Forskere efterlyser bæredygtig og ansvarlig AI-udvikling

Udviklingen af AI-modeller er en overset klimasynder. Forskere fra Københavns Universitet har lavet en opskriftsbog over AI-modeller, der kan yde det samme, men bruger meget mindre energi. Energiforbruget og klimaaftrykket bør være et fast parameter, når man designer og træner AI-modeller, mener forskerne.

Et studie anslår, at AI-servere i 2027 vil have et lige så stort elforbrug som Argentina eller Sverige. Foto: 123rf.com

03.05.2024

CSR.dk

At det koster kolossale mængder energi, når vi googler, taler med Siri, spørger ChatGPT om noget eller på andre måder bruger AI, er efterhånden blevet almen viden. Et studie anslår, at AI-servere i 2027 vil have et lige så stort elforbrug som Argentina eller Sverige. Og en enkelt forespørgsel til ChatGPT er anslået til i gennemsnit at sluge lige så meget energi som 40 opladninger af en mobiltelefon. Men på forskningsfeltet og i branchen har man stadig ikke fokus på at udvikle AI-modeller, som er energieffektive og derfor har et mindre CO2e-aftryk. Det påpeger forskere fra Københavns Universitet.

“Udviklerne har i dag et snævert fokus på at bygge AI-modeller, der er effektive i form af, hvor præcist et resultat, de kan opnå. Det svarer til at sige, at en bil er effektiv, fordi den får dig hurtigt frem, men ignorerer den mængde brændstof, den bruger. Og det har resulteret i AI-modeller, som ofte er ineffektive i form af energiforbrug”, siger adjunkt Raghavendra Selvan fra Datalogisk Institut, som forsker i mulighederne for at sænke CO2e-aftrykket fra AI.

Men det nye studie, som han og datalog-studerende Pedram Bakhtiarifard er to af forfatterne bag, viser, at man sagtens kan spare masser af CO2 uden at gå på kompromis med AI-modellens præcision. Det kræver, at man har klimaomkostninger for øje allerede i AI-modellernes design- og træningsfase.

”Hvis man fra start sammensætter en model, der er energieffektiv, mindsker du både CO2e-aftrykket i alle faser af modellens ’livscyklus’. Det gælder både i træningen af den, som er en særlig energitung proces, der ofte tager uger eller måneder, og i anvendelsen af den”, siger Raghavendra Selvan.

I studiet har forskerne beregnet, hvor meget energi, det kræver at træne over 400.000 AI-modeller af typen convolutional neural networks – dog uden faktisk at træne alle modellerne. Convolutional neural networks bruges blandt andet til at analysere medicinske billeder med, til sprogoversættelse og til genkendelse af objekter og ansigter – en funktion, du måske genkender fra kamera-app’en på din egen smartphone.

På baggrund af beregningerne præsenterer forskerne en samling af AI-modeller, som bruger mindre energi på at løse en given opgave, men som yder cirka det samme. Studiet viser, at man enten ved at vælge andre slags modeller eller justere på modellerne kan spare 70-80 procent energi i trænings- og implementeringsfasen og kun gå 1 procent eller mindre ned i ydeevne. Og det er ifølge forskerne et konservativt estimat.

”Man kan se vores resultater som en opskriftsbog, som AI-fagkyndige kan slå op i. Opskriftsbogen fortæller ikke bare, hvor godt de forskellige algoritmer yder, men også hvor energieffektive de er. Og at man ved at skifte en ingrediens ud med en anden i opbygningen af modellen, ofte kan opnå samme resultat. Så nu kan fagfolk vælge den model, de ønsker ud fra både ydeevne og energiforbrug og uden at skulle træne hver enkelt model først”, siger Pedram Bakhtiarifard og fortsætter:

”Ofte træner man nemlig mange modeller, før man finder den, man synes er mest egnet til at løse en bestemt opgave. Det gør udviklingen af AI ekstra energitung. Derfor ville det være mere klimavenligt, hvis man vælger den rigtige model i første hug og samtidig vælger en model, der ikke sluger alt for meget strøm i træningsfasen”.

Læs også: Pallerobot revolutionerer pallehåndtering med kunstig intelligens

Forskerne understreger, at på specifikke felter som selvkørende biler eller visse medicinske områder kan modellens præcision dog være afgørende for sikkerheden, og her er det vigtigt ikke at gå på kompromis med ydeevnen. Men dette bør ikke afholde fra at gå efter høj energieffektivitet i andre domæner.

“AI har et fantastisk potentiale. Men skal vi sikre en bæredygtig og ansvarlig AI-udvikling, bør vi have en mere holistisk tilgang, der ikke kun har ydeevne for øje, men også klimapåvirkning. Og det kan vi sagtens finde en bedre balance i, viser vi her. Når vi udvikler AI-modeller til forskellige opgaver, bør det derfor være et grundkriterium også at kigge på, hvor energieffektive de er – ligesom det er standard at gøre i mange andre brancher”, slutter Raghavendra Selvan.

Opskriftsbogen, som forskerne har sat sammen i dette studie, er et open-source-datasæt, som andre forskere kan bruge. Informationen om alle de 423.000 AI-modeller er offentliggjort på Github og kan tilgåes ved hjælp af simple Python scripts.

Kilde: Københavns Universitet, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

/ PiB

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V