Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

Frygter du fremtidige skandaler for din virksomhed er det en god idé at investere i bæredygtighed i din virksomhed. Det viser en undersøgelse udført af forskere og en kapitalforvalter i samarbejde.

Foto: 123rf.com

10.09.2024

CSR.dk

Forskere fra Zürich Universitet og medarbejdere fra kapitalforvalteren Robeco har leveret et trumfkort til spillet om business casen for bæredygtighed. Deres samarbejde kan således påvise en tydelig sammenhæng mellem hvor meget virksomheder påvirker verdensmål  og mængden af skandaler, som virksomheden er involveret i. 

Det fremgår af publikationen “Corporate Sustainability and Scandals”.

“Det har været lidt af en overraskelse for os, at der er et så tydeligt link mellem sandsynligheden for fremtidige skandaler og graden af selskabets sdg-score,” siger Jan Anton van Zanten, SDG-strateg i Robeco, der har 200 mia. euro under forvaltning.

Sådan måler de

Undersøgelsen fra Zürich Universitet og Robeco bruger et scoringsværktøj kaldet ”Robeco SDG score” til at måle i hvilken grad en virksomhed er på linje med verdensmålene. Hver virksomhed i undersøgelsen bliver scoret på en skala fra -3 til +3, hvor -3 udtrykker “meget negativ påvirkning”, +3 “meget positiv påvirkning”, mens en score på 0 er neutral og ikke bidrager til opnåelse af verdensmålene.

Resultatet er en klar sammenhæng: for hvert point SDG-scoren, falder risikoen for at være involveret i en offentlig skandale i det næste år med to procentpoint. En stigning på 1 point i SDG-scoren også er forbundet med et fald på 11 procent i antallet af skandaler, og for alvorlige skandaler er tallet endda 17 procent. 

Resultatet er relevant for investorer, fordi virksomheder, der indgår i offentlige skandaler, mister stakeholdertillid, hvilket manifesterer sig i omdømme og finansielle resultater langt ud i fremtiden. Volkswagen er f.eks. endnu ikke finansielt kommet sig over Dieselgate fra 2015.

Robecos værktøj måler på tre dimensioner: Hvilke produkter eller servicer sælger selskabet, hvordan produceres det, og har selskabet været involveret i kontroverser? Ifølge Dagbladet Børsen kan Robeco konstatere, at nogle sektorer opnår positive scorer, mens andre har en tendens til negative scorer. Selskaber inden for sundhed og medicin er f.eks. født positive, mens skifergas-, gambling- og fastfoodselskaber er født negative. Men afhængigt af selskabernes adfærd eller transformation kan deres position forskydes i den ene eller anden retning.

Prøv Robecos gratis SDG-screeningsmodel

Danske virksomheder gør det udmærket

Børsen har kørt C25-virksomhederne igennem modellen og kan konstatere, at de næsten alle klarer sig fint. De eneste tre med en negativ score er GN Store Nord, Carlsberg og Royal Unibrew. 

De to bryggeriers lave score opstår, fordi Robeco måler dem op mod verdensmål 3, “sundhed og trivsel”, og for Carlsbergs vedkommende målet “stop sult”. Robecos vurdering er, at begge selskabers negative påvirkning ikke kan opvejes tilstrækkeligt af eventuel positiv påvirkning på andre verdensmål.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

25.10.2024CSR.dk

Greenwashing: Nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

10.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvert Ton Tæller.

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

09.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Elektrikere i finalen til at repræsentere Danmark ved EuroSkills

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Kursus
Bæredygtighed for finansafdelingen - CSRD i praksis

Fra 1. januar 2025 skal ca. 2500 danske virksomheder i regnskabsklasse C (stor) være klar til at følge rapporteringskravene i CSRD og ESRS standarderne. Langt de fleste af disse virksomheder mangler både ressourcer og kompetencer inden for ESG området. Der er en væsentlig risiko forbundet med de kommende CSRD rapporter, hvis virksomhederne ikke kan ansætte nødvendige ressourcer eller alternativt uddanne nuværende medarbejdere.

Dato

28.10.2024

Tid

08:30

Sted

Scandic Sydhavnen Sydhavns Plads 15 2450 København SV

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rambøll A/S
Webinar
Webinar: ESRS Deep-dives

As more companies embark on their CSRD journey, it’s key to go deeper and get even more hands-on. This is the essence of our webinar series on three selected standards: E1, S2, and E5.

Dato

29.10.2024

Tid

10:00

Sted

Webinar

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
EU krav til bæredygtighed og taksonomiens rolle i byggeriet

Hvad vil den nye EU-taksonomi for bæredygtig finansiering betyde for den danske byggebranche? Det belyser vi på dette seminar, der kombinerer oplæg og workshop omkring de nye krav til investeringer i nybyggeri og renoveringer med fokus på klima og CO2-forbrug. Du vil også blive klogere på, hvordan vi samtidigt sikrer, at der bliver bygget med den socialt bæredygtige dimension i tankerne. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

30.10.2024

Tid

09:00

Sted

Kalvebod Brygge 31, 1560 København - IDA Conference

Valified
Workshop
Valified Kickstart Forløb - Fra start til færdig bæredygtighedsrapport

Lav din CO2 beregning og bæredygtighedsrapport på 3 formiddage

Dato

30.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online