Equinor løfter klimaindsatsen
Energiselskabet Equinor vil styrke sine klimaplaner med målsætninger på længere sigt end 2030, en stresstest af nye investeringer og en fortsat aktiv rolle i decarbonisering og klimapolitik. Og så skal cheflønningerne afhænge af præstationerne på området.
Under sit gamle navn Statoil var det norske energiselskab, der nu hedder Equinor, nok mest kendt for olieplatforme i Nordsøen, men det billede er man i gang med at ændre på.
I en fælles udmelding (PDF-download) sammen med investorer i netværket Climate Action 100+ præsenterer virksomheden således en stribe tiltag, der skal ’demonstrere yderligere lederskab i industrien omkring klimaforandringer og stærk støtte til målene i Parisaftalen’, som det hedder.
Læs også: PFA og PKA vil investere op mod 30 milliarder i Ørsteds bæredygtige projekter
Først og fremmest vil Equinor fastsætte klimarelaterede ambitioner på længere sigt end 2030, der ellers er skæringspunkt for mange strategier, eksempelvis FN’s Verdensmål og Danmarks deadline for udfasning af kul i energimikset.
Startende i år vil Equinor også ’stressteste’ sin portefølje og bedømme nye investeringer i forhold til et scenarie med en global temperaturstigning på ’vel under’ to grader som benchmark. Derudover vil man fortsætte med at spille en aktiv rolle i samfundets decarbonisering, ikke kun på sit eget felt, men også ved at være engageret i teknologi, innovation, investeringer og partnerskaber omkring klima- og energipolitik.
Endelig så skal Equinors præstationer på klimaområdet i endnu højere grad være med til at bestemme topfolkenes lønninger, hvilket man har sat nye mål for i 2020.
”Equinor er ved at udvikle sig til et bredt energiselskab, med olie og gas, vedvarende energi og low carbon-løsninger som en integreret del af vores virksomhed. Vi ser vores low carbon-strategi som en konkurrencefordel, der skaber langsigtet værdi for vores aktionærer”, siger CEO Eldar Sætre og fortsætter:
”De tiltag vi annoncerer i dag (d. 24. april, red.) gør os endnu mere konkurrencedygtige i energiomstillingen og understøtter målene i Parisaftalen. Vi sætter stor pris på det konstruktive engagement og samarbejdet med investorerne i Climate Action 100+.”
Tilfredse investorer
Fra netop klimanetværkets side er man tilfredse med Equinors udmelding, der også omfatter et løfte om fortsat at rapportere i tråd med anbefalingerne fra Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), ligesom man fra næste år også vil rapportere om CO2-intensiteten i sine energiprodukter og -services.
”Med denne seneste udmelding fra Equinor har nu adskillige af olie- og gasgiganterne i Europa i gang med at rette deres langsigtede strategier ind efter målene i Parisaftalen. Tiltaget understreger hvor langt bagud specielt ExxonMobil er faldet, og det intensiverer presset på dem for at følge trop”, siger Mindy Lubber, der er medlem af Climate Action 100+’s styregruppe og CEO for det grønne investeringsselskab Ceres.
Også blandt Equinors egne investorer er der tilfredshed med selskabets forstærkede klimastrategi, som man i høj grad ser som resultatet af et aktivt samarbejde mellem virksomheder og ligesindede investorgrupper.
”Det er meget opmuntrende at se store virksomheder som Equinor tage vigtige skridt i den rigtige retning og tilpasse deres strategi i forhold til Parisaftalen. Vi er glade for at Equinor vil arbejde for en low carbon-fremtid. Vi forventer at se andre selskaber i sektoren blive inspirerede og følge det ledelsesmæssige signal fra Equinor”, siger Odd Arild Grefstad, der er topchef for Storebrand Group, som er Norges største private investeringsfond med aktiver for over 530 mia. kr.
Læs også: Bæredygtige investeringer hitter blandt millenial-generationen
Climate Action 100+ tæller over 320 investorer, der administrerer værdier for sammenlagt 220 billioner kr. med det formål at sikre, at verdens største erhvervsudledere af drivhusgasser gør en indsats mod klimaforandringerne.
-AK