Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik
Den vigtigste og mest anvendte plastiktype i verden er samtidig utrolig svær at nedbryde i naturen. Det er tre forskere fra Århus Universitet ved at lave om på med både kemi og biologi. Et nyt forskningsprojekt vil nu gøre det muligt at genanvende og upcycle polyethylen ved at omdanne det til biologisk nedbrydeligt polyester gennem en kemisk og biologisk proces i tre trin.
Plastik er svært nedbrydelig i naturen. Særligt plasttypen polyethylen (PE), som er meget modstandsdygtig over for ilt, sollys og biologisk nedbrydning. Samtidig ca. 34 procent af al plastik, der bliver produceret, er af denne type og i dag bliver blot 12 procent af PE genanvendt og kun én enkelt procent bliver lavet om til højværdiprodukter.
Men PE kan faktisk godt blive nedbrudt, omdannet og genanvendt. Det kræver “bare” en kombination af kemiske og biologiske teknologier, herunder meget specifikke katalysatorer, rekombinante mikrobielle systemer og de rette enzymer.
Et internationalt team af forskere, anført af Aarhus Universitet, har nu fået bevilget 4,8 mio. Euro (35,5 mio. kr.) fra EU's rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, til at udvikle en industri-levedygtig metode, der kan omdanne PE til bionedbrydelig polyester og andre højværdiprodukter. Projektet går under navnet ACTPAC.
Et paradigmeskift i plastøkonomien
“Projektet her er en meget stor milepæl inden for biobaseret og katalytisk nedbrydning af plast og et stort skridt på vejen til en nul-affaldsløsning inden for det, der ellers i dag giver kæmpestore forureningsproblemer, nemlig håndtering af plastaffald,” siger professor Zheng Guo fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi, der leder projektet, og fortsætter:
”Der er i dag et kæmpe behov for at udvikle nye veje for innovativ upcycling af plastaffald. Med ACTPAC etablerer vi det mest rentable upcycling-scenarie for en forureningsfri løsning for PE og bevæger os hen imod et paradigmeskifte i plastøkonomien.”
I ACTPAC-projektet skal dets 11 partnere fordelt over i alt 8 forskellige lande udvikle et system med en tredelt teknologi, der kan (1) omdanne PE til alkaner og dernæst (2) til højværdikemikalier (monomerer) gennem biobaserede processer og til sidst (3) via enzym-katalytiske processer omdanne disse til fuldt bionedbrydelige polymerer. Hele systemet bliver i ACTPAC-projektet opskaleret og demonstreret på pilotskala.
- EHS