Landstrømsekspert: ”Danmark er bagud, men vi har ikke tabt”

Danske PowerCon har inden længe 10 store landstrømsanlæg i drift, men ingen af dem er i Danmark. ”Der mangler måske noget medfinansiering”, siger medstifter Peter C. Knudsen om investeringerne i de fleksible anlæg, som kan gøre en stor forskel for ikke mindst krydstogtindustrien.

Peter C. Knudsen på scenen i Aalborg, hvor han præsenterede PowerCons koncept. Foto: Anders Kampmann.

12.12.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Han fortalte på Logistikkens Dag i tirsdags om, hvordan det at eksempelvis et krydstogtskib kan slukke sine dieselmotorer, mens det ligger til kaj, gavner ikke mindst lokalområdet og de mennesker, der bor og arbejder der. Mindre CO2 og andre udstødningsgasser, mindre støj og færre vibrationer giver et bedre miljø for alle.

”Det er en fordel for virksomheder, som gerne vil inddrage Verdensmålene i deres forretning”, sagde Peter C. Knudsen med henvisning til FN’s 17 efterhånden velkendte mål for bæredygtig udvikling. ”Og så er der også forretningsmuligheder i anlæggene, fordi de giver havnene noget at handle med i forhold til rederierne”, tilføjede han.

Vi gør alt hvad vi kan, for at få talt med og besøgt de danske havne og vise dem mulighederne. Der er nogle myter omkring fx økonomien i de her anlæg, som vi gerne vil have aflivet

Peter C. Knudsen

Krydstogtskibe er indtil videre den mest oplagte bruger af anlæggene, fordi de bruger forholdsvis meget af deres levetid i havn (rederiet Aida har opgjort det til omkring 40 procent), sammenlignet med et containerskib eller en tanker, der ofte er på havet i flere uger ad gangen.

”Så for dem vil landstrøm virkelig gøre en forskel, og vi ser også, at flere og flere skibe bliver retrofittet og klargjort, så de kan modtage elektricitet fra land, specielt i takt med, at diverse regler og standarder fra bl.a. EU er kommet på plads”, forklarede Peter C. Knudsen.

Klimalov giver muligheder
PowerCon, der er udsprunget af vindmølleindustrien, har 10 år bag sig som selskab, men landstrøm er et nyere forretningsområde for Hadsund-virksomheden. Der er imidlertid god vækst i interessen for teknologien, som flere og flere har fået øjnene op for.

”Den aktuelle klimasnak har sat dagsordenen, og det kan vi bestemt mærke. Vi regner med at have 10 anlæg alene til krydstogtskibe i drift inden udgangen af 2020, så der sker noget”, sagde Peter C. Knudsen.

De 10 anlæg er fordelt på havne i Norge og Tyskland, mens havne i Danmark indtil videre glimrer ved deres fravær, hvilket man selvsagt er meget bevidst om i PowerCon. Men der er håb om fremgang, mente Peter C. Knudsen.

Læs også: Danske Havne øger sit fokus på grøn omstilling

”Vi er bagud herhjemme, men vi har ikke tabt. En af årsagerne til, at de her andre lande lige nu er længere fremme, kan handle om medfinansiering, som man gør meget ud af i fx Norge. Den nye klimalov burde dog hjælpe, og vi har stadig muligheden for at indhente de andre”, understregede han.

Rent praktisk er PowerCons landstrømsanlæg ret fleksible. De bliver således fra start bygget direkte ind i standard shippingcontainere, som i sagens natur er nemme at stille op og flytte rundt på, ikke mindst på en havn.

Som eksempel nævnte Peter C. Knudsen det anlæg, man stillede op på havnen i Kristiansand sidste år. Fra det forlod fabrikken i Hadsund, til det var i drift i Norge, gik der kun 14 dage. Det gør også, at to mindre havne sagtens kan deles om et anlæg, og dermed også investeringen, ligesom leasing er en mulighed.

Verdensmålene er blandt de dagsordener, hvor landstrømsanlæg kan gøre en positiv forskel, fortalte Peter C. Knudsen. Foto: Anders Kampmann.

Stor interesse i Danmark
Derudover laver PowerCon også mindre anlæg til bl.a. fiskebåde, hvor man faktisk et par installationer i drift i Danmark, på Samsø og i Grenå, og til værfter og offshore-industrien. Men selvom de store opsætninger altså lader vente på sig, så er man optimistisk, når det gælder fremtiden.

”Vi mærker klart en stigende interesse fra havne og byer i Danmark. København er eksempelvis på vej, og generelt er jeg overbevist om, at der ikke vil gå lang tid, før vi ser de første anlæg blive installeret. 2021 er nok et godt bud”, siger Peter C. Knudsen, da CSR.dk fanger ham til en opfølgende kommentar.

”Vi har selvfølgelig meget fokus på Norge og Tyskland, fordi det er der, vi har mest forretning indtil videre, men samtidig gør vi alt hvad vi kan, for at få talt med og besøgt de danske havne og vise dem mulighederne. Der er nogle myter omkring fx økonomien i de her anlæg, som vi gerne vil have aflivet, og nogle miljøfordele med bred appel, vi vil demonstrere, så det arbejder vi på”, fortsætter han.

Endelig er der også et forretningsområde i godstransportsektoren, hvor containerskibe er et oplagt mål for anlæggene. Peter C. Knudsen peger på, at økonomien også her er god, og at Mærsk da også har et par containere, de flytter rundt på og kan slutte til, når skibene er i terminal.

Læs også: Mærsk vil teste batterisystem på containerskib

Konkret er Hamborg, som allerede har et PowerCon-anlæg til krydstogtskibe i drift, på markedet efter to anlæg til sin containerterminal, og det er selvsagt en opgave, man håber at lande i Hadsund. ”Og så skal Danmark nok følge trop”, slutter Peter C. Knudsen.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

SustainImpact ApS
Webinar
Sådan scorer du i DMA

Hvor svært kan det være? Det er jo bare en karakter fra 1-5 på de forskellige områder. Men CSRD foreskriver at du skal kunne sikre en konsistent scoring år efter år og man skal kunne følge argumentationen, så hvordan gør vi det effektivt. Hvordan laver vi scoringsnøgler og dokumenterer selve scoringen.

Dato

22.01.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus