04.10.2016 | Klima, miljø og energi
DTU og Kina kan sammen spare en milliard tons C02
Sammen skal forskere og energisektoren få mere vindenergi ind i det kinesiske elnet og lave resten om til gas og varme. Lykkes det at øge kapaciteten, kan man potentielt reducere de globale CO2-udledninger med op mod 3,5%.
DTU Elektro har søsat et samarbejde med Kina, der skal øge andelen af grøn vindenergi i landets elnet og udnytte, at overskydende vindenergi kan omformes til gas og varme. Det kan i praksis mindske presset på klimaet. Innovationsfonden har investeret 6,3 mio. kr. i projektet.
"Det er godt nyt for det globale klima at Danmarks Tekniske Universitet er kommet på hold med dele af den kinesiske energisektor. Hvis det lykkes at omlægge 30 % af Kinas energiproduktion til vindenergi i 2030, vil det spare kloden for 1,1 gigatons C02 om året,” siger Henrik Bindner, som er forsker på DTU og projektleder for den danske del af projektet.
Projektet hedder EPIMES og blev skudt i gang 1. oktober 2016. Det kombinerer den forskningsmæssige ekspertise inden for indlemming af vind i elnettet, som Danmark og DTU er i besiddelses af, med Kinas vindmølleparker, som er den største kapacitet i verden.
Det har åbnet muligheden for samarbejdet mellem DTU Elektro, det kinesiske eliteuniversitet Tsinghua, den kinesiske version af Energistyrelsen, Kinas største energiselskab, og Bejings lokale energiselskab.
Nyt energisystem og afprøvning i praksis
På den danske side står DTU for at udvikle koncepter og metoder til at imødekomme udfordringerne i det man kan kalde et ”multienergisystem”, hvor energien kommer fra mange forskellige kilder. Den kinesiske indsats består bl.a. i at undersøge, hvordan enkeltdelene som varmepumper og brændselsceller kan styres, og vil desuden bygge prototyper for både gas- og varmesystemer.
”Vi forventer at få betydelig bedre indsigt i og flere værktøjer til, hvordan vi kan omforme og lagre vindenergi som gas og varme i Danmark. Det er unikt for projektet, at vi kan få afprøvet løsningerne i virkeligheden. Derved finder vi ud af, hvor gode vores modeller er i praksis, hvor tæt vi er på at kunne lagre vindenergi som gas og varme i Danmark, og hvordan vi gør det bedst,” siger Henrik Bindner.
-CHM
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.