Lille plasthætte - stor effekt
Et nyt, avanceret system til dosering af vaskemiddel skærer drastisk ned på forbrug af vand, strøm, vaskemidler og dårlig rygge hos personalet.
Professionelle vaskemaskiner kører oftest dag ud og dag ind, hvilket medfører et enormt forbrug af vaskemiddel, vand, el, transport, emballage og meget mere. En lille hyperavanceret plasthætte til styring af selve doseringen er derfor i virkeligheden en stor innovation for klimaet og miljøet, da den skaber helt nye rammer for forbruget af netop vaskemiddel, vand og strøm i hver enkelt maskine.
Doseringssystemet Revoflow reducerer fx forbruget af vaskemiddel til tøjvask med typisk 550 liter og mere end 25 kg plasticemballage pr. maskine hvert år - og til samme pris pr. vask. Med anslået mere end 20.000 maskiner til professionel tøjvask i Danmark, kunne miljøet altså spare helt op til 11 mio. liter vaskemiddel om året og 500 tons plast. Til maskinopvask sparer systemet tilmed også massive mængder vand, eller bruger blot en tiendedel af traditionelle systemer på markedet. Med en typisk brug spares 130.000 liter vand pr. maskine og tilsvarende el, da vandet til dosering ikke skal være varmt.
En ekstra bonus er desuden en markant transport-besparelse i penge og CO2 reduktionen i vaskemiddel giver nemlig ligeså mange sparede leveringer og kilometer på asfalten.
Mange tests
Revoflow-systemet er blevet testet gennem længere tid hos en lang række brugere i Danmark og Holland med positivt resultat, og bliver nu implementeret i flere andre lande. JohnsonDiversey i Nivå har da også længe arbejdet meget med samfundsmæssigt forsvarlige løsninger, når det gælder alle slags rengørings- og hygiejneprocesser, og har derfor en stor ekspertise på området.
"Miljøforbedringerne betyder meget i Danmark, men nye systemer skal helst ikke bare være miljøvenlige. De skal også være praktiske, ergonomiske og give en god økonomi for brugerne, for det tæller jo også fortæller Maria Frommelt fra JohnsonDiversey, produktchef for maskinopvask. Så der er altså store fordele i små ting nogle gange - den præcise dosering gør nemlig, at selve vasken også kan være mere effektiv og præcis mht. at få skidtet væk," understreger hun.
Hos JohnsonDiversey har man faktisk i flere år forsket i den lille plasthætte, som på én og samme tid sikrer en præcis dosering og en sikker indkapsling af de uhyre koncentrerede vaskemidler. Det har krævet mange tests, fortæller Tine Bering, produktchef for tøjvask hos JohnsonDiversey. Sikkerheden er afgørende, for koncentreret vaskemiddel er ikke særlig sundt for hud og øjne. Men dilemmaet har været, at en lavere koncentration desværre gav en lavere effektivitet, mere spild, mere forbrug, mere transport - men det ser man jo ikke rigtig, når man står ved vaskemaskinen," smiler Tine Bering, der derfor er glad for, at dilemmaet nu er løst.
To hele svømmehaller - hvert år
Ali Günayden, køkkenansvarlig på Scandic Copenhagen har været blandt dem, der først har testet og siden fast installeret det nye system til maskinopvask, som fra starten faktisk mest af alt blev prøvet, fordi arbejdet i køkkenet blev enklere. "Med det gamle system skulle man bruge meget mere tid på at sætte nye medarbejdere ind i systemet. Men vi har jo opdaget, at det nye system ikke bare er enkelt at bruge - vaskeevnen er også rigtig god, så vi har nu fået det på alle Scandic-hotellerne."
Det lave vandforbrug slår også markant igennem, da Ali Günayden og hans folk typisk vasker op i 10 timer om dagen. For Scandic-hotellerne samlet bliver det til næsten to hele svømmehaller - hvert år. Og naturligvis også udsigt til en markant mindre el-regning.