01.04.2020  |  Strategi & ledelse

Fire gode grunde til at arbejde med ESG

Indhold fra partner Hvad er dette?

Environment, social og governance, kendt som ESG, vinder frem blandt virksomheder som et værktøj, der kan bruges til arbejdet med ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift. Her er fire gode grunde til, hvorfor det giver mening at arbejde med det.

ESG (environmental, social og governance) har længe været et begreb, som store børsnoterede virksomheder har brugt til at kommunikere deres bæredygtighedsstrategi overfor investorer. I de seneste par år har begrebet dog bredt sig, og flere og flere virksomheder arbejder nu med tænkningen i forbindelse med bæredygtighed og ansvarlighed. ESG er et begreb, som fortæller noget om en virksomheds påvirkninger på miljø og klima, sociale- og ledelsesmæssige forhold. Det er ikke obligatorisk at afgive en ESG-rapport. I forbindelse med årsregnskabet anvender mange af de store virksomheder dog ESG-nøgletal i deres kommunikation, og det er op til den enkelte virksomhed, hvilke ESG-indsatsområder de vil fokusere på. De tre begreber dækker over en bred vifte af områder, som virksomhederne kan arbejde med:

Environment

Environment handler om, hvordan virksomheder belaster miljø og klima. Herunder er fokus blandt andet på energiforbrug, vandforbrug, forurening, CO2-udledning og affald. Desuden kan man også kigge på bevaring af biodiversitet og naturbeskyttelse.

Social

Social handler om både ansatte, kunder og samfundet. Blandt andet kan man se på, hvor stor udskiftning der er i medarbejderstaben, ligestilling og chefernes lønninger. Man kan også måle på kundetilfredsheden og på hvor meget virksomheden gør for f.eks. lokalsamfundet.

Governance

Governance handler om ledelsesmæssige forhold såsom ledelsesstil, interessekonflikter i bestyrelsen, etik og anti-korruption.

Få gavn af at arbejde med ESG

Det er ikke kun de store virksomheder som kan bruge ESG-begrebet i deres arbejde. Alle virksomheder kan opnå værdi ved at arbejde med de områder som begrebet omfatter. Her er fire gode grunde til at tage fat på environment, social og governance-arbejdet

1. ESG er det nye CSR

Alt tyder på at CSR er hastigt på vej til at blive erstattet af ESG. For det første er ESG en videreudvikling af CSR. Environment og Social kender vi fra CSR, men det nye er Governance-begrebet. For det andet har virksomhederne også, ifølge finans.dk, et større incitament for at anvende ESG: ”Da CSR kun har repræsenteret en udgift, blev det aldrig taget alvorligt i virksomhederne. Men da ESG repræsenterer salg, talentfastholdelse og forebyggelse af potentielle bøder og lovkrav, er det af strategisk vigtighed”. Med andre ord anses ESG for at være en mere strategisk måde at arbejde med bæredygtighed på.

2. ESG gør bæredygtighed målbart

ESG-nøgletal kan som nævnt ovenover bruges til at måle udviklingen og fremdriften i forhold til virksomheders arbejde med bæredygtighed. Kommercielt kan det være en fordel, fordi virksomhederne kan tilbyde kunderne mere transparens og endda lægge fokus på nogle bestemte indsatsområder. For det andet kan det bidrage til risikoafdækning, og det kan hjælpe virksomhederne med at tage bedre beslutninger.

3. ESG tiltrækker talenter og kunder

Ifølge finans.dk vil et strategisk arbejde med ESG være en måde, hvorpå virksomhederne kan tiltrække talenter og kunder blandt især de yngre generationer. Ifølge en undersøgelse fra 2018 fra Retail Institute Scandinavia, mente 83% af den såkaldte Generation Z, at det var ”vigtigt at produkter og butikker har en bæredygtig profil”. I samme gruppe svarede halvdelen, at de vil betale mere for et produkt, hvis det er produceret etisk korrekt. Der er ingen tvivl om, at omverden kræver gennemsigtighed og ansvar fra virksomhederne, og ESG er et godt bud på hvordan en virksomhed kan tænke bæredygtighed ind i både branding og forretningsmodel. 

4. ESG kan anvendes af alle virksomheder

Fordi der er så meget frihed i hvilke nøgletal man præsenterer, og fordi et ESG-regnskab ofte også suppleres med prosa, så kan også de små virksomheder være med. Hvis fokus f.eks. skal være lokalsamfundet, så kan virksomheden skrive om og præsentere tal på, hvordan de hjælper lokalsamfundet.  Det vigtigste er at argumentere for valget af nøgletal, og at fremskaffelsen af disse kan dokumenteres. Det behøver ikke at kræve uendelige ressourcer at afrapportere bæredygtighed, det vigtigste er, at man bliver bevidst om at bidrage til en bæredygtig fremtid, og ikke kun til en sort bundlinje.

Mere fra Green Moves

Green Moves

https://greenmoves.dk/

Har du brug for en hånd til den grønne omstilling i din virksomhed? Der er oftest god økonomi i at gøre din virksomhed mere klimamæssigt bæredygtig, men det kan være svært at tage sig tiden i hverdagen eller vide hvordan man griber grøn omstilling an. Hos Green Moves kan du få strategisk sparring, taktiske overvejelser og beskrivelser…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere