Fodboldklubber dropper Dubai efter fankritik
Hård kritik fra fanbaserne har fået F.C. København, Malmö FF og norske Rosenborg til at droppe Dubai som destination for træningslejre pga. menneskerettighedsforholdene. "Utrolig spændende" siger professor om udviklingen.
Overholdelsen af flere af de basale menneskerettigheder lader noget tilbage at ønske i De Forenede Arabiske Emirater, påpeger Human Rights Watch. Alligevel har adskillige danske og nordiske topfodboldklubber over de seneste år henlagt deres vintertræningslejre til Dubai, der ligesom de øvrige emirater kan tilbyde behagelige varmegrader og ditto hoteller samt gode træningsbaner.
Læs også: Topansvarlig Superliga skaber glæde, men ikke overraskelse
Netop de sportslige hensyn har traditionelt set vejet tungest for klubberne, når de skulle forbedrede sig til den kommende sæsons udfordringer i de respektive hjemlige og europæiske turneringer, men det er tilsyneladende ved at ændre sig.
En voksende andel af klubbernes mange fans er nemlig begyndt at vise deres utilfredshed med valget af Dubai som destination for træningslejre pga. menneskerettighedsforholdene, som de ikke mener, klubberne kan tillade sig at ignorere i resultaternes hellige navn.
Det er jo interessant, at et fodboldpublikum også synes, de har et ansvar for, hvem deres klubber spiller med
Hans Bonde, Københavns Universitet
Og det har fået flere af klubberne til at reagere. Første eksempel var den norske storklub Rosenborg, der i december 2017 meldte ud, at man ikke længere ville rejse til den lille ørkenstat for at træne, gældende fra og med den tur, man ellers havde planlagt derned i januar 2018.
I den kortfattede besked pegede klubben på, at der opstod ’kraftig aktivitet fra medlemmer og supportere’ i kølvandet på offentliggørelsen af valget af Dubai som destination. Det har Rosenborgs sportslige leder, Stig Inge Bjørnebye, siden uddybet over for B.T. Sport:
”Det var blandt andet mig, der tog beslutningen på vegne af Rosenborg. Vi valgte at trække os fra Dubai. Vi ville ikke ind i en politisk diskussion med vores supportere, og derfor lyttede vi til dem. Derfor accepterede vi reaktionerne og beklagede på vegne af klubben”, siger han til mediet.
Svenske Malmö FF har været igennem et tilsvarende forløb og valgte ifølge B.T. at holde deres træningslejr i Spanien frem for Dubai i både 2017 og 2018.
FCK: ”Det handler om menneskesyn og diskrimination”
Nu har tendensen så spredt sig til Danmark, hvor Superligaens førerhold, F.C. København, d. 5. januar meddelte, at man ikke længere ville rejse til Dubai, om end først efter dette års tur, som man er ’kontraktuelt bundet’ til.
På samme måde som Rosenborg skrev klubben i første omgang kun kortfattet, at beslutningen blev taget på baggrund af ’meget debat og kritik fra FCK-fans omkring valget af destinationen i forhold til de problemer, der er omkring menneskerettigheder i Forenede Arabiske Emirater’.
Klubbens manager, norske Ståle Solbakken, der er erklæret socialist, uddybede i sidste uge overvejelserne i VG, og kalder fravalget ”en stille markering”.
”Det handler om det menneskesyn og den diskriminering, som finder sted mod både homoseksuelle og kvinder, åbenbare ting som strider mod det, de allerfleste står for”, forklarer han den norske avis.
Læs også: Nyt partnerskab sætter fokus på unge fodboldspilleres mentale trivsel
Ifølge Solbakken begyndte man at diskutere emnet internt efter at klubbens fans reagerede negativt allerede ved sidste års tur, og den øgede kritik op denne sæsons træningslejr blev så udslagsgivende. Samtidig peger han på det komplicerede i overvejelserne.
