22.10.2020 | Klima, miljø og energi
Forskere fra Aarhus Universitet vil styrke Norden i produktion af grønne kødalternativer
Netværksgruppe vil arbejde på, at Norden får del i de muligheder, der ligger i kultiveret kød. Landbruget kan blive en vigtig medspiller.
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet har taget initiativ til et nyt netværk, der skal sætte gang i udviklingen af kultiveret kød (grønne kødalternativer) med udgangspunkt i bæredygtige, nordiske ingredienser og dermed tage konkurrencen op med de udenlandske producenter.
Jette Feveile Young, lektor på Institut for Fødevarer, er ophavskvinde til det toårige netværk, som for nyligt afholdt det første netværksmøde og -workshop med deltagere fra hele Norden.
”Flere steder i verden forskes der lige nu i udviklingen af kultiveret kød, for eksempel i USA. Det er vigtigt, at vi også kommer med her i Norden, for der er ingen tvivl om, at de her produkter kommer på markedet og ind over vores grænser. Vi skal finde en nordisk vinkel på det, så vi kan påvirke produktionen i vores retning. Internationalt bliver der arbejdet med sojaprotein, men hvorfor kunne det ikke være ærteprotein eller kartoffelprotein? Det er et bæredygtigt alternativ, som vi kan levere”, siger hun.
Læs også: Irma vil være førende på salget af plantebaserede produkter
Søren Bisp, chefkonsulent hos SEGES Future Farming, er heller ikke i tvivl om de muligheder, som det alternative kød kan give de nordiske agrifood-virksomheder og relaterede industrier:
”Kultiveret kød kan umiddelbart fremstå som en trussel, men der er god mulighed for at finde ny afsætning. Ved at bidrage til produktionen kan landbruget blive en medspiller på et område, der endnu arbejder for en kommercielt levedygtig teknologi, men som tiltrækker store investeringer”, siger han.
Jette Feveile Young fremhæver, at det først og fremmest gælder om at afmystificere det kultiverede kød for virksomhederne, og i den forbindelse er netværket gået i gang med at planlægge et symposium, hvor de vil præsentere mulighederne for relevante virksomheder.
”Vi håber på at få vakt deres interesse, så vi kan komme i gang med at sparre og dele viden”, afslutter Jette Feveile Young.
- MTN
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.