Innovativ akutpulje fornys
DRC Dansk Flygtningehjælp og Ole Kirks Fond har valgt at forny en samarbejdsmodel, der har vist sig effektiv til at finansiere hjælp til kriseramte områder i både Afrika, Sydamerika og Asien.
I 2017 indgik DRC Dansk Flygtningehjælp (DRC) og Ole Kirks Fond et tre-årigt strategisk partnerskab, der med en pulje på 25 millioner kroner, skulle finde måder at tilvejebringe en mindre bureauratisk og administrativ tung proces til hurtigere og mere fleksibelt at kunne mobilsere nødvendig hjælp til kriser i lande som Burundi, Cameroon, Colombia, Bangladesh, Etiopien, Kenya, Myanmar, Somalia, Uganda og Yemen.
Læs også: Hver niende i verden sulter på grund af klima og konflikt
Efter en slutrapport i august 2019 kunne parterne endvidere konkludere, at samarbejdsmodellen, der går under navnet Akutpuljen, havde nået opfyldt ambitionerne, hvorfor parterne besluttede at forny kontrakten med endnu tre år.
”Vi er glade for at kunne indgå endnu en tre-årig kontrakt med DRC”, siger direktør for Ole Kirk’s Fond, Karin Hindkær og fortsætter:
”Vigtigst af alt er, at vi sammen med DRC har skabt en effektiv model, som i sidste ende hjælper flere mennesker. Og så glæder vi os også over, at vi sammen har fået nytænkning og fleksibilitet til at gå hånd i hånd med gode resultater. Aftalen er i høj grad baseret på gensidig tillid og kommunikation i samarbejdet”.
Rapporten har undersøgt, hvorvidt Akutpuljen var relevant og effektiv samt om den har afledte effekter i forhold til at tiltrække midler fra andre donorer.
”Vi er meget glade for samarbejdet med Ole Kirk’s Fond, der har sat i os stand til at reagere væsentligt mere effektivt og hurtigt og hjælpe mange flere mennesker”, siger Charlotte Slente, generalsekretær for DRC og uddyber:
“Der er et stort behov for alternative finansieringsløsninger inden for det humanitære område. Akutpulje-samarbejdet er banebrydende til løsning af et stadigt stigende antal akutte kriser”.
En succesfuld sag
Af rapporten fremgår det, at Akutpuljen overordnet set har vist sig at være en relevant og effektiv model, der f.eks. er lykkes med at få de økonomiske midler i brug efter 72 timer.
Det var endvidere målet, at tilskud fra Akutpuljen skulle være i stand til at udløse midler fra eksterne donorer - her er ekstra tilskud kommet fra UNHCR, WFP, Ethiopia Humanitarian Fund, ECHO og OCHA.
I Bangladesh lykkedes det blandt andet at få tilført 23 millioner kroner til Ole Kirk’s Fond-indsatsen på 400.000 kroner, mens der i Etiopien blev investeret to millioner kroner fra Ole Kirk’s Fond, hvilket resulterede i yderligere 30 millioner kroner i donationer.
Læs også: Dansk sojaimport kommer stadig primært fra regnskoven
Slutteligt allokerede puljen 1,5 millioner kroner i Colombia, og på den baggrund blev der rejst over 61 million kroner i ekstra midler fra OFDA, ECHO og UNHCR.
Med fornyelsen skal Akutpuljen fremover dækker nye kriseramte områder, hvor fordrevne har behov for akut nødhjælp eller langvarige, ulmende kriser, der kan bryde ud i reelle konflikter.
- HCL