”Jeg synes det er vanskeligt. Hvor trækker du grænsen? Kan man tage til Tyrkiet? Hvor mange journalister og modstandere af det regime er ikke forsvundet eller blevet udsat for vold? Kan man spille i Rusland, når de invaderer Krim-halvøen? Det er der, jeg synes den er vanskelig. Verden som den ser ud nu, er sindssygt urolig på mange måder. Man kan diskutere, hvor meget man skal blande fodbold og politik”, siger Ståle Solbakken til VG.
Pressechef hos FC København, Jes Mortensen, har i B.T. tidligere fremhævet de sportslige hensyn som det afgørende i valget af træningsdestination, men i et interview med Radio 24/7 efter udmeldingen af den nye kurs giver han udtryk for, at man selvom som en moderne fodboldklub med en omsætning på flere hundrede millioner kroner er nødt til at lytte til sine fans.
Fans har smidt skyklapperne
Det kursskifte, og den generelle udvikling på området i det hele taget, har skabt opmærksomhed uden for fodboldverdenen, bl.a. hos professor i idrætshistorie på Københavns Universitet Hans Bonde, der over for DR kalder FCK's udmelding for ”utrolig spændende”.
”Det moderne menneske tager større og større personligt ansvar for klimakriser og alle mulige andre fænomener, og derfor er det jo interessant, at et fodboldpublikum også synes, de har et ansvar for, hvem deres klubber spiller med. Og om de for eksempel er på træningsophold i en nation, som har et meget stort menneskerettighedsproblem, som nu for eksempel Dubai”, siger han til dr.dk.
Læs også: Engelsk klub certificeret som verdens første CO2-neutrale fodboldklub
Ifølge Hans Bonde har fodboldfansene hidtil "haft skyklapper på", så at de nu træder i karakter og presser klubben på beslutninger, som ligger uden for det sportslige, overrasker ham. Derudover tager udviklingen også fat i den diskussion, Ståle Solbakken hentydede til.
”Der har jo hele tiden været det mantra, at man ikke må blande sport og politik. Men her er det altså fansene, der siger, at når man tager til Dubai og skal træne dernede, så har man allerede taget et politisk valg”, siger Hans Bonde til DR.
Vinter-VM i Qatar vil forstærke debatten
I 2022 skal VM i fodbold afvikles i Dubais nabostat Qatar, i øvrigt i november og december for at undgå den massive sommervarme i regionen. For at få det enorme projekt stablet på benene, har man hyret migrantarbejdere ind i stor stil til at bygge de mange nødvendige stadions og den tilhørende infrastruktur – under yderst farlige forhold.
Det danske fodboldforbund DBU er opmærksomme på situationen, og organisationens formand Jesper Møller besøger i denne måned landet sammen med de øvrige nordiske fodboldformænd for at se på forholdene, som man mener skal være i orden.
”Ingen skal dø for et VM i fodbold. I Norden er vi kendt for et højt niveau af demokrati, good governance og arbejdstagers rettigheder. Derfor står vi sammen om at lægge et pres på Qatar for at sikre bedre arbejdsforhold i forbindelse med VM-forberedelserne”, siger Jesper Møller i en pressemeddelelse.
Med netop det forestående VM in mente, og på baggrund af den seneste tids debat, tror Ståle Solbakken ikke, at problemstillingen omkring fodboldklubbernes rejsedestinationer vil blive mindre vigtig i årene fremover.
”Jeg tror dette er et ’issue’, som bliver stærkere og stærkere i kraft af at VM skal spilles i Qatar. Nu har vi taget et standpunkt i forbindelse med vores træningslejr i hvert fald. Jeg tror ikke det ryster i grundvolden under sheiken i Dubai af den årsag, men det er en slags bevidstgørelse”, siger han til VG.
Læs også: Unisport lancerer bæredygtigt kunstgræsmateriale
Brøndby I.F. og F.C. Midtjylland tager også til Dubai i denne vinter. Førstnævnte er ligeledes blevet udsat for fankritik, hvilket man har lagt mærke til, men indtil videre har klubben ikke taget stilling til fremtidige vintertræningsture.
For FCM’s vedkommende har der ifølge B.T. ikke været den store blæst om valget af Dubai, og hverken her eller hos DR har man kunnet få en kommentar til sagen fra klubbens ledelse.