Klimakrav kan blive en god forretning for danske SMV’er

Krav om grøn produktion og øget dokumentation for produkternes klima- og miljøpåvirkning betyder øgede omkostninger for små og mellemstore virksomheder (SMV). Men grebet rigtig an, kan kravene også styrke relationen til kunderne og forbedre markedspositionen.

21.05.2021

Nette Kirkegaard, CSR.dk

”Klimadagsordenen rykker meget hurtigt, og risikoen ved at gøre for lidt og gøre det for sent, er betydelig. Derfor er mit råd: Kom i gang. Hellere i dag end i morgen.”

Med den opfordring afsluttede Andreas Kryger Jensen fra Deloitte sit oplæg til Dansk Erhvervs arrangement om klimastrategier for SMV’er i maj 2021.

Med tanke på de seneste rapporter fra internationale organer som f.eks. det Internationale Energiagentur, så gælder det hele vejen rundt – fra de højeste politiske embeder til de mindste virksomheder.

En ny undersøgelse fra arbejdsgiverforeningen KA, viser da også, at SMV’erne udmærket ved, at bæredygtighed og samfundsansvar også er deres opgave. Den viser dog også, at på nuværende tidspunkt fokuserer indsatsen primært på medarbejderforhold.

Undersøgelsen viser desuden, at SMV’er forventer yderligere lovgivning på bæredygtighedsområdet. Man kan dog overveje, hvilken slags lovgivning, SMV’er her tænker på. Er det direkte krav om øget sortering af affald – eller kan det også være lovgivning, der kun indirekte påvirker SMV’ers forretning?

Den sidste slags er nemlig kommet. Det ligner ikke umiddelbart noget, der har med SMV’er at gøre. Og dog…

Det drypper på degnen
Fra i år skal finansielle institutioner i EU således leve op til skærpede krav for bæredygtige investeringer i henhold til EU’s ”taksonomi for bæredygtige investeringer”. Den kræver bl.a., at investorer skal vurdere deres investeringer ud fra en række miljø- og klimamæssige parametre.

Investorer kan kun foretage denne vurdering ved at bede de virksomheder, de potentielt skal investere i, om at dokumentere, hvordan kerneforretningen påvirker miljøet og klimaet i negativ eller positiv retning, samt hvad virksomhederne gør for at reducere deres negative påvirkning.

Investeringerne vil typisk være i større virksomheder. Men de samarbejder med leverandører i Danmark og udlandet, som ofte er SMV’er, og som derfor i øjeblikket oplever, at de skal leve op til flere og større krav til, at kunne dokumentere hvordan produktionen foregår, hvad deres klima- og miljøpåvirkning er, og hvad de gør for at reducere den osv.

Hvis man vil vide mere om EU-lovgivning om bæredygtighed, har Dansk Erhverv produceret et overblik.

Smv’erne er afgørende for at kundernes omstilling
Leverandører bliver en del af større virksomheders CO2-regnskab, pga. et tydeligt træk mod at inkludere det, der kaldes ”scope 3-emissioner”, når den samlede klimapåvirkning skal gøres op. Se faktaboks.

Når store virksomheder laver denne kortlægning, opdager de fleste ofte at langt størstedelen af virksomhedernes udledninger stammer fra scope 3. Det er samtidig der mange danske SMV’er kommer i spil, fordi de er en del af store virksomheders leverandørkæder. Dermed er SMV’erne afgørende for, om store virksomheder kan leve op til de forventinger, investorer og andre interessenter har til dem.

Skærpet lovgivning og kundekrav kan blive en god forretning
Som ejer eller leder af en SMV kommer man ikke udenom, at de skærpede dokumentationskrav i første omgang medfører øgede omkostninger, fx til en kortlægning af virksomhedens samlede klima- og miljøpåvirkning, forbedrede data- og dokumentationssystemer mm.

Tre slags CO2-udledninger i regnskabet

FN’s Green House Gas Protocol (GHGP) er den gyldne standard for opgørelse af klimapåvirkning og operer med tre typer af udledninger:

  • Scope 1: Direkte udledninger som virksomheden selv ejer og forårsager, fx firmabiler, olie- og gasfyr.
  • Scope 2: Indirekte udledninger fra den energi, virksomheden forbruger, fx el- og varmeforbrug.
  • Scope 3: Indirekte udledninger forbundet til leverandørkædens og kunders udledninger, affald, vandforbrug osv.

Kilde: Greenhouse Gas Protocol

Men kravene udgør samtidig en mulighed for at komme tættere på kunderne og forbedre samarbejdet, fordi ejerlederen nu kan diskutere andet end pris og leverance-stabilitet med sine kunder. Grebet rigtigt an kan ejerlederen positionere sin virksomhed som en alliancepartner, der både kan og vil hjælpe kunden med at nå sine mål og dermed leve op til investorernes forventninger og lovens rammer.

I et internationalt perspektiv får danske SMV’er, der kender egen påvirkning, har en strategi for at reducere den og har styr på data og dokumentation, på den måde et ekstra konkurrenceparameter at gå i markedet med.

De tre basale skridt i at konmme i gang
Skal ens klima-arbejde både leve op til omverdenens krav og forventninger og føre til en forbedret markedposition, er der tre uomgængelige skridt at tage. De er: 

  1. KORTLÆG VIRKSOMHEDENS MILJØ- OG KLIMAPÅVIRKNING - så baseline er kendt og man ved, hvor man får mest klima og miljø for jeres investeringer. Baseline bidrager også til en mere konstruktiv dialog med kunder.
  2. KORTLÆG OG TAL MED JERES VIGTIGSTE INTERESSENTER - Indled en systematisk dialog med de vigtigste kunder og interessenter. Find ud af, hvilke krav og mål, de opererer med, og hvad de forventer af virksomheden, nu og i fremtiden. Spørg ind til, hvad man som leverandør eller anden slags samarbejdspartner kan hjælpe dem med.
  3. UDARBEJD EN STRATEGI - Med udgangspunkt i dialogen med kunder, interessenter og baseline skal der udarbejdes en strategi for, hvordan virksomheden reducerer sin miljø- og klimapåvirkning.

Hvad en god klimastratgi skal kunne præstere har Deloitte produceret et samlet bud på, som kan ses neden for. 

Kilde: Deloitte Climate & Sustainability.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams