale løsninger i spil – også i anti-korruptions initiativer”, sagde Ulla Tørnæs.

Læs også: To ud af tre virksomheder ignorer korruption i deres forsyningskæde

Rapporten er blevet bestilt af Udenrigsministeriet og er udarbejdet af eksterne konsulenter.

Den 22.-24. oktober er Danmark vært for verdens største anti-korruptionskonference, International Anti-Corruption Conference (IACC), som arrangeres i samarbejde med Transparency International og IACC Council.

- JMA

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V