Flere virksomheder i gang med cirkulært byggeri

Den cirkulære økonomi får bedre og bedre fat i den danske byggebranche, hvor stadig flere aktører arbejder med principperne og eksempelvis laver forretning ud af deres byggeaffald. En green paper fra Circle House Lab fremhæver nogle af de bedste.

RGS Nordic genbruger store mængder affald på sine affaldsstationer rundt om i Danmark. PR-foto..

26.02.2020

CSR.dk

Nedrivning er ikke ligefrem noget nyt fænomen i byggebranchen, men måden gamle bygninger bliver skaffet af vejen på, er så småt ved at ændre sig. I et green paper med titlen ’Selektiv nedrivning’ fremhæver Circle House Lab, der er et partnerskab på 90 virksomheder fra byggebranchen, som arbejder for cirkulært byggeri, således de virksomheder, der gør det bedst, når det gælder om at genanvende affaldet.

Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

I rapporten omtaler Circle House otte cases fra hele Danmark, som man mener skiller sig ud, ikke alene på bæredygtigheden, men også i forretningssammenhæng – økonomien er således også et vigtig parameter.

Vi vil have bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver

Tine Lange, Responsible Assets

En af de fremhævede virksomheder er affaldsselskabet RGS Nordic, der ’vil tjene penge på at være fremtidens grusgrav ved at bruge betonslag i stedet for grus i ny beton’, som det hedder. Virksomheden, der behandler en tredjedel af alt affald fra bygge- og anlægsprojekter i Danmark, har en mission om at ’gøre det let for vores kunder at gøre cirkulær økonomi til en god forretning’.

Brugt beton er nemlig RGS’ svar på den situation, der forudses at opstå i 2034, når Sjælland ifølge fremskrivningerne vil være løbet tør for grus. Den brugte beton skal forarbejdes, så råmaterialet kan bruges i stedet for grus og sten i ny betonproduktion. På den måde kan virksomheden blive fremtidens bynære grusgrav, lyder det.

”I realiteten har Danmark masser af grus og sten. Men det ligger under vores byer, marker, veje og skove, og derfor er adgangen til det begrænset. Når vi forarbejder brugt beton til betonslag, kan det bruges i stedet for de ressourcer, man ellers ville have hentet i oplandets grusgrav”, forklarer Head of Group Sustainability for RGS Nordic, Ebbe Tubæk Naamansen.

RGS peger på, at den forudsete mangel på sten og grus er lidt af et paradoks, med tanke på de fire millioner tons byggeri, der bliver revet ned om året. 95 procent af et nedrevet hus er således træ, ler, grus, sand og sten, som kan blive til ressourcer, hvis man skiller tingene ad i nedrivningsprocessen, hvilket netop er det, RGS Nordic gør på sine affaldsstationer.

Blandt de andre cases, Circle House Lab har med i rapporten, er arkitektvirksomheden Lendager Groups projekt UP, der omdanner byggeaffald og restprodukter til nye byggematerialer, og nedrivningsvirksomheden Søndergaard, som netop har vundet sin første opgave på at selektere byggeaffaldet og skal nedrive 188 boliger i Københavns kommune, der i øvrigt selv vil have cirkularitet ind i sine udbud.

Tagpapproducenten Derbigum genanvender årligt adskillige tusind tons byggeaffald. PR-foto.

Stort behov for at styrke efterspørgslen
Også virksomheder omkring byggebranchen, der ikke har fundet vej til Circle House Labs paper, arbejder med cirkulær økonomi. Den belgiske tagpapproducent Derbigum, der også er en stor aktør på det danske marked, har eksempelvis sat sig for at gøre byggeaffald til big business.

Koncernen producerer verdens eneste Cradle-to-Cradle-certificerede produkt inden for miljøvenlige tagpapløsninger, og har haft genanvendelse som fokusområde siden midten af 90’erne. Det har ført til mange positive resultater, forklarer Michel Getlichermann, der er bæredygtighedschef for Derbigum.

”De seneste ti år har vi genanvendt 25.600 tons byggeaffald i form af restproduktet bitumen. Det svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons. Og årligt genanvender vi bitumen til produktionen af ca. 1.000.000 m² tagmembraner gennem indsamling og genanvendelse af skærerester fra forskellige europæiske lande samt restaffald fra tagmembran-produktionen på vores egne fabrikker”, siger han og fortsætter:

”Vi ser samtidig en stor stigning i disse tal, og alene sidste år genanvendte vi 3.000 tons bitumen-holdigt byggeaffald. Det er vi enormt stolte af, men vi har stadig en ambition om, at vi i indeværende år vil genanvende 5.000 tons byggeaffald.”

Og behovet for at styrke efterspørgslen for at sikre skalering og et egentligt effektivt marked er i den grad til stede, understreger CSR-ekspert Tine Lange fra rådgivningsvirksomheden Responsible Assets, der sammen med arkitektvirksomheden GXN er initiativtager til Circle House Lab.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

”Bygge og anlæg står for 38 procent af affaldsmængden i Danmark. Renovering og nedrivning alene står for 27 procent. De tal kan selektiv nedrivning ændre på. Men det kræver bygherrer, der konsekvent efterspørger selektiv nedrivning og genbrug, når de udbyder nedrivningsopgaver, samt nye markedspladser og nye samarbejdsformer,” siger hun.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams