12.05.2023  |  Klima, miljø og energi

To elforhandlere får næse for vildledende markedsføring

To elhandlere har markedsført produkter med, at CO2-udledningen ved kundernes elforbrug kompenseres gennem skovrejsningsprojekter. Projekternes klimaeffekt var dog utilstrækkelig og markedsføringen derfor vildledende, vurderer Forbrugerombudsmanden.

Som elforhandler er det ikke nok at sætte to grønne blade på sit produkt – det kræver også klimatiltag, som er godkendt til at kunne neutralisere det aftryk, som mindst svarer til kundens forventede elforbrug.

Det har B.Energy og NRGi ikke gjort. Sådan lyder vurderingen fra Forbrugerombudsmanden, skriver Finans på baggrund af en pressemeddelelse.

Læs også: Hør om vejen fra greenwash til god forbrugerinformation

Efter at have modtaget en henvendelse fra Rådet for Grøn Omstilling, Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk om de to elhandleres markedsføring anmodede Forbrugerombudsmanden elhandlerne om at dokumentere, at deres klimatiltag kunne CO2-kompensere en husstands årlige elforbrug – det bestod i støtte til skovrejsningsprojekter.

B.Energy markedsførte et produkt med to blade indtil august 2021, hvor elhandleren modtog henvendelse fra Forbrugerombudsmanden. Ifølge dokumentationen blev der med skovrejsningsprojektet plantet 2,7 træer.

NRGi markedsførte også et produkt med to blade indtil marts i år – og her melder dokumentationen, at der blev plantet fire træer.

Forbrugerombudsmanden vurderede dog, at klimaeffekten ved elhandlernes skovrejsningsprojekter var utilstrækkelig, fordi der med skovrejsningsprojekterne plantes langt færre end de cirka 250 træer, der skal plantes i Danmark for at kompensere CO2-udledningen ved en husstands årlige elforbrug.

”Oplyser man i markedsføringen, at man kompenserer forbrugerens CO2-udledning, eksempelvis gennem skovrejsningsprojekter, vil det være vildledende, hvis ikke kompensationen sker i forbindelse med eller umiddelbart efter udledningen," lyder det fra Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i pressemeddelelsen.

Læs også: Platform vil hjælpe virksomheder med at undgå anklager om greenwashing

Beregningen af kompensationen i skovrejsningsprojekterne var baseret på, at de plantede træer ville optage CO2 svarende til kundernes elforbrug i hele træernes forventede levetid på 100 år.

Elforbruget ville i så fald først være kompenseret efter 100 år.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere