EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

Ecodesign-direktivet ligner en ny stor opgave til virksomhederne. Direktivet skal sikre klare krav til producenter og bedre information til forbrugerne, som skal gøre det muligt at nå målsætningerne i EU's Green Deal.

06.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Langt de fleste produkter vil fremover skulle leve op til et sæt minimumskrav til bæredygtighed, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Det bliver resultatet af den foreløbige aftale EU-parlamentet og EU-rådet i går offentliggjorde, om indholdet i det nye Ecodesign-direktiv. 

"Loven … er en kolossal mulighed for virksomheder og forbrugere, ligesom den er en nøgle til at opnå klimaneutralitet, vende udviklingen for tab af biodiversitet, reducere Europas afhængigheder og styrke vores økonomiske konkurrenceevne,” udtalte Maroš Šefčovič, Executive Vice-President for European Green deal, i forbindelse med offentliggørelsen af aftalen. 

Forslaget skal nu vedtages i de nødvendige fora, hvilket givetvis vil medføre en vis mængde ændringer. 

Alle produkter, mange emner og let adgang til information

Det nye direktiv erstatter et tilsvarende fra 2009, som kun gælder energirelaterede produkter. Fremover vil det være muligt at stille krav om bedre miljø-performance for produkter i næsten alle kategorier. Eneste undtagelser vil tilsyneladende være biler, som er dækket af anden lovgivning, og produkter med betydning for national sikkerhed og forsvar. 

Den nye aftale peger også på, at man i udviklingen af specifikke krav skal prioritere f.eks. jern, stål, aluminium, tekstil, møbler, dæk, vaskemidler, maling, smøremidler og kemikalier. 

Kravene i den foreløbige aftale vil dække mange aspekter af bæredygtighed. Det bliver f.eks.: produkters holdbarhed, genanvendelsesgrad, mulighed for opgradering og reparation, brugen af materialer der forhindrer cirkularitet, energi- og ressourceeffektivitet, indhold af genanvendte materialer, muligheder for genbrug og produktets CO2- og miljømæssige fodaftryk. 

Alt dette skal der holdes styr på i et nyt digitalt produktpas, som skal hjælpe forbrugere – både private, i virksomheder og offentlige institutioner – med at foretage informerede valg, når de køber ind. Ideen er, at der etableres en digital platform, hvor alle produktpas er tilgængelige med en søgefunktion, der gør det muligt at sammenligne. 

Særlig regel for tøj og sko

Et af forslagets centrale regler er et forbud mod at destruere usolgte tekstiler, inklusive tøj og fodtøj, som måske kan sætte en stopper for en udbredt og miljømæssigt tæt på vanvittig praksis i modebranchen. Desuden skal virksomheder rapportere om mængden af usolgte varer, som destrueres og årsagen til at det sker. Direktivet giver mulighed for at andre produktkategorier underlægges disse bestemmelser.

”Det er tid til at sætte en stopper for den ”tag, brug, smid væk”-model, som er så skadelig for planeten, vores sundhed og vores økonomi. Nye produkter vil blive designet på en måde, der kommer alle til gode, respekterer planeten og beskytter miljøet. Bæredygtige produkter vil blive normen, … og forbuddet mod at desturere usolgt tøj og sko vil også bidrage til at forandre måden fast fashion producerer deres varer,” sagde repræsentant for EU-parlamentet, Alessandra Moretti. 

Det opgraderede og udvidede Ecodesign-direktiv udspringer af EU’s Green Deal, som har affødt en handlingsplan for cirkulær økonomi, som igen indeholder en række forskellige initiativer. Ecodesign-direktivet er således blot et af flere initiativer, der skal skabe bedre miljø og klima og give mere sikre forsyningskæder.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V