Grønne indkøb: Dobbelte svejsninger og æbleskrog som logo skal gøre det nemt at sortere bioaffald i Roskilde Kommune

Når borgerne i Roskilde Kommune fra i år kan komme æbleskrog og kaffegrums i kommunale bioaffaldsspande, er det blandt andet et resultat af et tæt samarbejde mellem indkøbsfunktionen og affaldsafdelingen.

07.11.2017

CSR.dk

Sammen fandt indkøbsfunktionen og affaldsafdelingen den helt rigtige bioaffaldspose, der både er stærk, funktionel og biologisk nedbrydelig. Posen er et lille men vigtigt led i kommunens ambitiøse ressourcestrategi. 

Roskilde Kommune har et erklæret mål om at blive førende ressourcecykluskommune inden udgangen af 2024, og det betyder, at erhvervsliv, offentlige institutioner og ikke mindst borgerne skal smide langt mindre ud og genanvende og genbruge mere, så kun en lille del af affaldet ender på forbrændingen.

Ambitionen er, at genanvendelsesprocenten allerede i 2022 skal være på 50%, hvilket er i tråd med den nationale affaldsstrategi. Derfor har kommunen sat flere projekter i søen, heriblandt en indsats for at få private husstande til at sortere bionedbrydeligt affald, så det kan blive forgasset og restproduktet kan anvendes som gødning i landbruget, frem for at blive sendt til forbrænding.

Sortering af bioaffald kræver, at kommunens borgere vænner sig til at skulle smide bananskræller og æggeskaller i en spand for sig. Og derfor skulle kommunen bruge en ny type affaldspose, der kunne forgasses sammen med det øvrige affald, men samtidig er praktisk og funktionel for brugerne. Affaldsplanlægger ved Roskilde Kommune, Anette Sejersen, fik til opgave at finde den helt rigtige pose til opgaven.

Et væld af undersøgelser

Flere kommuner har arbejdet med bionedbrydelige affaldsposer før Roskilde Kommune, så Anette Sejersen vil ikke tage æren for idéen. Men det krævede alligevel en god forundersøgelse at finde frem til den rette pose til bioaffald. Hun gik derfor i krig med at teste forskellige materialer, der kunne bruges til affaldssorteringen i kommunen. I 2016 stod hun for at lave en brugertest af både plastik-, papir- og bioposer i 250 husstande, og det dannede basis for valget af den bionedbrydelige plastikpose, som Roskilde Kommune i år ruller ud til alle kommunens husstande.

Men undersøgelserne var langt fra færdige her. For at finde de rette designmæssige og tekniske elementer til posen, udførte Annette Sejersen i samarbejde med udbudskonsulent Belma Ozupek en række yderligere test og brugerundersøgelser på den nye pose. Formålet var at sikre, at den kunne integreres i en travl families hverdag, og ikke bare fungere i et pilotprojekt i en begrænset periode.

Testene konkluderede blandt andet, at posen skal bestå af to lag og svejses to gange i bunden. De tilføjede også et æbleskrog som logo, så den bionedbrydelige affaldspose ville blive taget bedre imod, og give borgerne lysten til at smide madrester ud det rigtige sted.

“Efter undersøgelserne er kvaliteten blevet meget bedre i udbuddet i forhold til, hvis der var nogle, der sad og udarbejdede kravspecifikationer uden at have det faglige indblik. Jeg har stået for det juridiske, og Anette har stået for det faglige.” siger Belma Ozüpek.

Et godt samarbejde er altafgørende

Belma Ozüpek lægger vægt på, at det tætte samarbejde mellem de to medarbejdere med hver deres faglighed har været stærkt medvirkende til, at det endelige udbud er blevet så vellykket. For Belma Ozüpek og Anette Sejersen har det været vigtigt at mødes personligt for at kunne forstå hinandens faglighed og lære at tale samme sprog. Belma har lært meget om det tekniske ved affaldshåndtering, og Anette har lært at forstå den juridiske del af udbudsprocessen og de metoder og begreber, der kræves her. Samtidig har de været opmærksomme på deres faglige begrænsninger. Hvis de har været i tvivl om noget, har de derfor gjort god brug af at spørge andre kollegaer til råds, der kunne bidrage med anden viden.

Det tætte samarbejde og de mange undersøgelser har gjort det muligt at realisere udbuddet af de bionedbrydelige affaldsposer. Et skridt på vejen til at gøre Roskilde Kommune til ressourcecykluskommune.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus