14.10.2022 | Klima, miljø og energi
Grønt stål og cement? Nu handler det om implementering, ikke teknologi
I flere tusinde år har vi fremstillet jern, stål og cement på omtrent samme måde. En energitung og drivhusgasudledende produktion. Men grøn omstilling er tættere på, end de fleste ved.
Jernproduktion er en energitung proces, som står for 90 procent af emissionerne ved stålfremstilling. Foto: Laurentiu Iordache / 123RF
Globalt set står industrien for cirka 20 procent af drivhusgasemissioner. Men i modsætning til transport, elnet og i en vis grad også landbruget, har fundamentale elementer af industrien som cement- og stålproduktion ikke modtaget meget grøn opmærksomhed.
I stedet er det eksempelvis lykkes Aalborg Portland, Danmarks store cementproducent og mest CO2-udledende virksomhed, at blive delvist undtaget for den CO2-afgift, regeringen tidligere i år vedtog at pålægge danske virksomheder fra og med 2025.
Læs også: Ny rapport: Upræcise data spænder ben for grøn omstilling
Men en grøn omstilling af industriens energitunge processer er i virkeligheden nærmere, end diskursen ellers har lydt på i mange år. Det skriver det amerikanske medie Bloomberg.
For på tværs af USA har en række af virksomheder udviklet nye teknologier, som markant ændrer fremstillingen af jern, cement og stål for første gang i årtusinder.
”Nye teknologier er nu i mindre grad en videnskabelig udfordring og mere af en implementeringsudfordring,” siger Patricia Wexler, der arbejder som konsulent for start-ups, når det kommer til skalering, såvel som stifter af Starlight Ventures.
En af virksomhederne er Electra, der har formået at fremstille emissionsfrit jern, som ellers udgør 90 procent af emissionerne fra produktionen af stål. Det har de formået ved at droppe stålværkets store kulovne, der skal varmes op til 1.600 grader, og i stedet bruge vedvarende energi og kun varme malmen op til 60 grader.
Læs også: Udsigten til recession truer grønne fremskridt
På samme måde har Chement fundet en metode til at fremstille cement ved stuetemperatur og med elektricitet, så det kun er CO2’en udledt af selve de kemiske reaktioner, der skal opfanges og lagres for at skabe en emissionsfri produktion.
Fremstilling af stål og cement
Cement og stål er normalt blevet fremstilling ved at udvinde malm og varme det op til over 1.000 grader i en kuldrevet ovn.
Det indebar et enormt energiforbrug, masser af udledte drivhusgasser og mineralsk affald.
Kilde: Bloomberg
”Hver dag tager vi materialer og transformerer dem. Normalt er det gjort ved hjælp af høje temperaturer og fossile brændsler. Nu er elektricitet og lave temperaturer nok,” siger Venkat Viswanathan, der er medstifter af Chement.
”Hvis vi kan bibeholde det nuværende momentum, vil vi indenfor de næste fem år kunne se store omlægninger i industrien og måden vi fremstiller på,” forudser Patricia Wexler.
- KCP
Klima, miljø og energi

Debat: Danmarks udledning i udlandet skal med i CO2-regnskabet
I Danmark bør man medtage den udledning, der sker i udlandet, når man udregner det nationale CO2-regnskab. Det skriver alliancen Broen til Fremtiden i et debatindlæg.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

Børsnoteret virksomhed planter kæmpeskov
Danmark har et mål om, at 25 procent af landet skal være dækket af skov i 2100. Det bidrager Solar nu med en investering til skovrejsningen, som kan bidrage til at øge biodiversiteten i nærmiljøet.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.