Frokostordninger leverer på alle tre bundlinjer

Frokostordninger kan være et overraskende effektivt værktøj til at forbedre både miljømæssige og sociale aspekter i driften af virksomheden.

Foto: 123rf.com

07.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Gennemtænkte frokostordninger, som har bæredygtighedsbrillen på, kan reducere klima- og miljøpåvirkningen uden at gå på kompromis med den positive påvirkning af medarbejderne. 

At fokus på sundhed på arbejdspladsen, bl.a. ved at tilbyde frokostordninger, har en direkte positiv indvirkning på faktorer som medarbejdertrivsel og produktivitet er en gammel nyhed. Helt tilbage i 2009 kunne Sundhedsstyrelsen i en rapport pege på, at der var gevinsterne for virksomheder i form af større medarbejderengagement, øget produktivitet og lavere sygefravær.  

Det ligger i lige linje fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor større virksomheder, især inden for industri og produktion, etablerede kantiner til deres medarbejdere. Mange arbejdere kom fra fattige kår og havde ikke altid mulighed for at medbringe ordentlig mad. Ved at stille frokost til rådighed kunne virksomheder sikre, at deres arbejdskraft var velnæret og effektiv.

Alligevel er det ifølge en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer i 2023 kun omkring 10 procent af danske virksomheder, som tilbyder en fast frokostordning til sine medarbejdere. Spørger man AI-søgemaskinen Perplexity, når den da også frem til, at markedet for frokostordninger til især mindre og mellemstore virksomheder er i bevægelse, hvor også store aktører udvikler tilbud til denne gruppe, mens de plantebaserede tilbud bliver stadig mere udbredte.

I dag er der fokus på klima og miljø

Oven i indsatsen for at tilbyde medarbejdere varieret og sund kost, så er fokus i arbejdet med frokostordninger i det seneste årti rettet stadig mere i retning af at minimere klima- og miljøbelastningen fra denne aktivitet. 

Sideløbende hermed er der opstået certificeringsmuligheder, flere udbydere af frokost med fokus på klima og miljø, og viden og teknologiske løsninger, der hjælper med at måle på indsatsen. 

Vil man vide, hvad man skal tænke over, hvis man gerne vil arbejde med klima- og miljøpåvirkningerne fra ens frokostordning, kan man skyde genvej ved at kigge på, hvad der kendtegner et svanemærket spisested. Det er ifølge Miljømærkning Danmarks artikel om svanemærkede kantiner faktorer som:

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
  • Serverer minimum en vegetarisk ret til hvert måltid
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Undgår engangsartikler til daglig servering
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Begrænser forbruget af energi og vand

Kend dit klimaaftryk, før du spiser

Temaet om frokostordninger byder på flere eksempler på, hvordan man som virksomhed kan flytte sin bespisning af medarbejder i mere bæredygtig retning. F.eks. leverandør af frokostordninger, DABBA, som ønsker at blive kendt som frokostordningen med det laveste klimaaftryk i markedet. Ud fra et sæt faste principper om flere plantebaserede tilbud og med udviklingen af en særlig beregner, kan man vælge sit frokostmåltid ud fra klimaaftryk og med garanti for at der er lagt en bæredygtighedslinse hen over forberedelsen af måltidet. 

Et andet af DABBAs gode råd til at minimere klimaaftrykket er at servere portionsanrettede måltider. Det forhindrer det madspild, som opstår, når man som frokostsulten får lagt lige vel meget på sin tallerken.

Det hjælper at måle, men det er nogle gange svært

Netop madspild er en af de helt store syndere i både private og professionelle køkkener, og en anden temadeltager, eSmiley, har stillet sig selv den opgave at hjælpe køkkenansvarlige med at reducere madspildet gennem en specialiseret, digital løsning. Den gør målinger og præcise data muligt, som levere viden om konkrete forhold, der kan give retning til indsatsen. 

Denne løsning – og DABBAs klimaberegner, gør det i øvrigt muligt at få data til sit ESG-regnskab, og på den måde inddrage frokostordningen direkte i klimaarbejdet. 

eSmiley er dog mere end almindeligt bevidst om, at et godt værktøj ikke i sig selv garanterer succes, og deler ud af udfordringer og løsninger fra professionelle køkkener.  

Vil man læse mere om erfaringer med ar give mere bæredygtighed ind i driften af køkken og kantine, kan man få indblik i, hvad svanemærkning har betydet for køkkenerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Det udenom tæller også

Ikke alle måltider på arbejdet serveres i en kantine. Mange virksomheder har ikke nødvendigvis et storkøkken. Nogle steder tilbyder virksomhedens kantine, at man kan købe måltider med hjem. Bl.a. derfor spiller emballage også en rolle i bæredygtighedsarbejdet. Inspiration til hvordan den opgave kan løses, leverer KLS Pureprint med eksempler på brugere af deres cradle to cradle-certifierede emballager. 

Fælles for alle forslag og løsninger i temaets artikler er, at de udover fordele ift. miljø og klima ofte også byder på økonomiske besparelser. Det er dyrt at købe for meget ind og smide det ud. Det er dyrere at servere kød end plantebaserede måltider.  

Kombineret med de klare fordele i form af sundere, mere tilfredse og mere produktive medarbejdere og de positive bidrag til kampen mod klimaaftrykket, så yder frokostordninger med fokus på klima og miljø et bidrag til de tre klassiske bæredygtighedsbundlinjer: people, planet og profit.  

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Frokost og catering med omtanke

Der serveres og indtages ganske meget mad i danske virksomheder og organisationer. Hvordan kan det gøres med bæredygtighed i fokus? 

Relateret indhold

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

07.01.2025CSR.dk

Frokostordninger leverer på alle tre bundlinjer

07.01.2025CSR.dk

REMA 1000 tager transportførertrøjen på

07.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden #2 Nyt år – nye kaffevaner

06.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks I Om Bæredygtighed

06.01.2025CSR.dk

Milliardær: Stop landbrugets ’generationsforurening’

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
Webinar: ESG i Værdikæder - Kom i gang med værdikædeoptegning

Dette webinar stiller skarpt på, hvordan virksomheder kan kortlægge deres værdikæde med et praktisk print-ud værktøj. Få overblik over leverandører, produktion og kunder, og få indsigt i, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed i din virksomhed.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

PwC Danmark
Konference
Naturkonferencen 2025 – virksomhederne kan gøre en positiv forskel

Få indsigt og inspiration til løsninger, når vi samler dansk erhvervsliv til en stor konference om natur - udfordringer og muligheder.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams