03.05.2019  |  Klima, miljø og energi

Fagforeninger og organisationer vil bygge broen til en grøn fremtid

Klimaindsatsen skal fylde mere på de danske arbejdspladser, mener en ny, bred alliance med nogle af Danmarks største fagforbund, forskernetværk og grønne organisationer, der samtidigt efterlyser markant, politisk handling nu.

Store dele af den danske fagbevægelse, der til sammen repræsenterer mere end 500.000 medlemmer, vil i samarbejde med miljø- og udviklingsorganisationer bygge ’broen til fremtiden’.

Det er således navnet på en ny grøn alliance, som ledende repræsentanter over de seneste måneder har udviklet grundlagt for.

Læs også: Arbejdsmarkedets parter gik i dialog om Verdensmål otte

Arbejdet er mundet ud i tre markante krav om et CO2-neutralt Danmark i 2040, et massivt politisk fokus på grøn transport og et stop for nye tilladelser til udvinding af olie og gas i Nordsøen. Samtidig er det et udtalt ønske at sætte klimaudfordringen højere på dagsordenen i hverdagen på arbejdspladser over hele landet.

'Broen til fremtidens' tre, fælles hovedkrav:

  • Et CO2-neutralt Danmark i 2040. Der skal være bindende delmål hvert femte år.
  • Bæredygtig trafik. Smartere, grønnere og billigere kollektiv trafik. Flere cykler og el-biler.
  • Stop for nye olie- og gaslicenser i Nordsøen. Den fossile energi skal blive, hvor den er.

”Klimaudfordringen rammer os alle sammen, og vi i fagbevægelsen ønsker at gå i front for den grønne omstilling. Vi skal have alle med på den grønne vogn og i fællesskab skubbe på for eksempelvis mindre spild og bedre udnyttelse af ressourcer – og vores medlemmer er både forbrugere og eksperter på området”, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, og fortsætter:

”Når et stigende antal lønmodtagere og arbejdspladser viser vejen, vil det både gøre en forskel i sig selv og forhåbentligt inspirere politikerne til at komme op i gear”, siger hun.

Et andet fokuspunkt hos ’Broen til fremtiden’ bliver at komme med konkrete forslag til, hvordan vi tænker grøn omstilling og FN’s Verdensmål ind i alle aspekter af vores arbejds- og hverdagsliv.

”Der skal ikke herske tvivl om, at vi i Danmark udleder alt for meget CO2 i kraft af vores høje levestandard og forbrug. Men vores velstand giver os også mulighed for at gå forrest og bidrage til at gøre Danmark CO2-neutralt hurtigt – uden at vi forringer vilkårene for borgerne”, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Forenings rolle ikke færdigdefineret
Selvom ’Broen til fremtiden’ vil presse på for handling alle vegne og særligt retter ansvar mod politikerne, så er alle foreningers rolle i alliancen endnu ikke færdigdefineret.

Det forklarer formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, til Politiken, men mener dog samtidig, at et bud kan være, at sygeplejersker i højere grad inspireres til at tænke grønt på arbejdspladserne.

”Hvis man er rigtig mange i befolkningen, forankret i fagbevægelsen, som er enige, kan man flytte meget. På den måde tænker jeg, at det er et opråb til, at nogle har fundet, at der ikke er sket nok hidtil og at det er nødvendigt, at flere tager initiativ til at gøre noget”, siger Grete Christensen til Politiken.

’Broen til fremtiden’ består ved lanceringen af:

Bibliotekarforbundet, Dansk Magisterforening, Dansk Socialrådgiverforening, DJØF, FOA, Forbundet af Arkitekter og Designere, Ingeniørforeningen, IDA, JA, Lægeforeningen, Prosa, Danmarks Naturfredningsforening, Det Økologiske Råd, Forskernes Klimanetværk, Greenpeace Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og NOAH.

Mere konkret adspurgt til, hvordan man vil lægge det nødvendig pres, lyder svaret, at de endnu ikke har en klar politik på det.

”Vi observerer, at klimaet forandrer sig meget i de her år, og at det har stor betydning for folkesundheden. Derfor synes vi også, at det er naturligt, at vi er med til at se, hvordan man i fagbevægelsen kan være med til at bremse op for de store forandringer”, siger Grete Christensen til Politiken.

Den nyopståede alliance appellerer til alle forbund, fagforeninger og ngo’er om at slutte sig til. Det er ambitionen, at medlemmerne løbende skal komme med konkrete opfordringer og forslag til at imødegå klimaudfordringen over for relevante beslutningstagere for at skubbe på for handling i staten, i regioner, kommuner og på hver enkelt arbejdsplads rundt om i landet.

Læs også: Enhedslisten, SF og Alternativet foreslår lovgivning om virksomhedsansvar

”Det er fantastisk opløftende, at sværvægtere i fagbevægelsen går sammen og toner rent flag, når det gælder vigtigheden af akut politisk handling for et grønnere Danmark, hvor alle er med”, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden, og fortsætter:

”Vi tror på, at det her initiativ vil skubbe yderligere til den voksende bevidsthed i alle hjørner af landet om, at vi hver især kan gøre en forskel for at sikre gode, sunde levevilkår for fremtidige generationer, men at det største ansvar helt grundlæggende er politisk”, siger han.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere