EU-millioner til naturgenopretning af Mølleåen
EU-kommissionen har indstillet, at Danmark får 17 millioner kroner i år fra EU's LIFE program til et nyskabende...
EU-kommissionen har indstillet, at Danmark får 17 millioner kroner i år fra EU's LIFE program til et nyskabende naturgenopretningsprojekt i Mølleåen i Nordsjælland. Projektet er en del af regeringens særlige vand- og naturindsats og handler primært om at genskabe den naturlige vandføring i Mølleå-systemet til fordel for den økologiske balance i søer og vandløbsstrækninger.
Det samlede budget for projektet i Mølleåen er på 34,5 mio. kr., hvoraf EU-kommissionen altså yder 50 pct. i støtte. Pengene skal bl.a. skal bruges til at lede ekstraordinært renset spildevand tilbage i den øverste del af Mølleåen ved Kalvemosen i Søllerød, hvor der i visse perioder ikke er nogen vandføring. I øjeblikket ledes spildevandet til ingen verdens nytte gennem en rørledning direkte ud i Øresund.
Projektet er udviklet i et tæt samarbejde mellem Skov- og Naturstyrelsen og de syv kommuner i området. Kommunerne yder et yderligere bidrag til den samlede indsats i området på ca. 50 mio. kroner. Når de nødvendige godkendelser af tilbageførslen af det rensede vand er på plads - og kontrakten med EU om projektet er endeligt indgået - kan projektet gå i gang fra begyndelsen af 2009.
"Det er glædeligt, at vi har kunnet etablere et godt samarbejde med kommunerne om projektet. Det er meget vigtigt, at vi løfter i flok på de mange store opgaver, der ligger foran os. For dansk natur og miljø er det helt nødvendigt, at vi har et bredt og velfunderet samarbejde om gennemførelse af vandramme- og naturdirektiverne", siger miljøminister Troels Lund Poulsen.
LIFE-projektet vil også forbedre vandmiljøet og sikre bevaringsstatus for planter og dyr i Natura 2000-områder. Det sker ved vandløbsrestaurering af Hestetangsåen og Vassingerødløbet, ligesom der skal foretages naturgenopretning i Vaserne og Klevads Mose.
EU's LIFE-program er et finansieringsinstrument, som skal bidrage til gennemførelsen af EU's Fuglebeskyttelsesdirektiv og Habitatdirektiv, herunder især naturgenopretning i netværket af beskyttede områder, de såkaldte NATURA 2000-områder. Projekterne vurderes og indstilles ud fra deres faglige og tekniske kvaliteter.