Grøn omstilling: Erhvervslivet venter på nølende politikere

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere sagt, at den grønne omstilling kommer til at gå hurtigere og hurtigere, i takt med at vi udvikler den rette teknologi. Men ifølge toneangivende erhvervsfolk er det ikke innovation, der længere er en hæmsko – det er politikerne.

Vi har brug for mere energi i Europa. Men der er for mange benspænd for investeringerne i vedvarende energikilder. Foto: Roberto Rizzi.

21.10.2022

CSR.dk

I sidste uge præsenterede rådgivningsvirksomheden DNV den sjette udgave af sin rapport Energy Transition Outlook. I rapporten har man undersøgt inflationen og krigen i Ukraines indflydelse på grøn omstilling og lavet en fremskrivning for den grøn energi mod 2050.

Og hvor resultaterne på de første spørgsmål efterlader læseren fortrøstningsfuld, er fremskrivningen for klodens energiomstilling omvendt nedslående.

For vi er ikke i nærheden af at nå temperaturmålet på 1,5 grader i 2100, som verdens ledere satte i Paris i 2015. I stedet ser det ud til, at vi nærmere når 2,2 grader – også selvom vedvarende energi i 2050 har overhalet fossile brændstoffer som mest anvendte energikilde. For det er bare ikke hurtigt nok.

Læs også: Dansk landbrug som grønnere end de andre er en myte

”Verden har sat sig et mål for 1,5 graders temperaturstigning, men det er en umulighed. Det er der ingen, som tør sige, men sådan er det,” siger Henrik Andersen, der er topchef i Vestas, til FINANS og tilføjer:

”Det er et svært og mudret billede, vi har lige nu. Vi har en energikrise, hvor forbrugere med bestyrtelse kan se, at det ikke vil ændre sig på kort sigt. Vi mangler simpelthen energi. Og der må jeg blot gentage, at det går for langsomt.”

Bureaukratiske benspænd

Ditlev Engel er chef for energiafdelingen i DNV og har tidligere selv været topchef i Vestas fra 2005 til 2013. Og spørger man ham, vil det kræve viljestyrke og handlekraft af helt nye dimensioner blot at nå DNV’s fremskrivning:

”Det bliver ikke nemt. Det kommer nærmest til at kræve et covid-19-mindset, hvis det skal lykkes. Der er mange regulatoriske ting, som gør det svært at være vindmølleproducent i dag. Det er politik og godkendelsesprocedurer, der står i vejen i dag,” siger han ligeledes til FINANS.

Han fremhæver behandlingstid for tilladelser til vindmølleprojekter og manglende udbud som eksempler.

”Hvis kapital og eksekvering skal følge trit, er du nødt til at få det tilpasset til, hvad industrien formår,” siger Ditlev Engel.

Læs også: Med nye EU-krav skal ’brug og smid væk’-kulturen smides i skraldespanden

Og hos Vestas savner man en realistisk tilgang til, hvad der også er økonomisk bæredygtigt for industrien.

”Vi skal have industrien til at ændre sig på visse områder. En industri, som ikke har finansiel disciplin og sælger vindmøller, som i øvrigt aldrig har været mere eftertragtede end nu, med 30-årig levetid og med tab, giver ikke nogen mening,” siger Henrik Andersen.

Derfor har Vestas har hævet sine priser med knap en tredjedel i løbet af de seneste to år. Så selvom Europa har brug for store mængder energi, bugner ordrebogen ikke.

”Vi kunne have haft uendeligt mange ordrer, hvis vi ville sælge møller med tab. Men det vil vi ikke,” siger Henrik Andersen.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V