14.10.2022  |  Klima, miljø og energi

Grønt stål og cement? Nu handler det om implementering, ikke teknologi

I flere tusinde år har vi fremstillet jern, stål og cement på omtrent samme måde. En energitung og drivhusgasudledende produktion. Men grøn omstilling er tættere på, end de fleste ved.

Globalt set står industrien for cirka 20 procent af drivhusgasemissioner. Men i modsætning til transport, elnet og i en vis grad også landbruget, har fundamentale elementer af industrien som cement- og stålproduktion ikke modtaget meget grøn opmærksomhed.

I stedet er det eksempelvis lykkes Aalborg Portland, Danmarks store cementproducent og mest CO2-udledende virksomhed, at blive delvist undtaget for den CO2-afgift, regeringen tidligere i år vedtog at pålægge danske virksomheder fra og med 2025.

Læs også: Ny rapport: Upræcise data spænder ben for grøn omstilling

Men en grøn omstilling af industriens energitunge processer er i virkeligheden nærmere, end diskursen ellers har lydt på i mange år. Det skriver det amerikanske medie Bloomberg.

For på tværs af USA har en række af virksomheder udviklet nye teknologier, som markant ændrer fremstillingen af jern, cement og stål for første gang i årtusinder.

”Nye teknologier er nu i mindre grad en videnskabelig udfordring og mere af en implementeringsudfordring,” siger Patricia Wexler, der arbejder som konsulent for start-ups, når det kommer til skalering, såvel som stifter af Starlight Ventures. 

En af virksomhederne er Electra, der har formået at fremstille emissionsfrit jern, som ellers udgør 90 procent af emissionerne fra produktionen af stål. Det har de formået ved at droppe stålværkets store kulovne, der skal varmes op til 1.600 grader, og i stedet bruge vedvarende energi og kun varme malmen op til 60 grader.

Læs også: Udsigten til recession truer grønne fremskridt

På samme måde har Chement fundet en metode til at fremstille cement ved stuetemperatur og med elektricitet, så det kun er CO2’en udledt af selve de kemiske reaktioner, der skal opfanges og lagres for at skabe en emissionsfri produktion.

Fremstilling af stål og cement

Cement og stål er normalt blevet fremstilling ved at udvinde malm og varme det op til over 1.000 grader i en kuldrevet ovn.
Det indebar et enormt energiforbrug, masser af udledte drivhusgasser og mineralsk affald.

Kilde: Bloomberg

”Hver dag tager vi materialer og transformerer dem. Normalt er det gjort ved hjælp af høje temperaturer og fossile brændsler. Nu er elektricitet og lave temperaturer nok,” siger Venkat Viswanathan, der er medstifter af Chement.

”Hvis vi kan bibeholde det nuværende momentum, vil vi indenfor de næste fem år kunne se store omlægninger i industrien og måden vi fremstiller på,” forudser Patricia Wexler.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere