Hvis man flyver for meget må man plante træer

Kommercielle flyvninger udgør omkring to procent af de globale CO2-udledninger og 12 procent af udledninger fra transportsektoren. CSR.dk har taget et vue henover klimaarbejdet i luftfartsindustrien.

15.03.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Udledningerne fra kommercielle flyvninger forventes at tredoble i år 2050, fordi både passagertransport og fragt med fly forventes at stige samtidig med at sektorens andel langt vil overgå de nuværende 12 procent, i takt med at transportsektoren generelt vil reducere sine udledninger hurtigere end luftfarten kan.

Flybranchen: vi gør rigtig meget
Helt tilbage i 2011 udgav brancheorganisationen Dansk Luftfart en brochure der stillede skarpt på flytrafikkens klimabelastning. Et væsentligt afsnit heri handler om hvorvidt luftfarten overhovedet gør noget, for at reducere sine CO2-udledninger. Her nævner brochuren at:

  • Luftfarten er en del af en række klimainitiativer iværksat af EU-Kommissionen.
  • Luftfart er den eneste transportform, der er en del af EU’s system for handel med CO2-kvoter. Hvis et flyselskab udleder mere end på forhånd defineret andel af 2010-niveauet (82 procent) skal de købe ekstra kvoter.
  • Flyselskaberne har selv fokus på at reducere CO2-udslippet. Flybrændstof tegner sig for i hvert fald en   fjerdedel af et luftfartsselskabs driftsomkostninger, så et lavere brændstofforbrug giver lavere omkostninger og lavere CO2-udslip. Tiltagene fokuserer på mere effektiv ruteplanlægning, reduceret vægt ombord (f.eks. af sæderne), reduceret anvendelse af motorer på jorden, grønne starter og landinger, hyppig rengøring af flymotorer m.m. Intet overgås dog af nye, lettere fly med mere effektive motorer. 
  • Luftfarten er også stærkt optaget af og involveret i udviklingen af alternative brændstoffer, ikke mindst flybrændstof baseret på biomasse eller el-drevne motorer.

International aftale i tråd med Paris
Den første internationale aftale om begrænsning af CO2 kom i efteråret 2016. Essensen i aftalen, som 191 medlemslande af den internationale civile lufttransportsorganisation har skrevet under på, er, at flyenes udledninger vil kunne stige indtil 2020, hvorefter alle stigninger skal matches af investeringer i off-set aktiviteter såsom træplantning. Deltagelse i denne ordning er frivillig indtil 2026, men ifølge en artikel på BBC’s hjemmeside, forventer man at de fleste lande deltager.

Aftalen fik ros for at være den første, der nogensinde er blevet indgået, men ris for at ikke at ændre noget som helst til det bedre overhovedet. Offsetting er især kontroversielt, men forklares med at selvom flyselskaberne arbejder for at gøre flyene mere effektive, så kan industrien ikke innovere hurtigt nok til at det modsvare sektorens vækst.

Fantasien om det fælles luftrum
EU-kommissionen har i snart 20 år arbejdet med forestillingen om et fælleseuropæisk luftrum (Single   European Sky). Som det har været – og stort set er - må flytrafikken i Europa ofte zig-zagge som følge af manglende ensartethed og forskelle i reglerne mellem enkeltlandenes forvaltning af deres luftrum. Ideen er, at med et fælles europæiske luftrum vil flyene kunne flyve mere direkte til destinationen og dermed
bruge mindre brændstof.

I 2017 udgav den Europæiske Revisionsret en rapport om dette fælleseuropæiske luftrum. Konklusionen var, at sådan et har man ikke endnu, på trods af planer og strategier for EU’s side. Man må konstatere, at så er de forudsete CO2-besparelser fra dette projekt nok heller ikke opnået.

DE SKANDINAVISKE FORBRUGERE HAR TALT - OM LUFTFART

KLM har for anden gang gennemført en undersøgelse af, hvordan skandinaver ser på den CO2-udledning og miljøpåvirkning, som flyvninger forårsager. Den viser store holdningsforskelle mellem de skandinaviske folkeslag.

Det er f.eks. sådan, at 61 procent af svenskerne er parate til at betale for en dyrere flybillet hos et flyselskab, hvis det flyselskab kan tilbyde en bedre miljøprofil end andre flyselskaber (flyselskab med lavere CO2-udledning pr. passager). På samme spørgsmål svarer 51% af danskerne og 46% af nordmændene, at de er parate til at betale for en dyrere flybillet. Endvidere klimakompenserer de svenske rejsende mest (15%) sammenlignet med 11% af danskerne og blot 7% af nordmændene.

Det fremgår også af undersøgelsen, at nordmændene flyver mest, men det er danskerne, der er mindst tilbøjelige til at ændre deres flyvaner, til trods for at de udmærket kender til klimaforandringer og miljøpåvirkningen fra CO2-udledning. Hele 72% af danskerne svarer, at de fremover vil rejse lige så ofte som de plejer, det gælder 70% af nordmændene. Igen er svenskerne mere klimabevidste – lidt flere end 60% af svenskerne svarer, at deres rejsevaner vil være uændrede fremover.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Transportens vej til CO2-fri

Transportsektoren er kritisk for at leve op til Parisaftalens forventninger. Men store dele af den er ikke omfattet af den aftale, og der kæmpes for at finde en realistisk omend effektiv vej i de internationale samarbejdsorganisationer. I mellemtiden er kunderne ikke rigtig kommet med på vognen. 

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie