04.10.2016  |  Klima, miljø og energi

DTU og Kina kan sammen spare en milliard tons C02

Sammen skal forskere og energisektoren få mere vindenergi ind i det kinesiske elnet og lave resten om til gas og varme. Lykkes det at øge kapaciteten, kan man potentielt reducere de globale CO2-udledninger med op mod 3,5%.

DTU Elektro har søsat et samarbejde med Kina, der skal øge andelen af grøn vindenergi i landets elnet og udnytte, at overskydende vindenergi kan omformes til gas og varme. Det kan i praksis mindske presset på klimaet. Innovationsfonden har investeret 6,3 mio. kr. i projektet.

"Det er godt nyt for det globale klima at Danmarks Tekniske Universitet er kommet på hold med dele af den kinesiske energisektor. Hvis det lykkes at omlægge 30 % af Kinas energiproduktion til vindenergi i 2030, vil det spare kloden for 1,1 gigatons C02 om året,” siger Henrik Bindner, som er forsker på DTU og projektleder for den danske del af projektet.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Projektet hedder EPIMES og blev skudt i gang 1. oktober 2016. Det kombinerer den forskningsmæssige ekspertise inden for indlemming af vind i elnettet, som Danmark og DTU er i besiddelses af, med Kinas vindmølleparker, som er den største kapacitet i verden.

Det har åbnet muligheden for samarbejdet mellem DTU Elektro, det kinesiske eliteuniversitet Tsinghua, den kinesiske version af Energistyrelsen, Kinas største energiselskab, og Bejings lokale energiselskab.

Nyt energisystem og afprøvning i praksis

På den danske side står DTU for at udvikle koncepter og metoder til at imødekomme udfordringerne i det man kan kalde et ”multienergisystem”, hvor energien kommer fra mange forskellige kilder. Den kinesiske indsats består bl.a. i at undersøge, hvordan enkeltdelene som varmepumper og brændselsceller kan styres, og vil desuden bygge prototyper for både gas- og varmesystemer.

”Vi forventer at få betydelig bedre indsigt i og flere værktøjer til, hvordan vi kan omforme og lagre vindenergi som gas og varme i Danmark. Det er unikt for projektet, at vi kan få afprøvet løsningerne i virkeligheden. Derved finder vi ud af, hvor gode vores modeller er i praksis, hvor tæt vi er på at kunne lagre vindenergi som gas og varme i Danmark, og hvordan vi gør det bedst,” siger Henrik Bindner.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere