Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

En ny Oxfam-rapport viser, at 50 af verdens rigeste milliardærer i gennemsnit udleder mere CO2 på 90 minutter, end den gennemsnitlige person gør på et helt liv.

Foto: Foto: 123rf.com

30.10.2024

CSR.dk

Rapporten "Carbon Inequality Kills"  af Oxfam er udkommet op til klimatopmødet COP29 i Aserbajdsjan, som begynder og kortlægger emissionerne fra de superrige. Rapporten beskriver, hvordan udledningerne fra de superrige forværrer klimakrisen, ulighed og sult verden over.

Hvis verden fortsætter sine nuværende emissioner, mener Oxfam, at kulstofbudgettet (den mængde CO2, der stadig kan tilføres atmosfæren, uden at få globale temperaturer til at stige over 1,5°C), vil være opbrugt på omkring fire år. Men hvis alle mennesker udledte lige så meget som de 1 procent rigeste, ville klodens CO2-budget være brugt inden for fem måneder, og hvis alle udledte det samme som den gennemsnitlige milliardær i undersøgelsen, ville det være brugt på under to dage.

Kritiske områder for udledninger

Oxfam beskriver tre kritiske områder, hvor udledningerne fra top-1-procent siden 1990 har - og forventes at få - konsekvenser:

  • Økonomisk tab. Udledningerne fra den rigeste 1 procent har resulteret i et globalt økonomisk tab på 20.000 milliarder kroner siden 1990. Konsekvenserne af dette er størst i de lande, der er mindst ansvarlige for klimakrisen. Lav- og lavere mellemindkomstlande vil miste ca. 2,5 procent af deres kumulative BNP mellem 1990 og 2050. Lande i Asien og Afrika syd for Sahara vil miste henholdsvis 3 procent og 2,4 procent.
  • Sult. Udledningerne fra den rigeste 1 procent har forårsaget et tab af afgrøder, der kunne have givet nok kalorier til at brødføde 14,5 millioner mennesker om året mellem 1990 og 2023. Dette tal vil stige til 46 millioner mennesker årligt i perioden 2023 til 2050, og især Latinamerika og Caribien bliver ramt (9 millioner om året i 2050).
  • Tab af liv. 78 procent af den overdødelighed, der forventes at ske frem mod år 2120 på grund af ekstrem varme, vil ske i lav- og lavere mellemindkomstlande.

De superriges flyvaner og investeringer

Med rapporten viser Oxfam, hvordan 50 af verdens rigeste milliardærer i gennemsnit har fløjet 184 gange på et år og tilbragt 425 timer i luften – dette udleder den samme mængde CO2, som den gennemsnitlige person gør på 300 år. I samme periode udledte deres yachter lige så meget CO2, som en gennemsnitsperson gør på 860 år.

I følge Oxfams beregninger er verdens rigeste 1 procent ansvarlige for 50 procent af alle udledninger fra fly.

Oxfams rapport kigger også på, hvordan milliardærerne placerer sine investeringer. Gennem investeringer har de superige stor indflydelse på nogle af verdens største virksomheder. Rapporten viser, at næsten 40 procent af de analyserede investeringer er i forurenende industrier såsom olie, minedrift, skibsfart og cement. I gennemsnit er en milliardærs investeringsportefølje næsten dobbelt så forurenende som en typisk investering i S&P 500. Hvis verdens milliardærer flyttede deres investeringer til investeringsfonde med lav CO2-intensitet, ville deres udledninger være 13 gange lavere end nu.

Forslag for fremtiden

Forud for COP29 advarer Oxfam derfor om, at konsekvenserne ved den globale opvarmning vil fortsætte med at stige, medmindre de rigeste reducerer deres udledning drastisk. Derudover har de rige lande en forpligtelse til at kompensere for de klimaskabte tab og skader, som landene har været med til at forårsage samt tilføre ekstra midler til hjælp til klimatilpasning.

Oxfam foreslår at sætte ind på to områder:

  • Reducere udledningerne fra de rigeste. Regeringer bør forbyde eller indføre høj beskatning af kulstofintensivt luksusforbrug – privatfly og superyachter – og indføre regulering med henblik på at få virksomheder og investorer til at reducere deres CO2-udledninger drastisk. Danmark kunne fx vælge at indføre en grøn afgift på privatfly, som fx Italien har gjort.
  • De rigeste forurenere skal betale. Klimafinansieringsbehovene er enorme. Oxfams beregninger viser, at formueskat på verdens millionærer og milliardærer ville kunne indbringe mindst 11.700 milliarder kroner årligt. En yderligere formueskat på investeringer i forurenende aktiviteter kunne indbringe yderligere 690 milliarder kroner. Pengene kan bidrage til at finansiere den grønne omstilling i verdens fattigste lande.

- lhs
 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

31.10.2024CSR.dk

Drop bilen for fridage

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

04.11.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - DMA med værdi

I dette webinar dykker vi sammen med ingeniørvirksomheden DIS/CREADIS ned i dobbelt væsentligheds-processen og de faser, man skal igennem for at sikre overholdelse af kravene – men vi stopper ikke der. Vi ser også på, hvordan man kan udnytte processen til at skabe konkrete tiltag, der både styrker virksomhedens bæredygtighedsprofil og bundlinjen.

Dato

05.11.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)