Kasserede mobiltelefoner er en stor miljøsynder
Det er de færreste mobiltelefoner, der bliver genbrugt. Størstedelen ender i skuffen eller skraldespanden. Og den støt stigende produktion af mobiltelefoner er en af de store miljøsyndere.
Antallet af producerede mobiltelefoner er støt stigende. Desværre ender mange af dem efter kort tid i enten en skuffe eller skraldespand. Det skriver Tech-Test på sin hjemmeside.
Læs også: EU forbyder skadelige ftalater i elektronik efter dansk pres
Den gennemsnitlige levealder for en mobiltelefon er 18 måneder. Heraf ender 44 procent af alle smartphones i en skuffe, mens kun 11 procent genbruges. Og hvert år smides 65.000 tons mobiltelefoner ud.
Og den store brug-og-smid-væk kultur inden for mobiltelefoner er en de store miljøsyndere. At genbruge hele telefonen, som den er, ville gøre en stor forskel. Hvis en ud af fire mobiltelefoner blev genbrugt, ville det f.eks. reducere drivhusgasser svarende til fire millioner biler.
En anden løsning er at arbejde med de mange kemikalier og metaller, der indgår i fremstillingen af mobiltelefoner, der både er miljøskadelige, dyre og ikke-vedvarende.
Læs også: Amnesty: Børnearbejde udbredt i elektronikforsyningskæder
En del af disse kan genanvendes, hvis de bliver indsamlet. Et ton mobiltelefoner indeholder således 3,5 kilo sølv, 130 gram kobber, 340 gram guld og 140 gram palladium. Og fælles for mange af disse stoffer er, at de kan genbruges i fremstillingen af nye telefoner og dermed mindske miljøpåvirkningen.
Artiklen fra Tech-Test bygger på oplysninger fra refurb, Nokia, Electronics Take Back Coalition, Smart Insights og Recycling for Charities.
-SSM