Hvorfor bliver bæredygtighed ikke en succes i erhvervslivet?
I september udgav University of Cambridge Institute for Sustainability en rapport med titlen: "Survival of the Fittest: From ESG to Competitive Sustainability". Rapporten sætter spørgsmålstegn ved, om den nuværende tilgang til bæredygtighed faktisk gør mere skade end gavn.
Selvom vi har set massiv kapitalstrømning til clean tech og grøn innovation, fortsætter de største bæredygtighedsproblemer som klimaforandringer og tab af biodiversitet med at forværres. De teknologiske løsninger og investeringerne deri står ikke mål med problemets hastighed og omfang.
Og trods store løfter og innovation i erhvervslivet bevæger vi os stadig i den forkerte retning. Markedet, som mange har sat deres lid til, har fejlet i at levere den nødvendige forandring med den nødvendige hastighed.
Rapporten Survival of the Fittest: From ESG to Competitive Sustainability fra University of Cambridge Institute for Sustainability (UCIS) konkluderer, at vi i stedet bør ændre kurs.
Vi skal tænke bæredygtighed på en anden måde. Det er tid til at sætte spørgsmålstegn ved de grundlæggende ideer, der har domineret virksomheders bæredygtighedsstrategier i de sidste tre årtier.
Teknologi er ikke nok
På trods af fremskridt inden for teknologi og grøn innovation har vi endnu ikke opnået den nødvendige effekt i forhold til planetens tilstand. Rekordhøje CO2-udledninger, tab af biodiversitet og stigende sociale og økonomiske uligheder viser, at løsningerne ikke implementeres godt nok.
Markedets manglende evne til at skabe de nødvendige ændringer betyder, at det ikke længere er nok at satse på teknologiske løsninger alene. Der skal dybere strukturelle ændringer til for at undgå en fremtid, hvor naturens og samfundets fundamenter undermineres.
Ifølge rapporten fra UCIS er der intet, der tyder på, at markedet af sig selv vil skabe de nødvendige forandringer.
Det kræver en grundlæggende omstilling, som kun kan ske gennem en kritisk masse af erhvervsledere, der aktivt kræver ændringer i politik og reguleringer.
På den måde kan erhvervslederne gå forrest og sikre, at en bæredygtig omstilling kan betale sig – og ikke som nu, hvor pionervirksomhederne betaler regningen.