Flere virksomheder i gang med cirkulært byggeri

Den cirkulære økonomi får bedre og bedre fat i den danske byggebranche, hvor stadig flere aktører arbejder med principperne og eksempelvis laver forretning ud af deres byggeaffald. En green paper fra Circle House Lab fremhæver nogle af de bedste.

RGS Nordic genbruger store mængder affald på sine affaldsstationer rundt om i Danmark. PR-foto..

26.02.2020

CSR.dk

Nedrivning er ikke ligefrem noget nyt fænomen i byggebranchen, men måden gamle bygninger bliver skaffet af vejen på, er så småt ved at ændre sig. I et green paper med titlen ’Selektiv nedrivning’ fremhæver Circle House Lab, der er et partnerskab på 90 virksomheder fra byggebranchen, som arbejder for cirkulært byggeri, således de virksomheder, der gør det bedst, når det gælder om at genanvende affaldet.

Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

I rapporten omtaler Circle House otte cases fra hele Danmark, som man mener skiller sig ud, ikke alene på bæredygtigheden, men også i forretningssammenhæng – økonomien er således også et vigtig parameter.

Vi vil have bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver

Tine Lange, Responsible Assets

En af de fremhævede virksomheder er affaldsselskabet RGS Nordic, der ’vil tjene penge på at være fremtidens grusgrav ved at bruge betonslag i stedet for grus i ny beton’, som det hedder. Virksomheden, der behandler en tredjedel af alt affald fra bygge- og anlægsprojekter i Danmark, har en mission om at ’gøre det let for vores kunder at gøre cirkulær økonomi til en god forretning’.

Brugt beton er nemlig RGS’ svar på den situation, der forudses at opstå i 2034, når Sjælland ifølge fremskrivningerne vil være løbet tør for grus. Den brugte beton skal forarbejdes, så råmaterialet kan bruges i stedet for grus og sten i ny betonproduktion. På den måde kan virksomheden blive fremtidens bynære grusgrav, lyder det.

”I realiteten har Danmark masser af grus og sten. Men det ligger under vores byer, marker, veje og skove, og derfor er adgangen til det begrænset. Når vi forarbejder brugt beton til betonslag, kan det bruges i stedet for de ressourcer, man ellers ville have hentet i oplandets grusgrav”, forklarer Head of Group Sustainability for RGS Nordic, Ebbe Tubæk Naamansen.

RGS peger på, at den forudsete mangel på sten og grus er lidt af et paradoks, med tanke på de fire millioner tons byggeri, der bliver revet ned om året. 95 procent af et nedrevet hus er således træ, ler, grus, sand og sten, som kan blive til ressourcer, hvis man skiller tingene ad i nedrivningsprocessen, hvilket netop er det, RGS Nordic gør på sine affaldsstationer.

Blandt de andre cases, Circle House Lab har med i rapporten, er arkitektvirksomheden Lendager Groups projekt UP, der omdanner byggeaffald og restprodukter til nye byggematerialer, og nedrivningsvirksomheden Søndergaard, som netop har vundet sin første opgave på at selektere byggeaffaldet og skal nedrive 188 boliger i Københavns kommune, der i øvrigt selv vil have cirkularitet ind i sine udbud.

Tagpapproducenten Derbigum genanvender årligt adskillige tusind tons byggeaffald. PR-foto.

Stort behov for at styrke efterspørgslen
Også virksomheder omkring byggebranchen, der ikke har fundet vej til Circle House Labs paper, arbejder med cirkulær økonomi. Den belgiske tagpapproducent Derbigum, der også er en stor aktør på det danske marked, har eksempelvis sat sig for at gøre byggeaffald til big business.

Koncernen producerer verdens eneste Cradle-to-Cradle-certificerede produkt inden for miljøvenlige tagpapløsninger, og har haft genanvendelse som fokusområde siden midten af 90’erne. Det har ført til mange positive resultater, forklarer Michel Getlichermann, der er bæredygtighedschef for Derbigum.

”De seneste ti år har vi genanvendt 25.600 tons byggeaffald i form af restproduktet bitumen. Det svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons. Og årligt genanvender vi bitumen til produktionen af ca. 1.000.000 m² tagmembraner gennem indsamling og genanvendelse af skærerester fra forskellige europæiske lande samt restaffald fra tagmembran-produktionen på vores egne fabrikker”, siger han og fortsætter:

”Vi ser samtidig en stor stigning i disse tal, og alene sidste år genanvendte vi 3.000 tons bitumen-holdigt byggeaffald. Det er vi enormt stolte af, men vi har stadig en ambition om, at vi i indeværende år vil genanvende 5.000 tons byggeaffald.”

Og behovet for at styrke efterspørgslen for at sikre skalering og et egentligt effektivt marked er i den grad til stede, understreger CSR-ekspert Tine Lange fra rådgivningsvirksomheden Responsible Assets, der sammen med arkitektvirksomheden GXN er initiativtager til Circle House Lab.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

”Bygge og anlæg står for 38 procent af affaldsmængden i Danmark. Renovering og nedrivning alene står for 27 procent. De tal kan selektiv nedrivning ændre på. Men det kræver bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver, samt nye markedspladser og nye samarbejdsformer,” siger hun.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online