05.10.2022  |  Samfund

Københavns Kommune er godt klar over trippeltælling af klimagevinst

Københavns energiselskab, HOFOR, leverer grøn strøm, som tæller med i kommunens klimaregnskab. Samtidig tæller det også med i andres kommuners såvel som virksomheders grønne regnskov – selvom den grønne energi kun produceres én gang.

Greenwashing. Det kan dække over flere ting, men at én klimamæssigt positiv handling noteres flere steder og dermed tæller to gange – eller endda tredobbelt – ja, det er næsten hvad man kan kalde den klassiske definition af ordet.

Og det er præcis, hvad København Kommunes energiselskab har kastet sig ud i.

For Hofor leverer nemlig grøn strøm til København, som tæller det med i sit klimaregnskab. Men virksomheden sælger også klimacertifikater til virksomheder, der bruger det som bevis på, at de drives deres forretning på grøn strøm. Det selvom strømmen alligevel havde været grøn, og at Hofor ikke producerer yderligere grøn strøm til de pågældende virksomheder.

Og sidst men ikke mindst, så er det ikke alle Hofors vindmøller og solceller, som står i Københavns Kommune. Og adskillige af ”produktionskommunerne” tæller også den grønne el med i deres klimaregnskab – selvom strømmen kun bliver brugt én gang, ét sted.

”Det er pinagtigt og uværdigt, at kreativ bogføring og smuthuller spiller en så central rolle i Københavns klimapolitik. Man kan ikke sælge certifikater, hvis man vil den grønne omstilling det godt,” siger Peter Bjerregaard, der er konservativt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, til Politiken. Han vil nu forsøge at samle flertal i borgerrepræsentationen til at stoppe dobbelttællingen.

Selvom det kommer som et chok for Peter Bjerregaard, betyder det ikke, at resten af borgerrepræsentationen og Københavns administration er lige overrasket. Faktisk påpeger teknik- og miljøforvaltningen i et svar til Politiken, at Københavns klimaplan er fra 2012, og at det dengang ”mest var et teoretisk problem, at andre kommuner eller selskaber kunne medregne CO2-reduktionerne”.

Læs også: Kapitalforvalter med syngende opsang: ”Politikere har kortsigtede svar på langsigtede problemer”

Det kan give mening at kigge på at ændre reglerne, men det skal helst vente til København skal have en ny klimaplan i 2025, mener Marcus Vesterager (S), der er medlem af teknik- og miljøudvalget.

”Vi er klar over, at den måde, som klimaregnskabet fungerer på, er misvisende. Men vi har besluttet, at Hofor kan sælge grønne certifikater. Det står vi ved,” siger han.

Hos Hofor er man tilfredse for ordningen, som sidste år indbragte otte millioner kroner, og hvor de grønne certifikater er blevet et redskab for energiselskabet.

”Det vigtige er at optimere økonomien, så vi har overskud til at sætte flere vindmøller og solceller op,” skriver pressechef Christina Otzen i et svar til Politiken.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere