05.10.2022 | Samfund
Københavns Kommune er godt klar over trippeltælling af klimagevinst
Københavns energiselskab, HOFOR, leverer grøn strøm, som tæller med i kommunens klimaregnskab. Samtidig tæller det også med i andres kommuners såvel som virksomheders grønne regnskov – selvom den grønne energi kun produceres én gang.
For Hofor er grønne certifikater en god forretning, der kan plante fremtidige vindmøller og solceller. Foto: Hofor
Greenwashing. Det kan dække over flere ting, men at én klimamæssigt positiv handling noteres flere steder og dermed tæller to gange – eller endda tredobbelt – ja, det er næsten hvad man kan kalde den klassiske definition af ordet.
Og det er præcis, hvad København Kommunes energiselskab har kastet sig ud i.
For Hofor leverer nemlig grøn strøm til København, som tæller det med i sit klimaregnskab. Men virksomheden sælger også klimacertifikater til virksomheder, der bruger det som bevis på, at de drives deres forretning på grøn strøm. Det selvom strømmen alligevel havde været grøn, og at Hofor ikke producerer yderligere grøn strøm til de pågældende virksomheder.
Og sidst men ikke mindst, så er det ikke alle Hofors vindmøller og solceller, som står i Københavns Kommune. Og adskillige af ”produktionskommunerne” tæller også den grønne el med i deres klimaregnskab – selvom strømmen kun bliver brugt én gang, ét sted.
”Det er pinagtigt og uværdigt, at kreativ bogføring og smuthuller spiller en så central rolle i Københavns klimapolitik. Man kan ikke sælge certifikater, hvis man vil den grønne omstilling det godt,” siger Peter Bjerregaard, der er konservativt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, til Politiken. Han vil nu forsøge at samle flertal i borgerrepræsentationen til at stoppe dobbelttællingen.
Selvom det kommer som et chok for Peter Bjerregaard, betyder det ikke, at resten af borgerrepræsentationen og Københavns administration er lige overrasket. Faktisk påpeger teknik- og miljøforvaltningen i et svar til Politiken, at Københavns klimaplan er fra 2012, og at det dengang ”mest var et teoretisk problem, at andre kommuner eller selskaber kunne medregne CO2-reduktionerne”.
Læs også: Kapitalforvalter med syngende opsang: ”Politikere har kortsigtede svar på langsigtede problemer”
Det kan give mening at kigge på at ændre reglerne, men det skal helst vente til København skal have en ny klimaplan i 2025, mener Marcus Vesterager (S), der er medlem af teknik- og miljøudvalget.
”Vi er klar over, at den måde, som klimaregnskabet fungerer på, er misvisende. Men vi har besluttet, at Hofor kan sælge grønne certifikater. Det står vi ved,” siger han.
Hos Hofor er man tilfredse for ordningen, som sidste år indbragte otte millioner kroner, og hvor de grønne certifikater er blevet et redskab for energiselskabet.
”Det vigtige er at optimere økonomien, så vi har overskud til at sætte flere vindmøller og solceller op,” skriver pressechef Christina Otzen i et svar til Politiken.
- KCP
Klima, miljø og energi

Regeringsinitiativ om mere grøn energi er endnu ikke indfriet
For at øge tempoet på opførelsen af vedvarende energi afsatte et politisk flertal sidste år 28 millioner til et nyt grønt partnerskab. Men det endnu ikke blevet en realitet, og nu risikerer pengene at gå til spilde, lyder kritikken blandt andet.
Kommunikation

Sådan får du et bæredygtigt webdesign
Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet kan også gennemgå en grøn omstilling.
Supply chain

Uinteresseret marked skubber cirkulær kunstgræsproducent i ny retning
Den cirkulære forretningsmodel kan synes oplagt, men der er ikke altid et marked til det. Det har man opdaget hos Re-Match, der skiller kunstgræsbaner ad til genanvendte materiale.
Kommunikation
Sådan får du et bæredygtigt webdesign
Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet står også for døren af en grøn omstilling.
Samfund

Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader
Hidtil har omkostninger for naturen ikke indgået i økonomisk politik. To nye værktøjer vil gøre op med dette. Finansministeriet vil begynde at arbejde med modellerne i løbet af 2023. Andre lande og OECD følger spændt med.
Supply chain

4 ud af 5 af Europas transportvirksomheder ønsker at gøre deres flåde grønnere
83 procent af europæiske virksomheder vil skifte til f.eks. eldrevne køretøjer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af AddSecure. Men bekymringer om rækkevidden og omkostninger spænder ben for udviklingen.