Frederiksbergs el-kurve knækker den forkerte vej

Frederiksberg Kommunen bryster sig af at være såkaldt ”kurveknækker-kommune”, men alligevel er kommunens elforbrug steget stødt siden 2006.

I 2008 skriver daværende borgmester Mads Lebech under på, at Frederiksberg Kommune vil reducere sit elforbrug med 5 procent målt fra 2006 til udgangen af 2012. Fra 2006 til i dag er elforbruget i stedet steget med 13,5 procent. Foto: Go' Energi.

05.03.2012

CSR.dk

Elmålerne galoperer hurtigere og hurtigere i Frederiksberg Kommunes bygninger, selvom kommunen i 2008 forpligtigede sig til at stoppe stigningen i elforbruget ved at underskrive en såkaldt kurveknækker-aftale med Go’ Energi. (Tidligere Elsparefonden).

Konkret skrev kommunen under på, at elforbruget i kommunens bygninger skal være reduceret med fem procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006-forbruget, som var på 13,3 millioner kWh. Det mål ser dog ud til at blive overordentligt svært at nå, for siden 2006 er elforbruget, i stedet for at falde, steget i både 2007, 2009 og 2010, hvor det nåede 15,1 millioner kWh. Det viser tal fra Kommunens eget klimaregnskab. Omregnet til procent lyder stigningen på hele 13,5 procent fra 2006 til 2010.

Erkender problemet
Kurven er altså på ingen måde knækket, og i Frederiksbergs Kommune erkender klimamedarbejder Susanne Jacobsen, at det er umuligt at nå det mål, som blev sat i 2008.

”Det er ikke realistisk at nå målet om at have reduceret elforbruget med 5 procent ved udgangen af 2012 sammenlignet med 2006, dertil har stigningen været for høj de foregående år,” erkender Susanne Jacobsen overfor csr.dk.

Hun forklarer, at kommunen har satset meget på at nedbringe elforbruget de seneste år, men samtidig er der også lavet mange nye tiltag, som har kostet dyrt på strøm-kontoen. Hun nævner et elspare-projekt i kommunens daginstitutioner som et konkret eksempel.

Køkkener åd besparelse
”Vi har udskiftet belysningen i en række daginstitutioner, og det reducerede deres elforbrug med cirka seks procent. I samme periode har vi dog også været nødt til at lave nye køkkener i daginstitutionerne, fordi vi skal kunne tilbyde madordning. Det har kostet meget strøm at bygge køkkenerne op og gøre dem funktionsdygtige til at servere varm mad, så alt i alt er elforbruget i dagsinstitutionerne desværre steget, ” siger Susanne Jacobsen og forklarer, at det er den type problemstilling, som kommunen kæmper med i alle de kommunale bygninger.

Umuligt at kontrollere kurveknækkere
Erhvervsmagasinet CSR ville gerne have undersøgt, om Frederiksberg er den eneste af de i alt 70 danske kurveknækker-kommuner, som ikke overholder deres forpligtigelse til at sænke elforbruget.
Det har dog vist sig at være en overraskende stor udfordring, da mange kommuner tøver med at udlevere tallene eller angiver, ”at den måde de opgør tallene på, har ændret sig”. Dermed er det i mange tilfælde umuligt at få et reelt billede af, hvordan elforbruget har udviklet sig over flere år.

Hos Go’ Energi ønsker man heller ikke at offentliggøre tallene for de enkelte kurveknækkere, til trods for at organisationen hvert kvartal sender specifikke opgørelser over elforbruget til de energiansvarlige i kommunerne.
I Frederiksberg Kommune har man endnu ikke besluttet sig, om der skal laves er ny kurveknækker-aftale med Go’ Energi, når den nuværende udløber ved årets udgang.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V