Eksperter: Regeringen vildleder om sygefravær i det offentlige

Sygefraværet i det offentlige er højere end i det private, viser ny rapport. To ministre vil reagere med et udspil, men de overser flere forklaringer i deres egen rapport, siger eksperter.

Regeringens ministre møder nu kritik fra eksperter for at vildlede om sygefravær i det offentlige. Arkivfoto..

08.01.2019

CSR.dk

Regeringens kamp mod sygdom i det offentlige møder kritik fra tre eksperter. Det sker efter, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny rapport udtalte til Berlingske, at ”der ikke er et eneste argument for ikke at have en offensiv politik på sygefraværet”.

Rapporten viser, at ansatte i kommuner og regioner gennemsnitligt er syge hhv. 12,8 og 11,8 dage om året, mens ansatte i den private sektor kun er syge 6,8 dage om året, skriver Politiken.

Læs også: Sygefravær: De offentlig ansatte er for pressede, regeringen lancerer pakke

Men på trods af ministerens undren over sygefraværet i det offentlige, så fremgår det faktisk i rapporten, som er lavet af Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet, at der er flere forklaringer på forskellen i sygefraværet.

Blandt andet er der langt flere kvinder end mænd ansat i det offentlige, og kvinder er mere syge end mænd. Ud over køn er der også forskelle i uddannelsesniveau og alder. Dertil er ansatte i nogle jobs oftere sygemeldt.

Embedsmændene skriver, at over halvdelen af forskellen i sygefraværet skyldes forskelle i demografi og arbejde. Det burde regeringen have kommunikeret klart ud, siger Merete Labriola, der er uafhængig forsker med speciale i sygefravær.

”Selvfølgelig burde det høre med til de to ministres præsentation af rapporten i offentligheden, at der er faktorer i analysen, som forklarer over halvdelen af forskellen i sygefravær. Det er jo et faktum, at vi har en offentlig og en privat sektor, som laver forskelligt arbejde og derfor beskæftiger forskellige mennesker. Det virker useriøst at se bort fra dette i brugen af tallene”, siger hun til Politiken.

Hvis fordelingen af køn, alder, uddannelse og arbejdsfunktion var ens i den offentlige og den private sektor, ville forskellen i sygefravær være 2,5 dage, skriver embedsmændene. Ifølge rapporten skyldes det i altovervejende grad, at offentligt ansatte oftere end privatansatte er langtidssyge i over 30 dage.

Forskellen i kortvarig sygdom er 0,5 arbejdsdag om året, hvis man korrigerer for køn, alder, uddannelse og arbejdsbelastning. Det er så lidt, at der kan være tale om statistik usikkerhed, siger seniorforsker i beskæftigelsespolitik, Iben Bolvig, fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Ikke uforklarligt
I rapporten sammenlignes ansatte også på tværs af jobkategorier. Det fremgår, at lærere, sygeplejersker og sosu-assistenter er mere syge i det offentlige end i det private. En forskel, innovationsminister Sophie Løhde (V) vil nedbringe med et politisk udspil i næste uge.

”På en række områder er det uforklarligt, at sygefraværet er højere i den offentlige end i den private sektor på helt sammenlignelige arbejdspladser. Derfor er der et stort potentiale i at få nedbragt sygefraværet i den offentlige sektor”, sagde Sophie Løhde til Berlingske.

Men nærlæser man kategorierne i rapporten, er de bredere end som så. Kategorien ’sygeplejerske’ tæller eksempelvis også optikere, kostvejledere, farmaceuter og jordemødre. Kategorien ’rengøring’ tæller også rengøring i private hjem, vinduespudsere og rengøring af transportmidler.

Fordi kategorierne er så brede, er det ikke helt sammenlignelige arbejdspladser, som ministeren påstår. Det mener professor ved CBS Niels Westergård-Nielsen, som forsker i sygefravær.

”Det er de jo ikke, for sygeplejersken i det offentlige er en hospitalssygeplejerske, mens sygeplejersken i det private kan være optiker eller sidde hos den praktiserende læge. Det er ikke en helt fair sammenligning. Det er beklageligt, at ministrene undlader at tage disse forhold i betragtning i deres udtalelser”, siger Westergård-Nielsen til Politiken.

Det skal vi selvfølgelig ikke acceptere
Hverken Troels Lund Poulsen eller Sophie Løhde har ønsket at stille op til interview om sagen. Politiken har derfor spurgt Sophie Løhde i en mail, hvorfor hun kalder jobkategorierne helt sammenlignelige, når det ifølge en ekspert ikke er tilfældet. Det svarer hun ikke på, men skriver til gengæld:

”Uanset hvordan man vender og drejer tallene, så er det et faktum, at sygefraværet i den offentlige sektor er højere end i den private sektor. Og det gælder også, selvom man tager højde for forskelle i eksempelvis sammensætningen af medarbejdere og arbejdsfunktioner”.

Politiken har også spurgt Troels Lund Poulsen på mail, hvorfor han ikke har gjort opmærksom på, at over halvdelen af sygefraværet kan forklares med forskelle i arbejde og demografi, herunder at der arbejder flere kvinder i det offentlige.

I en mail anerkender beskæftigelsesministeren, at det offentlige og private på nogle områder løser forskellige opgaver og har forskellige medarbejdersammensætninger, og at det kan have betydning for sygefraværet. Han mener dog langtfra, at den kan forklare hele forskellen.

Læs også: Ekspertudvalg kommer med 18 forslag til bedre arbejdsmiljø

”Det skal vi selvfølgelig ikke acceptere eller gemme væk. Sygefravær har store konsekvenser både for den enkelte, kollegaer og for samfundet. Får vi nedbragt det gennemsnitlige sygefravær med bare én dag, så vil det frigive ressourcer svarende til 790 mio. kr., og så vil det samlet give 2.800 ekstra årsværk", skriver Troels Lund Poulsen ifølge Politiken og fortsætter:

"Det er vigtigt, ikke mindst fordi der er tale om områder, hvor der mangler hænder. Det er samtidig korrekt, at forskellene mellem det private og offentlige især skyldes langvarige sygemeldinger, men at det netop er alvorligt, fordi det er det sygefravær, som har størst menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser. Og bl.a. derfor afsætter regeringen nu over 100 mio. kr. til at nedbringe sygefraværet i det offentlige”.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online