Eksperter: Regeringen vildleder om sygefravær i det offentlige

Sygefraværet i det offentlige er højere end i det private, viser ny rapport. To ministre vil reagere med et udspil, men de overser flere forklaringer i deres egen rapport, siger eksperter.

Regeringens ministre møder nu kritik fra eksperter for at vildlede om sygefravær i det offentlige. Arkivfoto..

08.01.2019

CSR.dk

Regeringens kamp mod sygdom i det offentlige møder kritik fra tre eksperter. Det sker efter, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny rapport udtalte til Berlingske, at ”der ikke er et eneste argument for ikke at have en offensiv politik på sygefraværet”.

Rapporten viser, at ansatte i kommuner og regioner gennemsnitligt er syge hhv. 12,8 og 11,8 dage om året, mens ansatte i den private sektor kun er syge 6,8 dage om året, skriver Politiken.

Læs også: Sygefravær: De offentlig ansatte er for pressede, regeringen lancerer pakke

Men på trods af ministerens undren over sygefraværet i det offentlige, så fremgår det faktisk i rapporten, som er lavet af Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet, at der er flere forklaringer på forskellen i sygefraværet.

Blandt andet er der langt flere kvinder end mænd ansat i det offentlige, og kvinder er mere syge end mænd. Ud over køn er der også forskelle i uddannelsesniveau og alder. Dertil er ansatte i nogle jobs oftere sygemeldt.

Embedsmændene skriver, at over halvdelen af forskellen i sygefraværet skyldes forskelle i demografi og arbejde. Det burde regeringen have kommunikeret klart ud, siger Merete Labriola, der er uafhængig forsker med speciale i sygefravær.

”Selvfølgelig burde det høre med til de to ministres præsentation af rapporten i offentligheden, at der er faktorer i analysen, som forklarer over halvdelen af forskellen i sygefravær. Det er jo et faktum, at vi har en offentlig og en privat sektor, som laver forskelligt arbejde og derfor beskæftiger forskellige mennesker. Det virker useriøst at se bort fra dette i brugen af tallene”, siger hun til Politiken.

Hvis fordelingen af køn, alder, uddannelse og arbejdsfunktion var ens i den offentlige og den private sektor, ville forskellen i sygefravær være 2,5 dage, skriver embedsmændene. Ifølge rapporten skyldes det i altovervejende grad, at offentligt ansatte oftere end privatansatte er langtidssyge i over 30 dage.

Forskellen i kortvarig sygdom er 0,5 arbejdsdag om året, hvis man korrigerer for køn, alder, uddannelse og arbejdsbelastning. Det er så lidt, at der kan være tale om statistik usikkerhed, siger seniorforsker i beskæftigelsespolitik, Iben Bolvig, fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Ikke uforklarligt
I rapporten sammenlignes ansatte også på tværs af jobkategorier. Det fremgår, at lærere, sygeplejersker og sosu-assistenter er mere syge i det offentlige end i det private. En forskel, innovationsminister Sophie Løhde (V) vil nedbringe med et politisk udspil i næste uge.

”På en række områder er det uforklarligt, at sygefraværet er højere i den offentlige end i den private sektor på helt sammenlignelige arbejdspladser. Derfor er der et stort potentiale i at få nedbragt sygefraværet i den offentlige sektor”, sagde Sophie Løhde til Berlingske.

Men nærlæser man kategorierne i rapporten, er de bredere end som så. Kategorien ’sygeplejerske’ tæller eksempelvis også optikere, kostvejledere, farmaceuter og jordemødre. Kategorien ’rengøring’ tæller også rengøring i private hjem, vinduespudsere og rengøring af transportmidler.

Fordi kategorierne er så brede, er det ikke helt sammenlignelige arbejdspladser, som ministeren påstår. Det mener professor ved CBS Niels Westergård-Nielsen, som forsker i sygefravær.

”Det er de jo ikke, for sygeplejersken i det offentlige er en hospitalssygeplejerske, mens sygeplejersken i det private kan være optiker eller sidde hos den praktiserende læge. Det er ikke en helt fair sammenligning. Det er beklageligt, at ministrene undlader at tage disse forhold i betragtning i deres udtalelser”, siger Westergård-Nielsen til Politiken.

Det skal vi selvfølgelig ikke acceptere
Hverken Troels Lund Poulsen eller Sophie Løhde har ønsket at stille op til interview om sagen. Politiken har derfor spurgt Sophie Løhde i en mail, hvorfor hun kalder jobkategorierne helt sammenlignelige, når det ifølge en ekspert ikke er tilfældet. Det svarer hun ikke på, men skriver til gengæld:

”Uanset hvordan man vender og drejer tallene, så er det et faktum, at sygefraværet i den offentlige sektor er højere end i den private sektor. Og det gælder også, selvom man tager højde for forskelle i eksempelvis sammensætningen af medarbejdere og arbejdsfunktioner”.

Politiken har også spurgt Troels Lund Poulsen på mail, hvorfor han ikke har gjort opmærksom på, at over halvdelen af sygefraværet kan forklares med forskelle i arbejde og demografi, herunder at der arbejder flere kvinder i det offentlige.

I en mail anerkender beskæftigelsesministeren, at det offentlige og private på nogle områder løser forskellige opgaver og har forskellige medarbejdersammensætninger, og at det kan have betydning for sygefraværet. Han mener dog langtfra, at den kan forklare hele forskellen.

Læs også: Ekspertudvalg kommer med 18 forslag til bedre arbejdsmiljø

”Det skal vi selvfølgelig ikke acceptere eller gemme væk. Sygefravær har store konsekvenser både for den enkelte, kollegaer og for samfundet. Får vi nedbragt det gennemsnitlige sygefravær med bare én dag, så vil det frigive ressourcer svarende til 790 mio. kr., og så vil det samlet give 2.800 ekstra årsværk", skriver Troels Lund Poulsen ifølge Politiken og fortsætter:

"Det er vigtigt, ikke mindst fordi der er tale om områder, hvor der mangler hænder. Det er samtidig korrekt, at forskellene mellem det private og offentlige især skyldes langvarige sygemeldinger, men at det netop er alvorligt, fordi det er det sygefravær, som har størst menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser. Og bl.a. derfor afsætter regeringen nu over 100 mio. kr. til at nedbringe sygefraværet i det offentlige”.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser

18.02.2025CABI

Sponseret

Arbejder du i en mindre eller mellemstor virksomhed? Så er ESG også aktuelt for jer

13.02.2025Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har for første gang doneret 50.000 måltider til hjemløse på et år

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

03.02.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Medarbejderinvolvering og ansvar er afgørende for bæredygtige landvindinger i Toms Gruppen

03.02.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

The Global Anti-Gender Movement: What can companies do?

24.01.2025CSR.dk

De superrige frygter konsekvenserne af ekstrem koncentration af rigdom og magt

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart