Eksperimenthuse har rekordlavt CO2-aftryk – men også komfortmæssige knaster
Otte eksperimenterede huse, der alle har et meget lavt CO2-aftryk i forhold til normalen, står klar i en demonstrationsby i København. Om end flotte har også æstetiske og komformæssige aspekter, som man skal acceptere.
3,8 kilo CO2 per boligkvadratmeter. Så lidt udleder syv eksperimenterende bygninger – der består af to hele boliger og fem udstillingsboliger – der i øjeblikket kan opleves i Jernbanebyen i København.
Men med den lave CO2-udledning følger der også en række kompromisser, som er blevet taget i byggeriprocessen, med.
Det skriver Klimamonitor.
Læs også: Betonbranchen vil have, at vi bruger mindre beton
Bygningerne, der er udviklet af Velux Gruppen, Effekt, Artelia og Enemærke & Petersen, er eksempelvis bygget ved at udskifte tunge materialer som beton og stål med træ - det giver besparelser både i konstruktionen og i klimaregnskabet.
Men en del af husene er bygget af såkaldte trækassetter og beklædt med paneler i fibergips, hvilket giver en ujævn overflade at kigge på. Og ved de huse, der er bygget af CLT vil man ved sæsonskift kunne se den revne og afgive harpiks.
”Jeg har haft developere ude, der siger, at de ikke ved, om folk vil leve med det. Der har vi svaret, at vi har løbet maratonet og viser, hvordan det ser ud, og så kan man plukke fra det katalog – vi siger ikke, at man skal gøre præcis det samme som os,” siger Lone Feifer, arkitekt og programdirektør for bæredygtigt byggeri i Velux, ifølge Klimamonitor.
- HCL
Denne artikel er del af et tema:
Byggesektorens bæredygtighed 2023
Det kræver sit, når en sektor skal skære over 90 procent af sine CO2-udledninger for at komme inden for de planetære grænser. Bygge- og ejendomsbranchen er i gang med opgaven og CSR.dk viser i dette tema, nogle af de initiativer der er i gang.